Hyppää sisältöön

Vaasalaisten vesihanoista tulee vielä pitkään Kyrönjoen pintavettä – pohjavettä Kurikasta ei saadakaan 2025, vaan odotusaika venyy 10 vuoteen

Isoksi kaupungiksi Vaasassa on melko poikkeuksellinen tilanne vesijohtoveden kanssa: vaasalaisista vesihanoista virtaa Kyrönjoen pintavettä. 

Vaasan Pilvilammen tekoallas.
Vaasassa vesi on Kyrönjoen pintavettä. Isoksi kaupungiksi tilanne on melko poikkeuksellinen. Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle
Satu Takala

Vedenkäyttäjä ei sitä huomaa, mutta Vaasassa on eletty jo kauan poikkeustilanteessa raakaveden kanssa: jokaisella vedenottamolla pitää olla kaksi toisistaan riippumatonta raakaveden lähdettä, mutta Vaasasta sellainen puuttuu.

Lisäksi vaasalaisten vesi on laadukkaan pohjaveden sijaan Kyrönjoen pintavettä.

Toista raakavedenottamoa suunnitellaan Kurikan syväpohjavesiesiintymän luo, josta on löydetty poikkeuksellisen hyvää vettä.

– Onhan tämä siinä mielessä poikkeuksellista, että menee kymmenen vuotta ennen kuin pääsemme ottamaan Kurikasta vettä., sanoo Vaasan veden toimitusjohtaja Irma Hyry.

Vastaavia tilanteita on Hyryn mukaan menossa myös muun muassa Oulussa, jossa pohjavesihanke on kestänyt jo toistakymmentä vuotta. Turussa sen sijaan on tilanne pystytty ratkaisemaan ja pohjavesi on saatu hanoihin saakka.

Raakavesivaihtoehtoja on mietitty Vaasaan jo pitkään. Kurikan pohjavesiesiintymä löytyi alunperin Ely-keskuksen tutkimusten kautta.

– Kyrönjokeen on päädytty, mutta nykyään kun vettä tarvitaan niin paljon, nämä paikalliset vesivarat eivät riitä. Laajemmin uusia pohjavesivarantoja on lähdetty etsimään Kyrönjokea ylöspäin 2010-luvulla. Sitten on päädytty Kurikkaan.

Vaasan Veden toimitusjohtaja Irma Hyry.
On vesihuollon varmuutta, että isolla kaupungilla kuten Vaasalla on kaksi toisistaan riippumatonta vesihuollon lähdettä, kertoo Vaasan veden toimitusjohtaja Irma Hyry. Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle

Yhden raakavedenlähteen varassa olo on riski

Tällä hetkellä vesi tulee Vaasaan Kyrönjoesta.

Vesi allastetaan Pilvilampeen, jossa on noin reilun kuukauden vesivaranto kerrallaan.

Keväisin tulvien aikaan Kyrönjoen veden laatu heikkenee ja silloin Vaasassa on käytössä pelkästään Pilvilammen vesi. Näin pystytään pitämään vedenlaatu hyvänä silloinkin, kun sen laatu on hyvin epätasaista.

Yhden raakavedenlähteen varassa oleminen on riski. Laitoksella voi sattua jotain, vaikka riskejä on minimoitu automaatiolla ja valvonnalla.

– Meillä on yhdysvesijohdot naapurikuntiin, joista saadaan hiukan apua, jos sitä tarvitaan. Vesi kulkee tietysti molempiin suuntiin näissä yhdysvesijohdoissa. Se on silti riski, koska Vaasa paljon isompi kaupunki kuin naapurikunnat. Ne eivät voi auttaa meitä, jos iso haaveri sattuu, Hyry sanoo.

Vesilaitoksen valvomossa seurataan prosessia.
Automaatio ja valvonta pienentävät yhden raakavedenlähteen riskiä. Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle

Riskien vähenemisen lisäksi uusi Kurikan raakavesilähde tuo laadukkaampaa vettä Vaasaan kuin nykyinen jokivesi. Pohjavesi on myös paremmin suojassa:

– Meillä oli pari viikkoa sitten varautumisharjoitus ydinlaskeuman varalta Aluehallintoviraston kanssa. Tällaisessa ääriesimerkkissä pohjavesi olisi suojassa.

Ilmastonmuutos lisää jokien virtaamaa ja tulvia

Isolla pohjavesialueella on myös iso vesivarasto.

– Se ei ihan joka sateen mukana muutu, eikä yhden kuivan kesän jälkeen tarvitse miettiä pohjaveden pinnan mataluutta, Hyry sanoo.

Hyvä pohjavesivaranto kiinnostaa ihmisiä myös ilmastonmuutoksen vuoksi.

– Ilmastonmuutos äärevöittää jokivirtaamia ja tulvia. Kyrönjoen veden laatu tulee entistä haastavammaksi käsitellä.

Pilvilammen tekoallas.
Vaasan Pilvilampeen mahtuu reilun kuukauden tarpeen verran Vaasan käyttövettä. Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle

Alkuperäinen aikataulu ei pidä

Kurikan syväpohjavesiesiintymä tarkoittaa satojen tuhansien vuosien aikana joen pohjaan muodostuneita maakerroksia, joissa on hyvin vettä johtavia kerroksia.

Alkuperäisen aikataulun mukaan tämän veden piti virrata putkissa 2025, mutta nyt toiveissa on, että pohjavettä saadaan hanoihin kymmenen vuoden päästä.

Alueelle on jo rakennettu kuusi kaivoa ja niitä tulee 2023 vielä lisää toiset kuusi. Menossa on yhteishanke Kurikan veden kanssa ja kuudesta kaivosta saadaan jo pohjavesi kurikkalaisille.

Kurikassa käytetään noin 3000 kuutiota vettä vuorokaudessa ja Vaasassa tarve on noin 15 000 kuutiota vuorokaudessa. Syväpohjavesialueelta toivotaan löytyvän vettä noin 20 000 kuution päiväkulutukseen.

Parhaillaan menossa ovat koepumppaukset, joissa seurataan millainen vaikutus niillä on pohjaveden pintoihin ja veden laatuun. Koepumppauksilla löydetään oikea ottotaso.

Vaasan veden saneeraustyöt menossa syksyllä 2021.
Vaasan vesilaitoksella on parhaillaan menossa isot saneeraustyöt. Ne ovat osasyynä hinnankorotuksiin käyttövedessä. Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle

Vesimaksuissa on korotuspaineita

Vaasan vesi on viime viikolla esittänyt johtokunnalle kymmenen prosentin käyttövesimaksujen korotuksia ensi vuonna ja lisäksi viiden prosentin korotusta vuonna 2023.

Korotukset tarvitaan Pilvilammen vanhan vesilaitoksen saneeraustöihin sekä uuden vesitornin rakentamiseen. Korotuspaineita on myös tulevaisuuteen:

– Kurikan investoinnit aikeuttavat varmasti paineita vesimaksujen nostoon, kun tätä päästään rakentamaan 2020-luvun loppupuolella. Meillä on tavoitteena, että saamme laajaa alueellista yhteistyötä ja toivottavasti myös valtion tukea tähän isoon vesihuoltohankkeeseen. Vesi on sinänsä edullista, jos miettii, että pullovesi maksaa kaupassa euron. Eurolla saa meiltä 200 litraa vettä ja se on kotiin toimitettu 24/7 ja vielä huolehditaan niistä jätevesistäkin.

Katso uutisvideo aiheesta Yle Areenasta tästä linkistä.

Aiheesta voi keskustella tiistaihin 26. lokakuuta kello 23:een asti.

Lue lisää:

Kurikan paksun savimaan alla lepää geologinen ihme – 1,5 miljardia vuotta vanhassa rotkossa on valtava pohjavesiesiintymä, josta pulppuaa kenties Suomen puhtainta vettä

Suosittelemme sinulle