Hyppää sisältöön

EU-johtajat koolla Brysselissä – Marin ei odota ratkaisua Puola-kiistaan, Unkarin pääministeri haukkui ilmastotoimet utopistiseksi fantasiaksi

27 Euroopan unionin johtajaa tapaa tänään Brysselissä. Jo ennen kokouksen alkua Puolan ja Unkarin johtajat esittivät kärkkäitä mielipiteitä.

Pääministeri Marin haluaa, että EU pysyy tiukkana Puola-kiistassa
Risto Mattila
Avaa Yle-sovelluksessa

EU:n huippukokouksen asialistalla ovat COVID-19 eli koronavirus, digitaalisuuden murros, energianhinta, maahanmuutto, kauppa ja ulkosuhteet.

Asialistan ulkopuolella on myös muita kysymyksiä, jotka noussevat esiin. Yksi suurimmista lienee Puolan ja EU:n välinen tuore kiista.

Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki sanoi kokoukseen saapuessaan, että Puola ei taivu keskeisten unionin instituudioiden "kiristysyrityksiin". Puolan pääministeri sanoi kuitenkin olevansa valmis vuoropuheluun Euroopan unionin kanssa.

Morawieckin mukaan toiminnallaan EU polkee jäsenmaiden suvereniteettia, joka Puolan pääministerin mukaan johtaa kaaokseen ja anarkiaan.

– Sen takia me emme suostu toimimaan kiristyksen alaisena, Morawieck sanoi.

pääministeri
Puolan pääministeri saapui Euroopan Unionin huippukokoukseen Brysseliin torstaina maski kasvoillaan. Puolan ja EU.n välinen kiista noussee yhdeksi kokouksen tärkeimmistä puheenaiheista asialistan ulkopuolelta. Kuva: AOP

Morawieck keskustelee tänään EU:n kanssa Puolan perustuslakituomioistuimen linjauksesta, joka kyseenalaistaa EU-oikeuden aseman Puolassa.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sanoi aiemmin tällä viikolla olevansa erittäin huolissaan linjauksesta.

Von der Leyen sanoi myös, että EU turvautuu taloudellisiin pakotteisiin, mikäli Puola haastaa EU:n arvoja ja yhtenäisyyttä.

Puolan pääministeri närkästyi von der Leyenin kannanotosta ja syytti EU:ta kiristyksestä.

Pääministeri Marin: Puola-kysymykseen ei ratkaisua vielä tänään

Brysseliin EU-huippukokoukseen saapunut pääministeri Sanna Marin (sd.) vaatii tiukkaa suhtautumista Puolan oikeusvaltiotilanteeseen, kertoo STT. Puolan perustuslakituomioistuin linjasi aiemmin, että osa EU:n perussopimusten artikloista on ristiriidassa maan perustuslain kanssa. Linjaus kyseenalaisti näin EU-oikeuden aseman Puolassa.

Marinin mukaan EU:n yhteisistä pelisäännöistä on pidettävä kiinni, jotta esimerkiksi sisämarkkinoiden toiminta ei häiriinny.

Pääministeri arvioi, että Puola-kysymykseen ei tule ratkaisua vielä tänään EU-maiden johtajien pöydässä.

orban
Unkarin pääministeri Viktor Orban. Kuva: AOP

Myös Irlannin, Espanjan ja alankomaiden johtajat ovat ottaneet kantaa Puola-kysymykseen. Esimerkiksi Hollannin pääministeri Mark Rutte sanoi, että EU:n on otettava kysymyksessä tiukka linja. Irlannin ja Espanjan pääministerit olivat sovittelevampia, mutta Puolan näkemystä hekään eivät hyväksy.

Puolaa tukevan Unkarin pääministeri Viktor Orban puolestaan haukkui unionin ilmastotavoitteita "utopistiseksi fantasiaksi." Hänen mukaansa ilmastotoimet ovat syy nousseeseen energian hintaan.

– Tämä tuhoaa keskiluokan, Orban sanoi.

Euroopan komission analyytikoiden mukaan energian hinnan nousuun on vaikuttanut eniten kaasun hinnan kallistuminen.

Suosittelemme sinulle