Hyppää sisältöön

Pääministeri Sanna Marin haluaa somekäyttäytymisellään ravistella instituutiota: "Välillä tuntuu, että pelkkä olemassaoloni on provokaatio joillekin"

Sanna Marin vastasi toimittajien kysymyksiin Pääministerin haastattelutunnilla. Hän vakuutti hallituksen olevan toimintakykyinen ja kertoi kolmannen koronarokotuskierroksen olevan todennäköisesti tulossa.

Pääministeri Sanna Marin valmistautui Ylen Radio Suomen pääministerin haastattelutuntiin Kesärannassa Helsingissä 24. lokakuuta 2021.
Muun muassa Sanna Marinin julkikuva ja hallituksen sisäiset erimielisyydet ovat täyttäneet tilaa poliittisessa keskustelussa viime aikoina. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva
Jesse Mäntysalo
Avaa Yle-sovelluksessa
  • Pääministeri Sanna Marin (sd.) vastasi toimittajien kysymyksiin Pääministerin haastattelutunnilla tänään Yle Radio Suomessa.
  • Marinia haastattelivat Ylen politiikan toimittaja Robert Sundman, Ilta-Sanomien yhteiskuntatoimituksen päällikkö Hanna Vesala sekä politiikan toimittaja Tuomo Lappalainen Suomen Kuvalehdestä.
  • Ohjelma on kuunneltavissa jälkikäteen Yle Areenassa.

Marinin politiikka ja imago ovat herättäneet viime aikoina runsaasti keskustelua. Julkisuudessa on ollut esillä muuan muassa Marinin järjestämät juhlat Kesärannassa. Marin on saanut kritiikkiä myös oman puolueensa sisältä.

Kysymyksiä tulvikin aiheesta paljon. Eilen Marin julkaisi Instagramissa “boomer-päivityksen”, joka herätti keskustelua ja pahennusta. Osa näki boomer-termin käytön kuittailuna vanhemmille sukupolville.

Marin oli hieman näreissään siitä, että eritoten iltapäivälehdistössä hänen tekemisensä nostetaan suuriksi jutuiksi. Hän kiistää kuittailleensa Instagram-tarinassaan vanhemmille sukupolville.

– Sillä ennen muuta viitattiin keskusteluun vapaa-ajastani. Se oli kuitti sille, että kaikesta niin helposti loukkaannutaan. Ehkäpä meille poliitikoillekin huumoria suodaan. Analyysini on se, että teenpä mitä hyvänsä, se kiinnostaa ja siitä uutisoidaan. Pääministerin asema herättää aina mielenkiintoa, Marin kommentoi.

Marin sanoi tosin keskustelevansa mieluummin jostain muusta kuin vapaa-ajanvietostaan. Hän myönsi jatkuvan mediapyörityksen olevan raskasta kelle tahansa.

Sanna Marin sanoi haluavansa tarkoituksellakin ravistella somekäyttäytymisellään insituutiota.

– Itse toivoisin, että voisin ravistella tätä instituutiota. Olen nuoremman sukupolven edustaja: 35-vuotias perheenäiti. Pyrin elämään ikäiseni lailla, Marin sanoi.

Hän tiedostaa tämän tuovan mukanaan kritiikkiä.

– Välillä tuntuu, että pelkkä olemassaoloni on provokaatio joillekin.

"Hallitus on toimintakykyinen"

Hallitus on vaikuttanut ulospäin epäyhtenäiseltä. Esimerkkejä siitä ovat muun muassa vihreiden ja keskustan kannat turpeen käyttöön, kulttuuriministeri Antti Kurvisen (kesk.) ja Marinin jupakka veikkausvoittovarojen kompensoinnista edunsaajille, ja pääministerin kehysideoinnin vastaanotto keskustassa.

Eripuraa on ollut eri puolueiden kesken ja kiistoja on käyty toisinaan julkisuuden kautta. Hallitus on silti toimintakykyinen, vakuuttaa pääministeri.

– Me katsomme eteenpäin ja ratkaisemme niitä kysymyksiä, mitä hallituksen pöydällä on. Historiasta näemme, että koalitiohallituksissa puolueiden välillä on erimielisyyksiä. Näin se on, kun meillä on monipuoluehallitukset. Pyrin pääministerinä sovittelemaan ja hakemaan konsensusta eri puolueiden välillä. Se on minun tehtäväni.

Pääministeri vakuutti, että esimerkiksi hänen välinsä valtiovarainministeri Annika Saarikon kanssa ovat toimivat.

Marin huomautti, että maaliskuussa ovat edessä vaikeat neuvottelut 370 miljoonan euron sopeutustoimista. Hänen mukaansa velkaantuminen ei ole tavoiteltavaa. Suomella on Marinin mukaan tällä hetkellä erittäin merkittävät investointitarpeet.

– Kehyskysymys ei ole mitenkään uusi asia. Miten vastaamme tulevaisuuden isoihin haasteisiin? Suomi ei ole tässä yksin. Esimerkiksi Hollanti on ottamassa erittäin mittavasti lainaa tehdäkseen investointeja vihreään siirtymään. Meidän pitää pysyä kehityksessä mukana ja tehdä näitä investointeja. Kannan huolta Suomen kilpailukyvystä, Marin sanoi.

Pääministeri myönsi Veikkaus-jupakan sekavuuden

Ohjelmassa tapetille nousi myös Veikkaus-jupakka. Veikkauksen edunsaajien tukia ensin leikattiin ja myöhemmin leikkauksia peruttiin.

Sanna Marinin mukaan asiassa lähdettiin neuvottelemaan sillä ajatuksella, että kompensaatio tulisi kaikille edunsaajille yhdenvertaisesti.

Pääministeri kiistää, että Veikkaus-jupakassa hänen tavoitteenaan oli turvata vain kulttuurin rahoitus.

– Jokainen neuvottelu on viiden puolueen yhteinen. Mielestäni on tärkeää, että edunsaajia kohdellaan yhdenvertaisesti.

Veikkaus-jupakka on herättänyt kysymyksen siitä, saavatko rahaa ne, jotka huutavat kaikista kovimmin. Marin ymmärtää, että tilanne saattaa näyttää siltä.

– Keskustelu nousi julkisuuteen näiden kulttuuritoimijoiden osalta. Itse olisin halunnut hoitaa tämän niin, että olisimme neuvotelleet rauhassa. Meillä oli tarkoitus neuvotella tästä ennen kuin asiasta nousi äläkkä.

Marin sanoi ennustaneensa, millainen sotku asiasta syntyisi. Hän myöntää, että tilanne on näyttänyt sekavalta ulospäin.

Kolmas rokotekierros todennäköisesti tulossa

Sanna Marin.
Sanna Marin valmistautui Radio Suomen pääministerin haastattelutuntiin Kesärannassa Helsingissä tänään. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Keskustelua käytiin myös koronatilanteesta ja koronapassin käyttöönotosta. Pääministeriltä kysyttiin, onko Suomea avattu koronan keskellä liian nopeasti. Marin vetosi useasti siihen, että ihmiset ottaisivat koronarokotteet.

– Me emme ole ryhtyneet avamaan yhteiskuntaa liian aikaisin. Oleellisinta ja keskeisintä on, että ihmiset ottaisivat rokotteita. Olisi tärkeää, että ne, jotka eivät ole ottaneet rokotetta, ottaisivat. Se suojelisi heitä itseään ja kanssaihmisiä sekä terveydenhuollon kuormitusta.

Marinin mielestä rokotekattavuus on ensimmäisen rokotteen osalta kohtuullisen hyvä, 85 prosentin tuntumassa. Toisen rokotteen osalta lähestytään 80 prosentin tavoitetta. Hallitus seuraa hyvin tarkasti, miten rokotukset etenevät ja kuinka korona kuormittaa sairaanhoitoa.

Sanna Marin uskoo, että kolmas rokotekierros koko väestölle tullaan järjestämään.

– Ensimmäisenä aloitamme riskiryhmistä, mutta on hyvin mahdollista, että koko väestö tulee rokotettavaksi kolmannella rokoteannoksella. Kaksi rokotetta ei välttämättä riitä loputtomiin suojaksi, vaan kolmatta rokotetta tarvitaan.

Marin pohtisi koronapassin laajempaa käyttöä

Koronapassia ei Marinin mukaan otettu käyttöön liian myöhään. Hän huomautti, että koronatilannetta ovat rasittaneet uudet virusmuunnokset.

– Itse en olisi ottanut alkukesästä passia käyttöön, koska rokotekattavuus oli silloin niin alhainen. Nyt tilanne on toinen, hän vastasi.

Hän pitää perusteltuna, että koronapassin käyttöä jatkettaisiin vuoden vaihteen jälkeen. Sosiaali- ja terveysministeriö on kantanut huolta siitä, että lainsäädäntötyö pitäisi saada pian käyntiin, jotta eduskunta ehtii päättää asiasta ajoissa.

Pääministerin mukaan myös koronapassin laajempaa käyttöä tulisi pohtia.

Jotkut ravintoloitsijat ovat saaneet negatiivista palautetta ja heihin on kohdistunut jopa kiusaamista koronapassin vuoksi. Tämä on Marinin mielestä erittäin valitettava ja huolestuttava tilanne.

– Viestini yrittäjille on, että olemme heidän tukenaan. Tällainen ei missään nimessä ole hyväksyttävää.

Marin ei ottanut kantaa siihen, miten sairaaloissa pitäisi suhtautua rokottamattomiin.

– En puutu siihen, miten sairaalat priorisoivat potilaitaan. Pidän valitettavana ja huolestuttavana, että ihmiset, jotka eivät ota rokotuksia, kuormittavat sairaaloita ja terveydenhoitoamme kovasti.

Tällä hetkellä suunnitteilla ei ole uusia rajoitustoimenpiteitä. Ne eivät pääministerin mukaan ole keino, jota tulisi kevyesti käyttää.

Erdogan ja Venäjä nousivat myös keskiöön

Marin kommentoi myös Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğanin ilmoitusta, jonka mukaan Suomen ja yhdeksän muun maan suurlähettiläät julistetaan ei-toivotuiksi henkilöiksi.

Erdoğanin jyrähdys oli vastaus sille, että Suomi ja yhdeksän muuta maata vaativat maanantaina yhteisessä kannanotossa ihmisoikeusaktivisti Osman Kavalan vapauttamista.

– Tämä oli kova reaktio. Tilanne on valitettava ja odotamme lisätietoja ennen kuin teemme asiasta johtopäätöksiä. Olemme pitäneet tärkeänä sitä, että ihmisoikeustuomioistuimen päätöksiä kunnioitetaan ja noudatetaan, Marin sanoi.

Esille nousi myös Saimaan kanava, josta Venäjä lopetti tullauspisteen. Marin ei usko, että tilanne kertoo yleisemmin Suomen ja Venäjän suhteista.

– On valitettavaa, jos Venäjän päätös tästä asiasta pysyy. Käymme aktiivista vuoropuhelua, jotta tähän saataisiin ratkaisu.

Pääministeri ei ole toistaiseksi itse osallistunut asian käsittelyyn.

– Tämä ei ole vielä sellaisella tasolla. Ministeritasolla (Ville) Skinnari on tätä keskustelua käynyt. Tarpeen vaatiessa olen itsekin valmis käymään keskustelua. Toivomme, että tämä asia mahdollisimman pian ratkeaisi.

Suosittelemme sinulle