Hyppää sisältöön

Jalkapallon MM-kisojen raju uudistus vastatuulessa – Pohjoismailta yhteinen linjaus Fifaa vastaan: "Täysin mahdotonta hyväksyä"

Fifan suunnitelmat muuttaa jalkapallon MM-kisat pelattaviksi joka toinen vuosi saavat paljon vastustusta Euroopassa. Pohjoismaiden liittojen yhteisessä julkilausumassa todetaan, että maat joutuvat harkitsemaan lisätoimia, mikäli uudistus hyväksytään.

Gianni Infantino
Gianni Infantino toivoo löytävänsä yhteisen sävelen jäsenmaiden kanssa keskustelussa MM-kisojen tahdin tihentämisestä. Tällä hetkellä konsensus on vielä kaukana. Kuva: Harold Cunningham - UEFA/UEFA via Getty Images
Henri Pitkänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Jalkapallon kansainvälisen kattojärjestö Fifa kaavailee jalkapallon MM-kisojen pelaamista jatkossa joka toinen vuosi, mutta suunnitelmat eivät saa kannatusta Euroopassa. Uefan 55 jäsenmaata kokoustivat keskiviikkona Fifa-presidentti Gianni Infantinon kanssa, ja liitot toivat esille voimakkaan vastustuksensa suunnitelmia kohtaan.

Uutistoimisto AP:n mukaan yli 10 Euroopan maata harkitsee Fifasta irtautumista, mikäli rajusti kansainvälistä jalkapallokenttää ja pelikalenteria ravisteleva uudistus hyväksytään. Suomen, Ruotsin, Norjan, Tanskan, Färsaarten sekä Islannin jalkapalloliittojen viime viikolla lähettämässä kannanotossa todettiin myös, että Pohjoismaat joutuvat harkitsemaan vakavia toimia Fifaa kohtaan, jos muutokseen päädytään.

– Mikäli muutos hyväksytään Fifassa, pohjoismaisten liittojen täytyy harkita lisätoimia, jotka ovat lähempänä meidän perusarvojamme kuin mitä Fifan ehdotus kuvastaa, tiedotteessa todettiin.

Tanskan jalkapalloliiton DBU:n puheenjohtajan Jens Möllerin mukaan Infantino oli saanut kokouksessa useita kriittisiä kysymyksiä uudistukseen liittyen. Ruotsin jalkapalloliiton puheenjohtaja Karl-Erik Nilsson kertoo Expressenille, että eurooppalaismaiden lisäksi myös Etelä-Amerikassa vastustetaan uudistusta voimakkaasti. Ruotsalaislehden mukaan Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti oli pitänyt tilaisuudessa puheenvuoron kaikkien Pohjoismaiden puolesta.

– Ehdotusta on täysin mahdotonta hyväksyä, Nilsson jyrähtää.

Arsene Wenger 01
Arsenalin entinen ranskalaismanageri Arsene Wenger on puoltamassa MM-kisojen pelaamista joka toinen vuosi. Kuva: AOP

"Keskustelut olivat tunteikkaita"

Infantino sanoi kokouksen jälkeen, ettei Euroopan maiden mahdollisesta boikotista keskusteltu.

– Keskustelut olivat tunteikkaita, mutta positiivisia. Ymmärrän sen, olenhan itsekin intohimoinen jalkapalloihminen, ja näkemyksiä voi olla monenlaisia. Kaikkien äänen kuuleminen on tärkeää, mutta boikoteista ei puhuttu, sveitsiläispomo totesi.

Saudi-Arabian jalkapalloliiton Fifa-kongressissa toukokuussa ehdottama kysely radikaalista muutoksesta sai kannatusta 166 maalta, ja vain 22 oli sitä vastaan. Seuraavan kerran asia nousee tapetille joulukuun 20. päivä, kun Fifa järjestää kokouksen kaikille jäsenmailleen.

Infantino ei vahvistanut, että tapahtumassa äänestettäisiin vielä lopullisesta ratkaisusta. Hänen mukaansa muutoksessa on kyse urheilullisista, ei taloudellisista motiiveista.

Uefan puheenjohtaja Aleksander Ceferin on asettunut poikkiteloin uudistusta vastaan, ja kutsunut seurauksia jalkapallolle kauheiksi, jos MM-kisat päätettäisiin jatkossa pelata joka toinen vuosi.

– Minulle kaikki on avoinna. Ei tämä ole minun ehdotukseni tai päätökseni. Yritän vain fasilitoida keskustelua ja saada kaikki saman pöydän äärelle, Infantino puolusteli.

– Jalkapallon täytyy miettiä, kuinka se on järjestetty globaalisti. Kyse on lapsistamme ja siitä, että he rakastuvat peliin jatkossakin.

Ensi vuonna jalkapallon maailmanmestaruudesta pelataan Qatarissa, ja vuoden 2026 kisat on myönnetty Kanadalle, Yhdysvalloille ja Meksikolle.

Juttua korjattu kello 21.27: tarkennettu, että Saudi-Arabian ehdottamasta kyselystä äänestettiin keväällä, kyseessä ei ollut äänestys itse muutoksesta.

Lue myös:

NY Times: Fifa saa jopa 200 miljoonaa omassa korruptioskandaalissaan pidätettyjä varoja Yhdysvalloilta

Ronaldo kruunasi Manchester Unitedin upean nousun ahdingosta voittoon, Barcelonalle avausvoitto Mestarien liigassa

Saudiarabialaiseen omistukseen siirtynyt Newcastle vaihtaa päävalmentajaansa

Anna Signeul on pikkutarkka huolehtija, joka huijattiin valmentajauralle – Helmarien päävalmentaja ei jätä mitään sattuman varaan

Suosittelemme