Hyppää sisältöön

Viro koventaa koronarajoituksia jälleen maanantaina – koronapassiksi ei kelpaa testitulos ja maskipakko tiukentuu

Koronatodistukseksi kelpaa vain täysi rokotussuoja tai sairastettu tauti. Todistusta pitäisi kysyä monessa paikassa.

Pyyntö osoittaa negatiivinen koronatodistus hotellin vastaanotossa Tallinnassa 5. lokakuuta 2021.
Hotellin vastaanotossa Tallinnassa pyydettiin koronavirustodistusta 5. lokakuuta. Kuva: Teemu Salonen / Lehtikuva
Ahti Kaario,
Sari Taussi
Avaa Yle-sovelluksessa

Viron hallitus on määrännyt maanantaista alkaen voimaan uudet, tiukennetut koronarajoitukset, koska tautitilanne on huonontunut ja rasittaa terveydenhuoltoa. Uudet rajoitukset ovat käytössä vuoden vaihteen yli tammikuun 10. päivään asti.

– Epidemiologinen tilanne Virossa on hyvin kriittinen. Kaikkien sairaaloiden on täytynyt rajoittaa sovittuja hoitoja ihmishenkien pelastamiseksi, Viron pääministeri Kaja Kallas sanoi, kun uudet rajoitukset hyväksyttiin torstaina.

Uusien määräysten mukaan koronavalvonnan läpi julkisiin tiloihin pääsevät vain ne, jotka on täysin rokotettu tai jotka ovat sairastaneet koronan puolen vuoden sisällä. Negativiinen koronatesti ei enää riitä.

Määräys koskee esimerkiksi pääsyä urheilutapahtumiin, saunoihin ja kylpylöihin, ravintolaan tai kahvilaan, museoihin, teatteriin, elokuviin ja konsertteihin ja muihin sisätiloissa pidettäviin tilaisuuksiin.

Viron hallituksen mukaan rokottamattomien pääsyä julkisiin tilohin ja tapahtumiin rajoitetaan, koska heillä on korkea riski sekä saada että levittää koronaa.

Maskit pakollisiksi

Kaja Kallas.
Viron pääministeri Kaja Kallas riisui maskinsa EU:n kokouksessa Brysselissä 21. lokakuuta. Kuva: Olivier Hoslet / EPA

Samalla muutetaan maskin käyttäminen pakolliseksi esimerkiksi joukkoliikenteessä, kaupoissa ja muissa julkisissa sisätiloissa missä koronatodistusta ei kysytä. Enää ei riitä suun ja nenän peittäminen esimerkiksi huivilla eikä visiirin käyttäminen.

Maskin käytön valvominen on liikkeiden vastuulla, eli maskitonta ei saisi päästää sisälle.

– Jos asiakas tulee ilman maskia, tarjoamme hänelle sellaista. Jos asiakas siitä kieltäytyy, meillä on oikeus olla palvelematta ja pyydämme asiakasta lähtemään liikkeestä, sanoi kauppaketju Rimin liike- ja viestintäjohtaja Andrija Arro Viron yleisradiolle.

Viron hallitus suosittelee myös, että rokotetut ja koronan sairastaneet käyttävät maskia sielläkin minne he pääsevät koronatodistuksen perusteella.

Koronapassia ei vaadita alle 18-vuotiailta eikä maskia alle 12-vuotiailta.

Virossa on koronan vuoksi sairaalassa yli 460 ihmistä, joista tehohoidossa noin 40. Rajoitusten kiristämistä perustellaan laskelmilla, joiden mukaan sairaalahoitoa tarvitsevien määrä nousee 700 nurkille marraskuun lopussa, jollei mitään tehdä.

Rokotuksen on saanut, tai ottanut, kokonaan noin 55 prosenttia virolaisista.

Riittävätkö uudet toimet?

Pääministeri Kallasin mukaan uudet määräykset otetaan käyttöön sairaalaverkoston toiminnan varmistamiseksi. Sairaaloille myös luvataan lisäresursseja kriisistä selviämiseksi.

Viron tiedeneuvoston jäsen Mario Kadastik sanoo Viron yleisradiolle ERR:lle, että jos sairaalahoitoa vaativat koronatapaukset lisääntyvät pari seuraavaakin viikkoa, voidaan joutua soveltamaan rajoituksia kaikkiin eikä vain rokottamattomiin.

– Voi olla että joksikin aikaa pitää määrätä rajoitukset kaikille, jotta tartuntaketjut katkeavat. Sitten voidaan päästää taas rokotetut irti, kuten Latvia tekee, hän sanoi.

Latviassa on voimassa marraskuun puoleen väliin saakka koronasulku. Sen perusteella on suljettu monia liikkeitä ja palveluja sekä määrätty ihmisille yöllinen ulkonaliikkumiskielto.

Viro ei ole määrännyt uusia rajoituksia maahantulolle, eli satamassa kelpaa rokotus- ja sairastamistodistuksen lisäksi myös tuore negatiivinen testitulos. Virossa ollessa uudet määräykset koskevat tietenkin myös turisteja. Suomen Tallinnan-suurlähetystö tiedottaa niistä mm. facebookissa.

Lue lisää aiheesta:

Tallinnan matkailuala toivoo paljon suomalaisten syyslomilta – "Korona-aika on ollut kerrassaan karmeaa"

Suosittelemme