Hyppää sisältöön

Kolumbia luovuttaa viikonloppuna kiinni otetun huumepomon Yhdysvaltoihin

Kolumbialaisten viranomaislähteiden mukaan kiinni otetun huumepomo Dairo Antonio Usugan luovuttaminen Yhdysvaltoihin on Kolumbian hallituksen ensisijainen vaihtoehto.

Den colombianska armén visade upp Dairo Antonio Úsuga efter att de landat med honom i Bogotá.
Kolumbian armeijan ja poliisin joukot toivat huumepomo Dairo Antonio Usugan kiinnioton jälkeen pääkaupunki Bogotaan. Kuva: AFP
Kai Jääskeläinen

Kolumbiassa viikonloppuna kiinni otettu huumepomo Otoniel eli Dairo Antonio Usuga on tarkoitus luovuttaa Yhdysvaltoihin, kertoivat kolumbialaiset viranomaislähteet sunnuntaina.

Viranomaiset vahvistivat lauantaina, että Kolumbian asevoimat ottivat 50-vuotiaan Usugan kiinni viidakossa Uruban alueella Antioquian hallinnollisella alueella.

Yhdysvallat on antanut luovutusmääräyksen Usugasta. Kolumbian hallitus on aikeissa tehdä yhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa, jotta luovutus varmasti tapahtuu, kertoi Kolumbian presidentti Ivan Duque.

Duque kommentoi, että Usugan kiinniotto oli tämän vuosisadan kovin isku huumekauppaa vastaan, ja vertasi operaation tärkeyttä huumepomo Pablo Escobarin vangitsemiseen.

Uutistoimisto Reutersin lähteiden mukaan Usugan luovuttaminen Yhdysvaltoihin on Kolumbian hallituksen ensisijainen vaihtoehto huumepomon jäätyä kiinni.

Kolumbian hallitus oli tarjonnut Usugan olinpaikkaan johtavista tiedoista noin 800 000 dollarin palkkion. Myös Yhdysvallat oli etsintäkuuluttanut Usugan ja tarjosi hänestä viiden miljoonan dollarin palkkiota.

Usuga astui Clan de Golfo -huumekartellin johtoon veljensä kuoleman jälkeen. Poliisi tappoi vuonna 2012 aiemmin rikollisliigaa johtaneen veljen Juan de Diosin.

Kolumbiassa tuotetaan kokaiinia eniten maailmassa. Kokaiinia viedään maasta pääasiallisesti Yhdysvaltoihin, vaikka viranomaiset ovat yrittäneet puuttua toimintaan vuosikymmeniä.

Aiheesta lisää:

Kolumbiassa kiinniotetulla huumekartellin pomolla oli laajat verkostot, presidentti vertasi huumeparoni Pablo Escobariin

Suosittelemme sinulle