Hyppää sisältöön

Kommentti: Miro Heiskasen merkitystä joukkueelleen on mahdotonta mitata – nappaako Dallasin suomalaistähti historiallisen palkinnon jo tällä kaudella?

Dallasin tähtipuolustaja Miro Heiskanen ei olisi voinut aloittaa uutta kautta vakuuttavammin. Näillä otteilla hän taistelee realistisesti Norris Trophysta jo tällä kaudella, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-toimittaja Tommi Seppälä.

Miro Heiskanen kirjautti Los Angelesia vastaan tehot 1+2. Kuva: 2021 NHLI

Viime kausi ei todennäköisesti täyttänyt niitä odotuksia, joita Dallasin Miro Heiskanen itselleen oli asettanut. Toki helsinkiläispuolustaja pelasi viime kaudellakin hyvin, mutta nyt puhutaan Miro Heiskasen standardeista – tasosta, jolle yltää vain muutama puolustaja koko maailmassa.

Heiskanen ei päässyt Stanley Cupin loppuotteluihin johtaneen 2019–2020 kauden jälkeen samalle maagiselle tasolle vuosi sitten.

Eikä joukkuekaan sitten menestynyt. Kaksi kautta sitten Texasin tähtipaidat olivat kahden voiton päässä kiekkomaailman himoituimmasta pokaalista, mutta menneellä kaudella se ei yltänyt edes pudotuspeleihin. Syy vuoden takaiseen niiaukseen ei missään nimessä ole yksin Heiskasen, mutta tason heilahtelu kuvastaa ainakin osin Heiskasen merkitystä omalle joukkueelleen.

Vaikka Heiskanen on vasta 22-vuotias, hän on jo nyt joukkueelleen täysin korvaamaton pelaaja. Alkaneen kauden kaksi ensimmäistä viikkoa ovat olleet tästä viimeisin muistutus.

Jos Heiskanen saikin vuosi sitten hieman hitaanalun kaudelle, nyt käsillä on unelmastartti. Vaikka kausi on vasta alussa, suomalaistähden kaikki tekeminen viittaa todelliseen dynamiittikauteen. On puhuttu seuraavan askeleen ottamisesta, mikä jo aiemmin huipputasolla pelanneen Heiskasen tapauksessa tarkoittaisi nousua puolustajapyramidin absoluuttiselle lakipisteelle.

Huimaa profetiaa, mutta Heiskasen tapauksessa kylmää todellisuutta.

Lauantaiaamun Kings-ottelu oli Heiskaselta näyte suoritustasosta, jollaiseen harva jääkiekkoilija maailmassa pystyy. Kenties hämmästyttävintä Heiskasen tapauksessa on, miten taloudellista tämän pelaaminen on. On käsittämätöntä, miten vaivattomasti Heiskanen urakoi 29 minuuttia illassa, kuten lauantaina. Siis lähes puolet ottelusta.

Heiskasen uskomaton luistelutaito luo pohjan kyvylle käsitellä isojakin minuutteja, mutta kyse on myös pelipään poikkeuksellisesta terävyydestä. Heiskanen ei jää omalla alueellaan jyrän alle, vaan tekee taklausten väistelystä ja paineen alta karkaamisesta ottelusta toiseen taidetta.

Miro Heiskanen karkaamassa Pittsburghin Jason Zuckerilta. Kuva: 2021 NHLI

Dallas oli lauantain ottelussa alakynnessä ja myös Heiskanen ketjuineen oli Anze Kopitarin johtaman Kings-vitjan kanssa ajoittain vaikeuksissa, mutta ydintä Stars-puolusti silti hyvin. Tämä on niin ikään osa-alue, joka jää Heiskasen pelistä usein varjoon. Sijoittuminen, mailahäirintä ja yksinkertaisesti laadukas puolustuspelaaminen ovat nekin nuorukaiselle vahvuuksia.

Heiskanen tunnetaan luistelustaan ja kiekollisen pelin orkestroinnista, mutta oman pään pelaaminen on sekin loistavalla tasolla. Juuri tämä tekee Heiskasesta täysin poikkeuksellisen pelaajan: heikkouksia ei ole.

Siksi Heiskanen pelaa paljon ja kaikissa mahdollisissa tilanteissa. Koko NHL:ssä vain Edmontonin Darnell Nurse (27,37/peli) on pelannut alkukaudesta Heiskasta (27,14/peli) enemmän. Huomionarvoista lisäksi on, että Heiskanen on itse asiassa pelannut alivoimaa enemmän kuin ylivoimaa. Tämä kertoo niin ikään paljon puolustajan merkityksestä joukkueelleen.

Heiskasen alivoimavastuu alkukaudesta on kaksinkertaistunut vuoden takaisesta.

Helpoiten Blues-kasvatin loiston voi kuitenkin todeta kiekollisessa pelissä ja tätä herkkua oli taas lauantaina tarjolla. Silmiä hivelevä luistelutaito, laadukas avauspelaaminen, oivaltavat ratkaisut kiekolla sekä kyky ratkaista muodostavat uskomattoman kiekollisen pelin kokonaispaketin, joka johti Kingsiä vastaan kolmeen tehopisteeseen.

Ensin alustus 1–1-tasoitukseen, minkä jälkeen Heiskanen iski itse pelin lukemiksi 2–2. Kolmas merkintä pöytäkirjaan tehtiin jatkoajalla, kun tämä alusti Denis Gurianovin iskemän jatkoaikaosuman.

Miro Heiskanen pelaa NHL:ssä neljättä kauttaan. Kuva: 2021 Getty Images

Heiskasen tilastoriviä kelpasi ottelun jälkeen ihastella: tämä johti joukkueensa jääaika-, laukaus-, piste- ja blokkitilastoja. Kaiken päälle Heiskanen kirjasi tililleen pari taklausta. Vaikka joukkueena ottelu ei ollut Dallasilta erityisen laadukas, vihreä nelonen joukkueen takalinjoilla pisti pystyyn vaikuttavan klinikan.

Heiskanen omakätisesti käänsi vaikean illan joukkueelleen voitoksi. Suuret pelaajat kykenevät tällaiseen.

Samalla moni muisti taas, miten tärkeä pelaaja Miro Heiskanen Dallasille on. Samaan aikaan, kun maalinteon kanssa jo pitkään tuskailleen joukkueen avainpelaajista Joe Pavelski, Tyler Seguin, Jamie Benn, Aleksandr Radulov ja Roope Hintz ovat viiteen mieheen saaneet aikaan kaksi maalia, Heiskanen on ollut mukana 54 prosentissa (6/11) joukkueen maaleista.

Stars ei kuulu vuoden takaisesta finaalireissusta huolimatta sarjan voittajakandidaatteihin, mutta kysyä sopii, missä joukkue olisi ilman Heiskasta? Kun puhumme Miro Heiskasesta, puhumme yhdestä koko sarjan kovimmasta MVP:stä – siis joukkueelleen tärkeimmästä pelaajasta.

Samaan hengenvetoon Heiskasen aloituksen voi hyvällä syyllä todeta olevan sellaisella tasolla, mikä jatkuessaan mahdollistaa kilpailun jopa NHL:n parhaan puolustajan tittelistä. Kausi on toki vasta alussa, mutta HIFK:sta Dallasiin ponnistaneen, kiekkomaailman ehdottomaan puolustajaeliittiin kuuluvan Heiskasen on helppo ennustaa voittavan palkinnon urallaan.

Suomalaispelaajaa ei ole vielä koskaan palkittu Norris Trophylla, mutta se voi tapahtua jo tällä kaudella. Jos Rangersin Adam Fox palkittiin tarunhohtoisen parhaana puolustajana viimeksi, Heiskasella on kaikki eväät yltää palkintoon alkaneella kaudella. Heiskanen on kaikilla pelin osa-alueilla Foxia parempi pelaaja.

Ennen mahdollista palkintogaalakutsua Heiskanen joutuu kuitenkin toistamaan lauantain esityksen moneen kertaan, mikäli Dallas mielii yltää vuoden tauon jälkeen pudotuspeleihin. Selvää nimittäin on, että Dallas sellaisena kuin se nyt tunnetaan, nousee ja kaatuu vihreän nelosen mukana.

Lue myös:

Miro Heiskasella kolmen tehopisteen ilta, suomalaispuolustaja saavutti hienon merkkipaalun – Puljujärvi nousi pistepörssissä jo kuudenneksi

Uusi NHL-joukkue pelaa yli miljardin maksaneessa hiilineutraalissa hallissa – Greenpeace tuohtui, kun Jeff Bezos nimesi areenan

Aleksander Barkovin luona asuva Anton Lundell kehuu vuolaasti mentoriaan – "Tampere-jutut" sisäistänyt tulokas on häikäissyt yllättävällä tavalla

Jukka Jalonen kertoo, miksi Anton Lundellin NHL-läpimurto voi tapahtua jo tällä kaudella – hehkuttaa myös Jesse Puljujärven tietä superketjuun

Suosittelemme sinulle