Hyppää sisältöön

Sateet muuttuvat lumisiksi ja sää viilenee pian koko maassa – ajokeli voi olla paikoin talvinen viikonloppuna

Eteläisessä Suomessa on mitattu perjantaina voimakkaita tuulia ja runsaita sateita. Viikonloppuna yöpakkasia on lähes koko maassa.

Säägrafiikka.
Viikonlopun yöt saavat hampaat kalisemaan ympäri maata. Kuvassa yölämpötilat perjantaista sunnuntaihin. Kuva: Kerttu Kotakorpi / Yle
Tatu Kuukkanen,
Markus Mäki

Suomen etelärannikkoa perjantaina koetellut myrsky alkaa olla pikkuhlijaa ohi, Ylen meteorologi Kerttu Kotakorpi kertoo.

– Pahin myrsky alkaa olla ohi, mutta yö on vielä tuulinen. Huomiseksi tuuli vähän heikkenee, mutta sää pysyy yhä hyvin tuulisena, Kotakorpi arvioi.

Myös myrskyn takia kohonnneet merivedet ovat alkaneet laskea. Merivesi kohosi tänään Helsingissä yli 90:n ja Haminassa jopa 145 senttimetrin korkeuteen.

Etelärannikolla on tuullut puuskissa yli 30 metriä sekunnissa, ja keskituuli on ollut jopa 25 metriä sekunnissa.

Vaikka myrsky laantuu tänään illan aikana, sateet jatkuvat ja sää kylmenee. Yöpakkasia esiintyy ensi yönä myös etelässä.

Perjantain aikana runsaita sateita

Viimeisen vuorokauden aikana on satanut hyvin runsaasti. Lännessä ja etelässä vettä on tullut yli 20, Raumalla jopa yli 40 millimetriä.

– Voimakkaimmat sateet tulevat tällä hetkellä Pohjanmaalta Kainuuseen levittyvällä alueella lumena tai räntänä. Lumisempi sade on leviämässä etelää kohti, minkä takia Pirkanmaalle ja maan keskiosaan on illaksi varoituksia huonosta ajokelistä, Kotakorpi kertoo.

Lämpötila laskee yöllä pakkaselle eteläistä Suomea myöten rannikoita lukuun ottamatta. Tiet ovat liukkaita myös etelässä.

– Päijät-Hämeessä, Kanta-Hämeessä ja Etelä-Savossa voi tulla yöllä lunta ja räntää.

Lauantaina sateet väistyvät suurelta osin. Räntä- ja vesisateita tulee enää vain etelässä ja idässä. Pohjoisesta virtaa kylmää ilmaa ja sunnuntaina sää kylmenee entisestään.

– Ajokeli on viikonlopun aikana etelässäkin paikoin talvinen, mikä on syytä huomioida liikenteessä, Kotakorpi sanoo.

Autorengasliitto suositteli (siirryt toiseen palveluun) jo aiemmin tällä viikolla autoilijoita vaihtamaan talvirenkaat, sillä kesärenkaiden pito alkaa heiketä lämpötilan lähestyessä nollaa.

Säägrafiikka.
Viikonlopun päivälämpötilat ovat kylmiä, mutta maanantaina lämpenee. Kuva: Kerttu Kotakorpi / Yle

Juttua korjattu 22.10.2021 kello 20.01: Toisin kuin otsikossa aiemmin luki sateet vähenevät viikonloppuna.

Lue aiheesta lisää:

Syysmyrsky laantuu ja sää viilenee – Kotkassa tuuli 33,3 metriä sekunnissa, Haminassa merivesi nousi 145 senttimetriä

Tulvat katkaisivat tiet, veneet uhkasivat upota ja satama seisahtui – katso kuvat myrskyn pahiten jauhamalta rannikolta

Suosittelemme sinulle