Hyppää sisältöön

Emil Soravuo voimisteli MM-pronssia permantofinaalissa: Suomen ensimmäinen mitali sitten vuoden 1997 – "En tajunnut ollenkaan"

Ennen MM-kisoja Emil Soravuon uran kovin saavutus oli Euroopan kisojen permantovoitto vuodelta 2019. Katso Soravuon finaalisuoritus jutun kuvaa klikkaamalla!

Emil Soravuo onnistui MM-permannolla
Emil Soravuo onnistui MM-permannolla
Jussi Vainikka,
Jonne Niemeläinen,
STT Urheilu

Emil Soravuo on voimistellut komeasti pronssille telinevoimistelun MM-kisojen permantofinaalissa Japanissa.

Soravuo voimisteli finaalissa viimeisenä ja sai volttisarjansa kohdalleen. Espoon Telinetaitureita edustava Soravuo sai Kitakyushussa tuomareilta 14,700 pistettä. Alkukilpailussa hänen pisteensä olivat 14,533.

– Kaveri tuli heti onnittelemaan ja pomppimaan viereen, kaikilla meinasi olla jopa tippa linssissä. Enhän minä tajunnut ollenkaan, mitä on tapahtunut. Tämä tarkoittaa sitä, että meikäläinen on maailman kolmanneksi paras permantovoimistelija. On se aika iso pala sulatella, onnellinen Soravuo kertoi Yle Urheilulle puhelimitse.

Ennen MM-kisoja Soravuon, 24, uran kovin saavutus oli Euroopan kisojen permantovoitto vuodelta 2019. Kitakyushussa Soravuon onnistunut karsinta poiki finaaliin vielä paremman suorituksen.

– Jo karsinnassa sarja oli sellaisessa kunnossa, että hyvin vähän tarvitsi jännittää tekemistä. On todella iso etu, että pystyy olemaan itsevarma, eikä tarvitse jännittää, tuleeko alastulot seisomaan vai ei, Soravuo kertasi.

Katso Soravuo koko finaalisuoritus oheiselta videolta.

– Tänään sen huomasi, että muut finalistit eivät oikein hallinneet alastulojen tekemistä. Minä onnistuin tänään, ja se palkittiin.

MM-permannolla kultaa voitti Italian Nicola Bartolini 14,800 pisteellä. Hopealle ylsi Japanin Kazuki Minami (14,766).

Suomalaisten edellinen telinevoimistelun MM-mitali oli Jani Tanskasen rekkikulta vuodelta 1997. Soravuon mitali on Suomen kaikkien aikojen ensimmäinen MM-permannolta.

– Usko, että koko voimistelukansa hurraa tällä hetkellä puolestani. Veikkaan, että tämä tekee kaikin puolin hyvää lajille, Soravuo iloitsi.

Ennätyspisteet oikeassa paikassa

Voimisteluliiton miesten telinevoimistelun lajipäällikkö Kasper Holopainen arvioi Japanista, että Soravuo voimisteli finaalissa omalla siistillä tasollaan.

– Uskomaton suoritus finaalin viimeisenä voimistelijana ja tällaiseen paikkaan. Ennätyspisteet osuivat hyvään paikkaan, Holopainen sanoi STT:lle.

Soravuo oli kolmas suomalainen, joka voimisteli Japanin MM-kisoissa finaalitasolla. Perjantaina hänen seurakaverinsa Robert Kirmes oli miesten kuusiottelussa 18:s ja isoveli Oskar Kirmes 22:s. Kolmikkoa valmentaa Mati Kirmes.

– Olemme olleet pandemian aikana etuoikeutettuja, sillä olemme päässeet harjoittelemaan normaalisti koronasta huolimatta. Hyvin on mennyt, ja tulosta tuli, Soravuo kertoi.

Valmentaja Kirmes oli niin ikään onnensa kukkuloilla suojattinsa upeasta suorituksesta.

– Vaikea itsekin uskoa tätä. Ei ole vielä mennyt perille, että tällaista tapahtui. Kyllä tämä pikkuinen yllätys oli. Karsintapisteiden perusteella näytti, että mitali voi olla vaikea saada, Kirmes sanoi Yle Urheilulle Japanista.

Telinefinaali nähdään TV2:ssa kello 15.15.

Lue myös:

Varasijalta MM-finaaliin yltänyt Robert Kirmes voimisteli sijalle 18 – "Hyvä fiilis jatkui koko kilpailun"

Robert Kirmes oli MM-kisojen kuusiottelussa 18:s

Japanilaisvoimistelijan loukkaantuminen pelästytti MM-telinevoimistelussa, Angelina Melnikova voimisteli neliottelun MM-kultaan

Tiesitkö, että voimistelija painaa voltin alastulossa sumopainijan verran?

Suosittelemme sinulle