Hyppää sisältöön

Yli 90 prosenttia Pohjois-Amerikan ammattilaissarjojen urheilijoista on rokotettu – "Urheilijat olivat todella kiinnostuneita saamaan tietoa terveysuhasta"

Suuret liigat ryhtyivät ripeästi urheilijoiden rokotevalistukseen. Urheilijat saivat suoran yhteyden tartuntatautien ja rokotusten asiantuntijoihin.

NHL-liigan pelaajayhdistyksen toiminnanjohtaja Don Fehr mikki kädessään
NHL-liigan pelaajayhdistyksen toiminnanjohtaja Don Fehr kertoo, että NHL:ssä rokoteasiat ovat edenneet suoraviivaisesti. Kuva: 2016 World Cup of Hockey
STT Urheilu,
Iida Hakala

Pohjois-Amerikan suurten ammattilaissarjojen rokotusohjelmat ovat toteutuneet esimerkillisen kattavasti. NHL-jääkiekkoliigassa ja naisten WNBA-liigassa rokotusprosentti on yli 99. Koripalloliiga NBA:n, amerikkalaisen jalkapallon NFL:n ja jalkapalloliiga MLS:n rokotuskattavuudet ovat yli 90 prosentin.

Yhdysvalloissa tartuntatautien leviämisen ehkäisystä vastaavan viraston CDCP:n mukaan maan kaikesta rokotusikäisestä väestöstä vain 67 prosenttia on saanut täyden rokotussuojan, mikä korostaa rokotusmenestystä urheilussa.

Liigojen rokotusohjelmat ovat edenneet niin kattaviksi, että koripalloilija Kyrie Irvingin kaltaiset kieltäytyjät ovat herättäneet paljon huomiota.

Tv-yhtiö ABC:n mukaan ammattilaissarjat ovat edistäneet rokotuksia tehokkaasti ja monin keinoin. Sarjat käynnistivät rokotusohjelmansa ripeästi, valistivat väkeään ja järjestivät pelaajille yhteydet luotettaviin rokotusten asiantuntijoihin.

Käyttöön on otettu lopulta myös taloudellisia painostuskeinoja.

– Ainakin NHL:ssä asiat ovat edenneet yksinkertaisesti ja suoraviivaisesti. Olemme kertoneet kaikille, mistä pandemiassa on kyse yleisen terveydenhuollon kannalta ja miten sairaus on levinnyt muilla työpaikoilla, NHL-liigan pelaajayhdistyksen toiminnanjohtaja Don Fehr kertoi ABC:lle.

Urheilijat janosivat tietoa

WNBA-liigan johto järjesti liigan pelaajayhdistykselle lääketieteellisten asiantuntijoiden valistustilaisuuden ennen kauden alkua. Sen jälkeen kaikille pelaajille varattiin mahdollisuus keskustella pandemiasta ja rokotuksesta asiantuntijoiden kanssa zoom-yhteydellä.

– Urheilijat olivat todella kiinnostuneita saamaan tietoa terveysuhasta, pandemian uhasta kansanterveydelle ja erityisesti rokotuksista. He halusivat tosissaan ymmärtää nämä asiat, Bostonin lastensairaalassa työskentelevä tarttuvien tautien asiantuntija Jessica Malaty Rivera kertoi.

– Eikä viestimme tosiaan kaikunut kuuroille korville.

Lue myös:

Koronarokotteesta kieltäytynyt Kyrie Irving sivuun juuri ennen kauden alkua – NBA-tähti näkee rokotteen henkilökohtaisena valintana

Brooklyn Netsin rokotevastainen tähti Kyrie Irving joutui sivuun harjoituksista – kertonut aiemmin uskovansa salaliittoteorioihin

ESPN: NHL-tähti Evander Kane jälleen ongelmissa – epäillään nyt väärennetystä koronarokotustodistuksesta

Novak Djokovic ei halua kertoa, onko hän ottanut koronarokotteen – Australiasta tuli kova ukaasi, joka uhkaa osallistumista Grand Slamiin

Suosittelemme sinulle