Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

"Olin melko varma, että joku on menehtynyt" – Lahti Basketball palaa vakavan auto-onnettomuuden jälkeen peleihin ilman amerikkalaisvahvistuksia

Lahti Basketball ei ole virallisesti kertonut auto-onnettomuuden joutuneita joukkueen pelaajien henkilöllisyyksiä, mutta kohtaa lauantaina KTP:n ilman jenkkivahvistuksiaan. Toiminnanjohtaja Roope Suonion reaktio viime viikonlopun onnettomuuteen oli järkytys.

Lahti Basketball joukkue harjoituksissa, päävalmentaja PIeti Poikola joukkueen keskellä
Arkistokuva Lahti Basketballin harjoituksista viime kaudelta. Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle
Janne Karinkanta,
Mika Halonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Miesten Korisliigassa pelaavalle Lahti Basketballille kulunut viikko on ollut raskas. Myöhään lauantai-iltana 16. lokakuuta, noin puolen yön aikoihin, neljä joukkueen pelaajaa joutui vakavaan auto-onnettomuuteen lähellä Mäntsälää. Aiemmin lauantaina Lahti oli voittanut kotiparketillaan Bisonsin.

Tiistaina seura tiedotti, että se on purkanut 26-vuotiaan jenkkivahvistuksensa Brandon Peelin sopimuksen pelaajan aloitteesta. Tänään, perjantaina Lahti Basketball tiedotti, että joukkueesta toistaiseksi sivussa ovat kolme muuta jenkkivahvistusta eli Admon Gilder, Chris Clarke sekä Sherwood Brown. Niinpä Lahti lähtee lauantaina kotiotteluunsa KTP-Basketia vastaan täysin kotimaisin voimin.

Sitä seura ei ole missään vaiheessa virallisesti kertonut, ketkä neljä pelaajaa auto-onnettomuudessa olivat.

– Sitä ei siinä (tiedotteessa) suoraan sanota, ja jokainen voi vetää johtopäätökset, vastasi seuran toiminnanjohtaja Roope Suonio tiistaina kysyttäessä, oliko Brandon Peel yksi onnettomuudessa olleista pelaajista.

Perjantaina Yle Urheilu vieraili KTP-otteluun valmistautuneen Lahti Basketballin harjoituksissa. Toiminnanjohtaja Suonio kertoi, että onnettomuudessa olleista pelaajista kolme on nyt päässyt sairaalasta pois ja yksi on edelleen sairaalahoidossa. Pelaajat voivat "olosuhteisiin nähden ihan hyvin".

Suonio sanoo, että hänen oma ensireaktionsa onnettomuusuutiseen oli järkytys.

– Ihan rehellisesti sanottuna olin melko varma, että joku on menehtynyt. Ensimmäinen viesti oli sellainen.

"Toipuminen normaaliin elämään on prioriteetti"

Seuralla on ollut onnettomuuden jälkeen paljon selviteltäviä asioita. Harjoittelua jatkaneen joukkueen ilmapiiriin onnettomuus on vaikuttanut Suonion mukaan yllättävän vähän.

– Joukkue on harjoitellut hyvin. Toki ensireaktio on kaikilla varmasti vahva. Me ollaan kerrottu, että me toimistolla hoidetaan kolarissa olleiden asioita, ja pelaajat keskittyy pelaamiseen ja valmennus valmentamiseen.

Seurayhteisön päällimmäinen toive on, että pelaajat toipuvat ensisijaisesti normaaliin elämään – onnettomuudessa olleiden pelaajien osalta koripallo on nyt toissijaista.

– Koripallo on koripalloa, ja nyt puhuttiin tässä tilanteessa siitä, että joku voi oikeasti menettää henkensä. Toipuminen normaaliin elämään on prioriteetti, sitten vasta tulee koripallo, Suonio tuumaa.

Lahti Basketballin toiminnanjohtaja Roope Suonio heittää koripalloa
Roope Suonio teki pitkän uran koripallon SM-sarjassa ja toimii nykyisin Lahti Basketballin toiminnanjohtajana. Kuva keväältä 2021 Lahden treeneistä. Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

"Ajattelin, että miksi me edes ollaan täällä"

Joukkue oli palannut onnettomuuden jälkeen harjoituksiin maanantaina, jolloin viimeistään muu joukkue sai tietää tapahtuneesta.

– Oma reaktio uutiseen oli varmasti aika synkkä. Ajattelin, että miksi me edes ollaan täällä treenaamasssa tällä hetkellä. Tiistai oli sitten jo parempi ja saatiin hyvät treenit alle, sanoo joukkueen 207-senttinen laituri Henri Ventoniemi.

– Tunteellisesti aika vaikea viikko jengillä takana. Maanantai oli monelle kundille vaikea päivä, mutta kun viikko treeneissä on edennyt, niin on näkynyt jo hyvää fiilistä ja ollaan saatu purettua tunnetta treenin kautta. Hyvin on kyllä tsempattu tämä viikko, Ventoniemi jatkaa.

26-vuotiaan Ventoniemen mukaan joukkue on treenannut täysillä ja pyrkinyt keskittymään harjoituksissa koripalloon. Harjoitusten ulkopuolella joukkue on pidetty ajantasalla tilanteesta.

Joukkue on päässyt myös sairaalaan tapaamaan onnettomuudessa olleita pelaajia, ja osa heistä on myös jo vieraillut harjoituksissa moikkaamassa joukkuekavereitaan.

Henri Ventoniemi osallistuu päävalmentaja Pieti Poikola vetäämään Lahti Basketball koripallojoukkueen yhteisee meditaatio hetkeen Lahden suurhallissa.
Hyvinkään Pontevan kasvatti Henri Ventoniemi pelaa Lahdessa toista kautta. Kuva: Ilkka Klemola / Yle

"Viikko on tuntunut ikuisuudelta"

Lahti Basketballin päävalmentaja Pieti Poikola kuvailee viikkoa hyvin erikoiseksi.

– Nyt jos pitäisi miettiä, kuinka paljon on ollut tapahtumia, niin tuntuu, että sunnuntaista tähän päivään on kestänyt ikuisuuden.

Joukkue oli käsitellyt onnettomuutta heti ensimmäisissä harjoituksissa tapahtuneen jälkeen. Tampereen Pyrinnön kolmeen mestaruuteen 2010-luvun alussa valmentanut Poikola kertoo kannustaneensa kaikkia pelaajia kertomaan avoimesti tunteistaan ja tuntemuksistaan.

– Mielestäni meillä on ollut tosi keskittynyt ja rauhallinen harjoitusviikko. Parasta terapiaa on se, että jatkaa omia rutiineja ja yritetään pitää fokus omassa työssä.

Vastaavaa tilannetta ei Poikolan omalla valmennusuralla ole koskaan aiemmin eteen tullut.

– Se, että on neljä pelaajaa kerralla vakavassa onnettomuudessa, onhan se ainutkertaista ja toivottavasti sellaiseksi jääkin, Poikola tiivistää.

Lahtelainen korisvalmentaja Pieti Poikola kentän laidalla katsoo kamerasta ohi sivulleen
Kolme kertaa vuoden valmentajaksi Korisliigassa valittu Pieti Poikola valmentaa toista kauttaan Lahti Basketballia. Kuva: Janne Nykänen / Yle

"Odotetaan pelaajilta, että nauttivat, kun saavat olla parketilla"

Lahti Basketballin oli määrä pelata vierasottelu keskiviikkona 20. lokakuuta BC Nokiaa vastaan, mutta sitä siirrettiin viikolla eteenpäin. Joukkue nähdään parketilla lauantaina, kun se isännöi KTP-Basketia.

– Meidän onni on se, että meillä on laadukas ja laaja ryhmä. Uskon, että jalkeilla on joukkue, joka pelaa isolla sydämellä, kuten aina, mutta erityisesti nyt. Tämä on meidän loppukauden uusi alku. On se lopputulos mikä tahansa kentällä, me odotetaan pelaajilta vain sitä, että he tekevät parhaansa ja nauttivat, kun saavat olla parketilla, toiminnanjohtaja Suonio kuvailee.

Lahti Basketball on aloittanut kautensa voitoilla Bisons Loimaata ja Lapuan Kobria vastaan sekä tappioilla Kouvolan Kouvoja ja Salon Vilpasta vastaan.

Myös pelaaja Ventoniemi korostaa, että Lahdella on laaja ja laadukas miehistö, joka lähtee taistelemaan KTP:tä vastaan täysillä voitosta jenkkivahvistusten poissaolosta huolimatta. Sen Ventoniemi myöntää, että ottelussa on varmasti erityislaatuinen lataus.

– Kyllä se (onnettomuus) tietyllä tasolla vaikuttaa. Uskon, että kundit haluavat näyttää, että pystytään tällä porukalla haastamaan. Kaikki jätetään pelikentälle ja sitä yritetään näyttää ulospäinkin. Ihan varmasti ottelu tuntuu erilaiselta.

Onnettomuudessa olleiden pelaajien toipumisesta pelikuntoon ei ole takeita, ja Brandon Peel on ryhmästä poistunut. Jenkkivahvistusten puuttuminen ei tietenkään voi olla näkymättä. Kauden neljässä aiemmassa ottelussa Peel, Gilder ja Brown olivat joukkueen kolme parasta pistemiestä.

– Seurajohto on onneksi reagoinut. Koko ajan ollaan markkinoilla ja yksi tarjous on jo jätetty, kertoo päävalmentaja Poikola.

Joukkueen tavoitteisiin tapahtunut ei vaikuta, lupaa Poikola.

– Ei vaikuta millään tavalla.

Lue lisää:

Lahti Basketball purki Brandon Peelin pelaajasopimuksen – seurajohto ei kerro, oliko pelaaja mukana auto-onnettomuudessa

Auto-onnettomuudessa loukkaantuneista Lahti Basketballin pelaajista kaksi yhä tehotarkkailussa sairaalassa: "Kaikki ovat toipumassa omaa vauhtiaan"

Neljä Lahti Basketballin pelaajaa on joutunut auto-onnettomuuteen – "He ovat loukkaantuneet, mutta hengenvaaraa ei ole"

Seagulls hurjana – uskomattomat 31 kolmen pisteen koria Pyrintöä vastaan, entinen ennätys murskaksi

Kauhajoki miesten Korisliigan ainoa tappioton joukkue – Kouvot taipui kärkiottelussa

Suosittelemme