Hyppää sisältöön

"Enon" seksuaalirikossyytteiden käsittely alkaa hovioikeudessa – mies sai käräjillä 13 vuoden vankeustuomion, vaatii syytteiden hylkäämistä

Enona tunnettu mies valitti tuomiostaan hovioikeuteen. Hänen syykseen luettiin Helsingin käräjäoikeudessa yhteensä 26 seksuaalirikosta, pahoinpitely ja huumausainerikos. Hovioikeus päätti salata uhrien henkilöllisyyden 60 vuodeksi.

Jutun pääkäsittely alkaa 25. lokakuuta Helsingin hovioikeudessa. Asian käsittelyyn on varattu yhteensä 19 päivää aina joulukuun 7. päivään saakka. Kuvituskuva. Kuva: Petteri Bülow / Yle
STT,
Saara Hirvonen

Helsingin hovioikeus aloittaa tänään maanantaina "enona" tunnetun miehen, Mohamed El Fatimin, seksuaalirikosjutun pääkäsittelyn.

Viime vuoden joulukuussa Helsingin käräjäoikeus tuomitsi miehen useista alaikäisiin kohdistuneista seksuaalirikoksista 13 vuoden vankeuteen. Hänet määrättiin maksamaan uhreille myös yli 80 000 euroa vahingonkorvauksia.

Käräjäoikeus katsoi 67-vuotiaan miehen syyllistyneen yhteensä 26 seksuaalirikokseen, pahoinpitelyyn ja huumausainerikokseen. Rikokset on tehty miehen kotona Helsingin Laajasalossa vuosina 2006–2016.

Käräjäoikeuden mukaan rikosten uhreja on ollut 17. He olivat tekoaikaan pääasiassa alaikäisiä, noin 6–18-vuotiaita.

Mies on valittanut käräjäoikeuden tuomiosta ja vaatinut kaikkien syytteiden ja korvausvaatimusten hylkäämistä.

Käräjäoikeus antoi oman tuomionsa mielentilatutkimuksen valmistuttua. Sen perusteella oikeus katsoi, että mies oli tekoaikaan syyntakeinen eli ymmärsi tekojensa seuraukset.

Hovioikeus päätti toukokuussa uhrien nimien salaamisesta. Yksi uhreista oli pyytänyt henkilöllisyytensä ja huoltajansa henkilöllisyyden salaamista myös muilta uhreilta, joten häneen kohdistuneita rikoksia käsiteltiin erillisenä muista.

Muiden uhrien ja heidän huoltajiensa henkilöllisyydet hovioikeus on päättänyt salata muilta kuin asianosaisilta 60 vuodeksi. Perusteena on käsiteltävien asioiden arkaluonteisuus ja yksityisyys.

Asian käsittelyyn on varattu yhteensä 19 päivää aina joulukuun 7. päivään saakka.

Vakavin teini-ikäisen hyväksikäyttösuhde kesti kaksi vuotta

Suurin osa teoista kohdistui 14–18-vuotiaisiin nuoriin, joiden päihtynyttä tai päihtymyksen vuoksi tiedotonta tilaa mies oli käyttänyt seksuaalisesti hyväkseen.

Käräjäoikeuden mukaan miehen vakavin teko oli noin kaksi vuotta jatkunut säännöllinen hyväksikäyttösuhde. Uhrina oli tuolloin teini-ikäinen, 15–16-vuotias tyttö. Tekoon sisältyi muun muassa törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, törkeä raiskaus ja pahoinpitely sekä päihteiden väärinkäyttämistä.

Seitsemässä teossa uhrit olivat vain 6–13-vuotiaita lapsia. Oikeuden mukaan heihin kohdistuneet rikokset ovat hieman lievempiä kuin teini-ikäisiin kohdistuneet rikokset.

Miehen syyksi luettiin muun muassa kaksi törkeää lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä, törkeä raiskaus, neljä raiskausta, kaksi raiskauksen yritystä, neljä pakottamista seksuaaliseen tekoon, seitsemän lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä, pahoinpitely sekä huumausainerikos.

Jutussa oli myös toinen, nuorempi syytetty. Häntä ei tuomittu rangaistukseen, koska hän oli mielentilatutkimuksen mukaan tekoaikaan syyntakeeton.

Lue myös:

Alaikäisiin kohdistuneista seksuaalirikoksista 13 vuoden vankeustuomion saanut "eno" vaatii syytteiden hylkäämistä hovioikeudessa

"Enolle" 13 vuoden vankeustuomio Helsingin käräjäoikeudessa: syyksi luettiin 26 seksuaalirikosta, pahoinpitely ja huumausainerikos

Suosittelemme sinulle