Hyppää sisältöön

Sisäministeri Maria Ohisalo huolissaan koronakriitikoiden toiminnasta – poliiseja tarvittu turvaamaan lasten koulumatkoja

Myös kulttuuri- ja ravintola-ala on kohdannut häirintää koronapassin takia.

Sisäministeri Ohisalo huolestunut koronakriitikoiden toiminnasta
Sisäministeri Ohisalo huolestunut koronakriitikoiden toiminnasta

Sisäministeri, vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo kertoi lauantaina Ylen Ykkösaamussa, että koulujen pihoilla on tarvittu poliiseja turvaamaan koululaisten arkea.

– Pakko sanoa, että meillä poliisit ovat olleet koulujen pihoilla sen vuoksi, että on voitu turvata lasten turvallinen koulumatka ja koulunkäynti.

Ohisalon mukaan poliiseja on tarvittu, koska koronakriitikkoja on ollut koulujen pihoilla. Ohisalo kehoitti samalla kaikkia turvautumaan poliisin apuun, jos tilanne missään muuallakaan muuttuu uhkailuksi.

Ohisalo vetosi yrittäjien ja kulttuurialan puolesta, sillä muun muassa ravintoloissa on ollut häiriköintiä koronapassin vuoksi.

Ydinvoimassa painaa nyt ympäristö

Vihreät ovat lähteneet hallituksesta kaksikin kertaa ydinvoiman vuoksi. Nyt Suomen hallitus kuitenkin ajaa ydinvoimaa EU:ssa vihreäksi energiaksi.

Ohisalon mielestä vihreiden kanta on muuttunut, koska tilanne on muuttunut. Aiemmin vihreät vastustivat Rosatomin suunnitelmia rakentaa ydinvoimala Pyhäjoelle turvallisuuspoliittisena kysymyksenä. Puolueen mukaan energiaa voitaisiin käyttää painostuskeinona.

Nyt vihreiden mielestä ydinvoimaa tarvitaan, koska ilmastonmuutosta vastaan on taisteltava kaikin keinoin.

– Saarikon kanssa olemme linjanneet, että EU-tasolla katsotaan tutkimustietoon pohjautuen, onko ydinvoima energiamuoto, joka täyttää Pariisin ilmastosopimuksen reunaehdot eikä tee merkittävää haittaa luonnon monimuotoisuudelle.

Kesällä hallitus kuitenkin salasi, että se ajaa ydinvoimaa EU:n kestävien energiamuotojen luokitteluun. Hallituksen kanta ydinvoimaan muodostettiin EU-ministerivaliokunnassa jo 9. heinäkuuta, mutta sitä ei kerrottu julkisesti.

Ohisalon mukaan kyse oli ennakkokeskusteluista, joita käydään muiden maiden kanssa eikä näitä ole tapana julkistaa.

Ohisalo ei kuitenkaan halunnut ottaa kantaa siihen, puoltavatko vihreät Fennovoimalle ydinvoimalan rakennuslupaa. Voimalan toimittaisi venäläisen Rosatomin suomalainen tytäryhtiö.

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo vieraili Pasilassa Ylen Ykkösaamussa 23. lokakuuta.
Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo Ykkösaamun vieraana

Hallitusyhteistyö toimii

Suomen hallitus vaikuttaa ulospäin epäyhtenäiseltä.

Esimerkkejä siitä ovat muun muassa vihreiden ja keskustan kannat turpeen käyttöön, kulttuuriministeri Antti Kurvisen (kesk.) ja ja pääministeri Sanna Marinin (sd.) jupakka veikkausvoittovarojen kompensoinnista edunsaajille, ja pääministerin kehysideoinnin vastaanotto keskustassa.

Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo arvioi hallituksen tilannetta seuraavasti:

– En usko, että tässä millään kriisin kynnyksellä ollaan.

Silti hienoista kritiikkiä pääministeri Marinia kohtaan on havaittavissa myös vihreiden suunnasta. Silloin puhutaan kaivoslaista, jonka uudistamisen vihreät pelkäävät lipeävän hallitusohjelman kirjauksesta.

– Pääministerin tehtävä on johtaa hallitusta ja pitää huoli siitä, että hallitusohjelman kirjauksia noudatetaan. Se koskee myös luontokatoa pysäyttäviä toimia, sanoo Ohisalo.

Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo vieraili Ykkösaamun suorassa haastattelussa lauantaina.

- Ei tehdä tästä enää yhtään vaikeampaa vaan nautitaan elämästä niin paljon kuin pystytään, Ohisalo sanoi.

Maatalous voi saada lisää tukea

Ohisalo ehdotti myös maataloustukien uudistamista päästötavoitteiden saavuttamiseksi.

Ohisalon mukaan mukaan maatalous saa paljon erilaisia tukia, mutta ne ovat osittain tehottomia eivätkä tue vihreää siirtymää.

Ohisalo ei sulje pois mahdollisuutta, että maanviljelijöille tulisi uusia tukia ilmastoystävällisen tuotantannon ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi. Maataloustuista päätetään pääosin EU:ssa.

Kaivoslain uudistus ja hallitusohjelma

Kaivoslain uudistus on juuri nyt ajankohtainen ja vihreiden mielestä uudistus on venynyt tarpeettoman pitkään. Suomen ympäristökeskus SYKE on tehnyt lakiluonnoksesta vaikutusarvion ja todennut, että muutokset eivät juuri paranna ympäristönsuojelun tasoa voimassa olevaan kaivoslakiin verrattuna.

Ohisalon mukaan uudistuksen lähtökohdista on sovittu hallitusohjelmassa toisin.

– Hallitusohjelmaan kirjattu tavoite uudistukselle on selvä: “uudistuksen lähtökohtana on ympäristönsuojelun tason parantaminen”, hän sanoo ja jatkaa:

– Vihreät ei ole valmis hyväksymään kaivoslakia, joka ei hallitusohjelman mukaisesti paranna ympäristönsuojelun tasoa ja paikallisten vaikuttamismahdollisuuksia.

Vihreille tärkeitä kaivoslain uudistuksessa ovat ympäristönsuojelun taso, malminetsinnän kielto luonnonsuojelualueilla, paikallisten vaikuttamismahdollisuudet ja saamelaisten oikeudet.

Kehysmenettelyn uudistamiselle vihreää valoa

Pääministeri Marin haluaisi uudistaa budjettikehysmenettelyä jakamalla kehykset kahteen osaan: valtion käyttömenoihin ja tulevaisuuteen suuntaaviin investointeihin. Ajatus miellyttää myös vihreissä.

– Olen puhunut tästä aiheesta itse asiassa jo aiemmin. Vihreät investoinnit ja TKI-investoinnit vaativat sellaisia satsauksia, jotka eivät nykyisillä pelisäännöillä tällä hetkellä käytännössä onnistu, sanoo Ohisalo.

TKI-investoinnit tarkoittavat tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintojen investointeja.

Investointimenoihin luettavien hankkeiden kriteerit olisi Ohisalon mielestä määriteltävä niin, että riippuvuus fossiilisen energian käytöstä vähenisi.

– Menettely voitaisiin rakentaa niin, että mahdolliset kehyksen ulkopuoliset investoinnit määritellään tarkasti etukäteen, esimerkiksi juuri vihreiksi investoinneiksi tai TKI-investoinneiksi. Syömävelkaan rahaa ei siis saisi.

Ohisalo siirtyy ympäristöministeriksi

Ohisalo jää pian äitiyslomalle ja siirtyy lomansa jälkeen ympäristöministeriksi. Ohisalo sanoi Ykkösaamussa, että tavoitteena on lisätä ympäristöasioiden painoarvoa hallituksessa.

– Tietysti ympäristöministerin salkku on painavimpia salkkuja tässä maailman ajassa. Haluan tuoda niille asioille puolueen puheenjohtajana vielä enemmän painoarvoa, jotta ne kysymykset ovat varmasti siellä viisikon pöydässä.

Juttua on päivitetty Ykkösaamun lähetyksen jälkeen.

Lue lisää:

Saarikko eri mieltä pääministerin kanssa budjettiperiaatteiden venyttämisestä: "Olisi liukas polku" – Marinin mukaan kyse on kilpailukyvystä

Saarikko myöntää, että talouspoliittinen keskustelu on ollut hallituksessa hyvin vaikeaa – kyselytunnilla ihmeteltiin talouslinjaa

Suosittelemme sinulle