Hyppää sisältöön

Kolumbiassa kiinniotetulla huumekartellin pomolla oli laajat verkostot, presidentti vertasi huumeparoni Pablo Escobariin

50-vuotias Dairo Antonio Usuga "Otoniel" otettiin kiinni Uraban alueella. Usuga on yksi Kolumbian pelätyimmistä rikollisista ja Yhdysvaltain etsintäkuuluttama huumepomo.

Maineikas huumeruhtinas jäi kiinni Kolumbiassa
Maineikas huumeruhtinas jäi kiinni Kolumbiassa
Saana Uosukainen,
Erja Tuomaala

Kolumbian turvallisuusjoukot ovat ottaneet kiinni huumekartellin johtajan ja pitkään etsityn Dairo Antonio Usugan, kertoi presidentti Ivan Duque lauantaina paikallista aikaa.

50-vuotias Usuga, tunnetaan myös nimellä Otoniel, otettiin kiinni Uraban alueella Kolumbian Antioquian hallinnollisella alueella.

Usuga on omassa maassa yksi pelätyimmistä rikollisista ja hänen tiedetään olevan useiden Yhdysvaltoihin lähetettyjen kokaiinikuljetusten takana. Häntä epäillään lisäksi muun muassa poliisien surmaamisista, alaikäisten värväämisestä ja seksuaalirikoksista alaikäisiä kohtaan.

Usugan olinpaikan tiedoista oli luvattu 800 000 dollarin palkkio. Myös Yhdysvallat oli etsintäkuuluttanut Usugan ja tarjosi hänestyä viiden miljoonan dollarin palkkiota.

Usugan johtamaan verkostoon kuuluu viranomaisten arvion mukaan 1 200 aseistettua jäsentä ja sillä on ollut valtaa yli kymmenellä eri alueella Kolumbian 32 alueesta.

Usugan rikollisen toiminta on yltänyt myös maan teollisuuteen.

Usugan johtama rikollisryhmä harjoittaa huumekaupan lisäksi laitonta kaivostoimintaa ja kiristystä. Sen vaikutusvalta on viime aikoina heikentynyt, kun viranomaiset ovat ajaneet sitä ahtaalle.

Jäi kiinni syrjäseudulla, jossa nukkui viidakossa

Duquen mukaan Usugan kiinni ottaminen on suuri takaiskun huumerikollisuuteen sitten Pablo Escobarin kiinnioton.

– Tämä on suurin isku maamme huumerikollisille tällä vuosisadalla, sanoi Duque.

Kiinniottoon osallistui 22 helikopteria ja yli 500 erikoisjoukkojen sotilasta, kertoi Kolumbian puolustusministeri Diego Molano. Yhdysvallat ja Britannia olivat avustaneet operaatiota satelliittitekniikalla. Operaation aikana kuoli yksi sotilas.

Poliisin mukaan Otoniel oli lymyillyt viidakossa kotiseudullaan Urabassa.

Välttääkseen jäljittämisen hän ei ollut käyttänyt puhelinta, vaan viesti lähettien avulla. Poliisipäällikkö Jorge Vargasin mukaan hän oli pysytellyt loitolla asutuksesta ja yöpynyt taivasalla.

Kolumbian syrjäseuduilla Usugan johtama liiga, FARC-liikkeen rauhansopimuksesta irtaantuneet sissit ja ELN-liikkeen kapinalliset käyvät verisiä taisteluja hallitakseen huumekauppareittejä ja laittomia kaivoksia.

Usuga astui huumekartellin johtoon veljensä kuoleman jälkeen. Poliisi tappoi vuonna 2012 aiemmin rikollisliigaa johtaneen veljen Juan de Diosin.

Kolumbiassa tuotetaan kokaiinia eniten maailmassa. Kokaiinia viedään maasta pääasiallisesti Yhdysvaltoihin, vaikka viranomaiset ovat yrittäneet puuttua toimintaan vuosikymmeniä.

Lisää lisää:

Netflix-sarja Narcos vetää matkailijoita huumeparoni Escobarin kotikaupunkiin – Entiset palkkatappajatkin opastavat turisteja

Video: Huumeparoni Pablo Escobarin "kokaiinivirtahevot" lisääntyvät holtittomasti Kolumbiassa – tutkijat vaativat jo kannan harventamista

Euroopan kokaiinikauppaa hallitsee italialainen rikollisjärjestö, joka tienaa enemmän kuin McDonald’s – ‘Ndranghetan mafiosoja metsästää erityinen ryhmä

Espanjan huumerannikolla aurinko paistaa myös suomalaisrikollisille – "Rosvot ajavat luksusautolla ja poliisit tulevat potkulaudalla perässä"

Suosittelemme sinulle