Hyppää sisältöön

Tuomas Sammelvuon tähtisuojatti myönsi käyttäneensä dopingia – Tokion olympialaiset jäivät väliin pelikiellon takia

Maailman parhaisiin lentopalloilijoihin jo vuosia kuulunut Dimitri Muserski on myöntänyt käyttäneensä suorituskykyä parantavia aineita vuonna 2013. Hänet on tuomittu yhdeksän kuukauden kilpailukieltoon, joka esti venäläistä osallistumasta Tokion olympialaisiin.

Venäjän lentopallotähti Dmitri Muserski arkistokuvassa vuodelta 2018.
Dmitri Muserskin dopingrikkomus paljastui kahdeksan vuotta näytteen antamisen jälkeen. Kuva: Massimiliano Ferraro/NurPhoto
Henri Pitkänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Venäläislentopalloilija Dmitri Muserski on myöntänyt käyttäneensä kiellettyjä aineita ja hänet on asetettu yhdeksän kuukauden kilpailukieltoon dopingrikkomuksen takia. Kilpailukielto on alkanut 5. huhtikuuta ja päättyy 4. tammikuuta 2022.

Kansainvälisen lentopalloliiton FIVB:n mukaan kansainvälinen antidopingkomitea Wada on tehnyt 218-senttisen Muserskin, 32, kanssa sopimuksen kilpailukiellosta, josta venäläispelaajalla ei ole oikeutta valittaa.

Metyyliheksamiinia sisältänyt positiivinen testinäyte on annettu jo toukokuussa 2013, mutta se löytyi vasta taannoin Moskovan testilaboratorion vanhoja näytteitä analysoitaessa. Moskovan laboratorion testinäytteiden manipulointi liittyy laajempaan vyyhtiin, jossa järjestelmällisen dopingjärjestelmän peittely on johtanut Venäjän sulkemiseen ulos kansainvälisestä urheilusta vuosien ajaksi.

Lontoossa olympiakultaa vuonna 2012 Muserskin johdolla juhlinut Venäjä voitti myöhemmin samana vuonna EM-kultaa, ja Muserski valittiin turnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi. Mitään vanhoja tuloksia ei kuitenkaan mitätöidä.

Venäjä pelasi Tuomas Sammelvuon johdolla Tokion olympialaisissa Venäjän olympiakomitean urheilijoiden (ROC) nimellä, ja ilman kilpailukiellossa koko kevään ja kesän ollutta Muserskia pelannut joukkue ylsi hopealle.

Viime vuodet Japanin liigassa loistanut Muserski on ollut voittamassa Venäjän kanssa myös Kansojen liigaa vuonna 2018 sekä Maailmanliigaa vuosina 2011 ja 2013.

Lue myös:

VaLePa iski jatkoon Mestarien liigan karsinnassa

Joukkuekavereiden itsemurhapuheet saivat nuoren jalkapalloilijan toimimaan rajua simputusta vastaan – Japanin urheilumahdin pimeästä puolesta puhuu vain harva

Savo Volley haki vierasvoiton lukuisista virheistä huolimatta – Kuusamo jatkaa puhtaalla pelillä

Suosittelemme