Hyppää sisältöön

Puolalaisäidit osoittivat tukeaan Valko-Venäjältä rajan yli pyrkiville – "Pelätkää Jumalaa, älkää pakolaisia"

Puola on julistanut raja-alueelle poikkeustilan, joka estää toimittajien ja avustustyöntekijöiden työskentelyn alueella.

Mielenosoittajat vaativat Puolan hallitusta lakkauttamaan rajoitukset raja-alueella, jotta rajan yli yrittävät saisivat apua.
Mielenosoittajat vaativat Puolan hallitusta lakkauttamaan rajoitukset raja-alueella, jotta rajan yli yrittävät saisivat apua. Kuva: Artur Reszko / EPA
STT

Puolassa äitejä osoitti lauantaina mieltään lähellä Valko-Venäjän vastaista rajaa. Mielenosoittajat vastustavat Euroopan unionin alueelle pyrkivien alaikäisten ja muiden turvaa etsivien epäinhimillistä kohtelua. Aiemmin on uutisoitu, että turvaa etsiviä on pakotettu Valko-Venäjän puolelle.

– Emme voi olla toimettomia, kun lapset viettävät viikkoja kylmissä, märissä ja pimeissä metsissä Puolan alueilla ilman ruokaa, juomaa ja suojaa, tapahtuman järjestäjät sanoivat Facebookissa.

Puola on lähettänyt rajalle tuhansia sotilaita ja rakentanut piikkilanka-aidan. Raja-alueelle on myös julistettu poikkeustila, joka estää toimittajien ja avustustyöntekijöiden työskentelyn alueella.

Apua rajaa ylittäville

Mielenosoittajien kyltteihin oli kirjoitettu iskulauseita kuten "kuoleman raja" ja "pelätkää Jumalaa, älkää pakolaisia". Mielenosoittajat vaativat Puolan hallitusta lakkauttamaan rajoitukset raja-alueella, jotta rajan yli yrittävät saisivat apua.

– Ajatuksemme ovat metsässä olevien ihmisten luona, sanoi Sylwia Chorazy, joka oli muutamien satojen muiden kanssa osoittamassa mieltään rajavartioston toimipisteellä Michalowossa Puolan itärajalla.

– Poikani kysyivät tänä aamuna: "äiti, mitä jos meidän pitäisi viettää yöt metsässä?" Tämä on surullista, todella surullista, Chorazy sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Michalowo nousi aiemmin tässä kuussa uutisotsikoihin, kun rajavartijat lähettivät rajan yli pyrkineen ryhmän, jossa oli lähinnä lapsia ja naisia, takaisin metsään, vaikka nämä vetosivat hakevansa turvapaikkaa. Puolan ja Valko-Venäjän raja-alueilla on metsää.

Tuhansia ihmisiä on yrittänyt elokuusta alkaen Valko-Venäjältä EU-maa Puolaan. Ihmisten kerrotaan olevan suurilta osin Lähi-idästä. EU:ssa epäillään, että Valko-Venäjä yrittää painostaa unionia vastatoimena sille määrätyistä pakotteista.

Suosittelemme sinulle