Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Tilastot näyttävät, miten Suomen alppihiihdon pohja on ohitettu – Kalle Palander haluaa koville odotuksille vastinetta: "Pitää alkaa räimiä!"

Alppihiihdon maailmancupin avauskilpailussa on mahdollisuus yllätyksiin. Yle Urheilun asiantuntija Kalle Palander odottaa tulevalla kaudella suomalaislaskijoilta maailmancupin pisteitä, etenkin naisilta.

Erika Pykäläinen laskee suurpujottelua Cortina d'Ampezzon maailmancupin kilpailussa.
Erika Pykäläinen kuuluu niihin Suomen naisten alppimaajoukkueen, joilta odotetaan tulevalla kaudella maailmancupin pisteitä. Kuva: Mauro Dalla Pozza/Shutterstock/All Over Press
Anu Karttunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Alppihiihdon maailmancup alkaa viikonloppuna. Yle näyttää suorat lähetykset Söldenistä lauantaina ja sunnuntaina. Tarkat ohjelmatiedot näet täältä.

Alppihiihdon maailmancup käynnistyy tänään perinteisesti Söldenin suurpujottelulla, ja vaikka Suomella on sekä lauantain että sunnuntain kisaan yksi edustaja, on Yle Urheilun asiantuntija Kalle Palanderilla suomalaisodotukset tapissa. Ei välttämättä päivän kilpailuun, vaan koko kaudesta.

– Naisten puolella on puhuttu jo neljä vuotta, että meillä on nuori joukkue ja olen odotellut jo pitkään, että sieltä tulisi laskijoita maailmancupin pisteille. Nyt aivan ehdottomasti sieltä pitää ruuvata 30 joukkoon. Niitä odotuksia pitää pikkuhiljaa alkaa lunastaa ja alkaa räimiä jo! Palander totesi.

Rosa Pohjolainen säväyttikin vuosi sitten Levin maailmancupissa laskemalla pisteille ja olemalla toisessa kisassa kärkivauhdissa, ennen kuin laski radalta ulos. Suomalaislupauksen kausi päättyi kuitenkin ennen aikojaan, kun häneltä katkesi eturistiside tammikuussa.

Nyt Pohjolainen on jo päässyt laskemaan rataa lokakuun aikana ja päävalmentaja Nicolas Burtinin mukaan kaikki näyttää hyvältä.

Naisten maajoukkueen laskijoista Pohjolainen sekä Charlotte Henriksson ovat syntyneet vuonna 2003. Honkanen on naisten maajoukkueen vanhin, 23-vuotias, Nella Korpio on häntä vuoden nuorempi ja Erika Pykäläinen on 20-vuotias.

Palander muistuttaa kuitenkin, että parikymppinen laskija ei ole naisissa enää nuori. Voittihan esimerkiksi yhdysvaltalainen Mikaela Shiffrinkin ensimmäinen maailmancupin kisansa 17-vuotiaana.

– Naisten puolella mitä nuorempana alkaa tehdä tulosta, sitä helpompaa se on henkisesti. Parikymppiselle naisurheilijalle alkaa tulla siinä iässä niin paljon muita häiriötekijöitä, että täytyy olla täysin sitoutunut urheiluun ja sulkea kaiken muun pois, jotta saa tulosta aikaan.

Miesten puolella 30-vuotias Samu Torsti on ollut pitkään se, jolta on odotettu pisteitä maailmancupissa. Tilanne ei todennäköisesti muutu tälläkään kaudella, sillä muut joukkueesta ovat vasta vuosituhannen vaihteessa syntyneitä. Palanderin mukaan näillä nuorilla miehillä on vielä aikaa kehittyä.

Turo Torvisella, Elian Lehdolla, Jaakko Tapanaisella ja Jesper Pohjolaisella on ollut aika hyvä meininki ja kuulostaa siltä, että he ovat menneet eteenpäin. Mutta nyt ollaan vasta alkuvaiheessa tätä kautta, vasta tammikuussa nähdään, missä oikeasti mennään.

Viime kaudella loukkaantuneen Niklas Järvikareen tilanne on vielä kysymysmerkki. Sen sijaan pujottelun erikoismies Oskari Sulkakoski on huhujen mukaan hyvässä vedossa. 21-vuotias Sulkakoski harjoittelee yhdessä Nella Korpion kanssa maajoukkueen ulkopuolella Juha Tenhusen ja Elmo Saarelaisen valmennuksessa.

– Mutta Oskarilla on isot saappaat täytettävänä, koska pujottelun taso tiedetään ja hän on oikeastaan ainoa, jolta odotetaan pujottelusta paljon.

Maailmancupin pisteissä suomalainen alppihiihto on mennyt viime vuodet alaspäin, mutta viime kaudella oli jo nähtävissä pientä nousua. Kalle Palander onkin vakuuttunut siitä, että pohja on nyt nähty.

– Tästä ei ole kuin suunta ylöspäin. Enää ei voida puhua, että annetaan nuorille aikaa, vaan nyt on odotettavissa, että tulosta alkaa tulla sekä miehissä että naisissa.

Suomen alppihiihdon kultaiset vuodet sijoittuivat 2000-luvun alkuvuosiin, jolloin Kalle Palander ja Tanja Poutiainen olivat elämänsä kunnossa.

Palander voitti tuona aikana maailmancupissa kymmenen osakilpailua, neljä kakkossijaa ja kolme kolmossijaa ja juhlisti pujottelucupin voittoa kaudella 2002–2003. Tämän lisäksi hän oli pujottelucupin kakkonen kahdesti.

Poutiainen voitti 11 maailmancupin osakilpailua ja peräti 48 palkintosijaa. Vuonna 2005 hän voitti sekä pujottelun että suurpujottelun maailmancupin kokonaiskilpailun ja neljä vuotta myöhemmin suurpujottelun maailmancupin. Näiden lisäksi hän oli sekä pujottelu- että suurpujottelucupissa kerran toinen ja kerran kolmas.

Vaikka Palander ja Poutiainen vastasivatkin suurimmasta osasta suomalaislaskijoiden pisteistä, eivät he olleet ainoita. Muutkin laskijat pääsivät pisteille. Palanderin mukaan kyse oli ennen kaikkea siitä, että menestys ruokki menestystä.

– Tanjan tilanne naisten puolella oli erilainen, koska hän oli oikeasti ensimmäinen suomalaisnainen, joka teki noin kovaa tulosta. Mutta minulle olivat Janne Leskinen, Mika Marila ja Sami Uotila näyttäneet, että se on mahdollista, Palander sanoi.

– Tulimme isolla rintamalla. Ei tarvita kuin että yksi alkaa onnistua, niin se ruokkii muita. Se antaa itseluottamusbuustin. Ja sitähän tässäkin koko ajan odotetaan.

Söldenissä naisten kisaan starttaa Erika Pykäläinen, joka oli epäonninen vuosi sitten, kun hänen nilkkansa murtui viikko ennen Söldenin kisaa. Tuolloin maailmancupin avauksessa laski Riikka Honkanen, joka olisi ollut tänä vuonnakin hyvä vaihtoehto, mutta valmennusjohto luottaa tällä kertaa Pykäläisen vauhtiin.

– Valmentajat sanovat aina, että normaaleilla laskuilla toinen kierros pitäisi olla mahdollista, mutta laskun puolesta tilanne hyvältä näyttää. Sen sijaan se, että Erika starttaa numerolla 65, vaikeuttaa asiaa. Se on ihan järjetön numero Söldenin kisaan, Palander totesi.

Samu Torsti Söldenin jäätiköllä.
Miesten puolella suomalaisten maailmancupin pisteiden saaminen on Kalle Palanderin mielestä Samu Torstin (kuvassa) varassa. "Ellei Oskari Sulkakoski rupea laskemaan aivan haamuvetoja", Palander totesi. Kuva: Ski Sport Finland

Ruotsin maajoukkueen mukana harjoitteleva Samu Torsti joutui kesällä kuuden viikon tauolle lonkkavamman takia, mutta on nyt jälleen kunnossa. Palanderin mukaan loukkaantuminen sattui kuitenkin pahaan saumaan.

– Onneksi Samu on kokenut kaveri, joten kaikki mahdollista Söldenissä. Hän voi tehdä tulostakin.

Söldenin avausviikonloppuna on Palanderin mielestä mahdollista yllättää, sillä kukaan ei ole valmis vielä ensimmäisessä kisassa, eikä tilannetta helpota Rettenbachin jäätikön vaikea rinne.

– Kunnon tulos vaatii suomalaisilta kuitenkin venymistä. Se on olosuhteista kiinni, koska heillä on isot lähtönumerot.

Ilman Eurooppa-cupin menestystä ei kannata haaveilla maailmancupista

Isot lähtönumerot ovat olleet suomalaislaskijoiden ongelmana pitkään. Palander harmitteleekin sitä, ettei Levillä lasketa tänä vuonna miesten maailmancupia. Kotirinteessä suomalaiset ovat aina esiintyneet vahvasti, sillä rinne säilyy hyvänä myös suurille lähtönumeroille.

Tänä vuonna Levin maailmancup onkin suomalaisille naislaskijoille se paikka, jossa täytyy olla kunnossa ja jossa pitää tehdä tulosta.

Erika Pykäläinen Söldenin jäätiköllä.
Söldenin suurpujottelukisan jälkeen Erika Pykäläinen keskittyy Levin kotikisoihin ja pujotteluun. Palanderin mukaan Pykäläisen Söldenissä menestyminen on mahdollista, mutta vaatii venymistä. Kuva: Ski Sport Finland

Mutta jotta suomalaislaskijat saisivat lähtönumeroitaan paremmaksi, pitäisi heidän pystyä parantelemaan sijoituksiaan jo Eurooppa-cupin kisoissa. Palanderin mielestä suomalaislaskijoiden ei kannata haaveillakaan maailmancupista, ennen kuin taso Eurooppa-cupissa on tarpeeksi hyvä.

– Eurooppa-cupissa pitää pystyä myllyttämään ensin tulosta. Enkä puhu vain siitä, että ollaan toisella kierroksella, vaan siellä pitää laskea kympin joukkoon. Vasta sen jälkeen voidaan alkaa keskustella siitä, lähdetäänkö maailmancupiin, hän sanoi.

– Loikka Eurooppa-cupista maailmancupiin on niin järjettömän iso. Kyllähän laskijat vetävät Eurooppa-cupissakin lujaa, mutta maailmancupissa rinteet ovat yksi pykälä ylöspäin, aivan eri luokkaa.

Lue myös:

Erika Pykäläinen janoaa maailmancupin avauksessa pisteitä – alppilupaus Rosa Pohjolainen on pian kisakunnossa: "Levi on ykkössuunnitelma"

"Sydäntäni särkee aika rajusti" – Kalle Palanderilta palopuhe Suomen alppihiihdon tilasta ennen MM-kisoja, jopa Kreikka ja Hollanti edellä

Kalle Palander herkistyi 17-vuotiaasta suomalaisesta kärkivauhdissa alppihiihdon maailmancupissa – sättii matkijoitaan ja soimasi myös itseään lajin romahduksesta Suomessa

Suosittelemme