Hyppää sisältöön

Kokkolan valtuuston puheenjohtajalle sakkoja kahdesta kunnianloukkauksesta – oikeuden mukaan Facebook-kommenttien sisältö oli erittäin loukkaavaa

Kyse oli kahdesta yksityishenkilöön kohdistuneesta kommentista, jotka ylittivät oikeuden mukaan selkeästi hyväksyttävän rajan.

Tiina Isotalous saapuu käräjätalolle turvatarkistuksen läpi
Tiina Isotalus tavanomaisessa turvatarkastuksessa Pohjanmaan käräjäoikeudessa Kokkolassa ennen istuntoa. Kuva: Sari Möller / Yle
Sari Möller

Kokkolan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja ja kuntaministerin erityisavustaja Tiina Isotalus (sd.) on tuomittu kahdesta kunnianloukkauksesta 780 euron sakkorangaistukseen.

Lisäksi hän joutuu maksamaan asianomistajalle kärsimyskorvausta 1 500 euroa ja korvaamaan tämän 760 euron oikeudenkäyntikulut.

Tapausta puitiin Pohjanmaan käräjäoikeudessa Kokkolassa perjantaina.

Lue myös: Kokkolan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja käräjillä epäillystä kunnianloukkauksesta – yksityishenkilö vaatii Tiina Isotalukselta 1 500 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä

Isotalus kommentoi heinäkuussa 2019 Yle Kokkolan Facebook-sivulla jaettua uutista Kokkolan keskustan kiistellystä tonttiasiasta ja esitti kommentissaan vihjailuja asianomistajan terveydentilasta. Kommentti poistettiin myöhemmin.

Toisen kommentin Isotalus kirjoitti erään yksityishenkilön Facebook-jakoon, myös siinä oli viittaus asianomistajan terveydentilaan. Tämäkin kommentti poistettiin.

Asianomistaja pitää toimintaa maalittamisena ja korosti, ettei ole julkisuuden henkilö.

Isotalus myönsi kirjoittaneensa kommentit ja kuvasi niitä harkitsemattomiksi. Hän kuitenkin kiisti kunnianloukkauksen ja katsoo, että syytteet on hylättävä, koska kommentit on jo poistettu sosiaalisesta mediasta.

Päätöksen jälkeen Isotalus sanoi olevansa pettynyt ratkaisuun.

Käräjäoikeuden mukaan vastaajan on täytynyt ymmärtää, että hän loukkaa kirjoituksillaan asianomistajan kunniaa ja varsin todennäköisesti aiheuttaa halveksuntaa tätä kohtaan.

Tahallisuuteen taas riittää se, että halvennetuksi tulemista voi pitää todennäköisenä seurauksena, vaikka se ei olisi teon tarkoitus.

Tahallisuutta ei myöskään oikeuden mukaan poista se, että kirjoitukset ovat liittyneet paikallisesti merkittävien asioiden käsittelyyn. Kyseiset kirjoitukset ovat oikeuden mukaan selkeästi ylittäneet hyväksyttävän rajan, joten tekoja on pidettävä tahallisina.

Käräjäoikeuden mukaan tekoja ei voi pitää vähäisinä, sillä ne on kirjoitettu sivuille, joilta ne voi lukea laajasti. Sisältö taas on ollut erittäin loukkaavaa asianomistajan kannalta.

Oikeus muistutti kuitenkin, että vastaaja on kirjoittanut ne yksityishenkilönä.

Syyttäjä jätti asiassa aikanaan syytteen nostamatta, mutta asianomistaja käytti oikeuttaan nostaa syyte itse.

Suosittelemme sinulle