Hyppää sisältöön

Koulukodin viisikymppinen työntekijä käytti 16-vuotiasta tyttöä seksuaalisesti hyväkseen – teko tapahtui yksityisretkellä Linnanmäelle

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi miehen noin vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Oikeuden mukaan mies oli käyttänyt hyväkseen uhrin kypsymättömyyttä, haavoittuvaa asemaa ja omaa valta-asemaansa.

Oikeuden mukaan uhria 32 vuotta vanhempi koulukodin ohjaaja oli loukannut uhrin seksuaalista itsemäärämisoikeutta olennaisesti. Kuvituskuva. Kuva: Silja Viitala / Yle

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus antoi tänään tuomion tapauksesta, jossa koulukodin ohjaajana toiminut mies oli käyttänyt seksuaalisesti hyväkseen koulukotiin sijoitettua tyttöä useita kertoja vuonna 2019.

Käräjäoikeus tuomitsi miehen 16-vuotiaan tytön seksuaalisesta hyväksikäytöstä yhden vuoden ja yhden kuukauden mittaiseen ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Mies oli teon aikaan 48-vuotias.

Teoissa oli kysymys seksuaalisten viestien lähettämisestä ja tytön intiimialueen koskettamisesta housujen päältä. Koskettaminen tapahtui miehen ja tytön yksityisellä retkellä Linnanmäelle. Teko saanut tytön paniikin valtaan, ja hän oli perääntynyt tilanteesta.

Mies kiisti käyttäneensä tyttöä hyväkseen. Miehen mukaan hän oli osunut tytön haaroihin kädellään vahingossa. Miehen mukaan tyttö ei ollut hänen valvontansa alla, vaan hänen tehtävänsä oli valvoa toista ryhmää.

Oikeuden mukaan mies oli kuitenkin ollut auktoriteettiasemassa tyttöön nähden. Uhri on pitänyt miestä tukihenkilönään ja kokenut tämän isähahmoksi. Oikeuden mukaan miehellä oli luottamuksellinen ja erityinen asema tytön elämässä.

Aikuisen vedettävä kanssakäymisen rajat

Oikeus arvioi uhrilla olleen olennaisesti miestä heikommat mahdollisuudet päättää seksuaalisesta käytöksestään, koska mies oli häntä 32 vuotta vanhempi. Koulukodin johtaja oli jo aiemmin puhunut miehelle siitä, miten käyttäydytään tilanteissa, joissa nuori on ihastunut ohjaajaan. Tuolloin miehen teot eivät olleet vielä tulleet ilmi.

Oikeus muistuttaa tuomiossa, että nuorella on oikeus ihastumiseen. Aikuisen tehtävä on pitää käytös asiallisena. Oikeuden mukaan lastensuojelulaitokseen sijoitetut lapset ovat lähtökohtaisesti haavoittuvassa asemassa. Miehen olisi aikuisena pitänyt vetää asialliset kanssakäymisen rajat, kun hän havaitsi tytön ihastuneen itseensä.

Oikeuden mukaan seksuaalisissa viesteissä aloitteita tehnyt mies oli käyttänyt uhrin ihastumista hyväkseen tyydyttääkseen omia seksuaalisia halujaan. Miehen teot olivat olennaisesti loukanneet tytön seksuaalista itsemääräämisoikeutta.

Ehdollisen vankeustuomion lisäksi oikeus määräsi miehen maksamaan uhrille 1 800 euroa korvauksia kärsimyksestä sekä 1 000 euroa tilapäisestä psyykkisestä haitasta.

Tuomio ei lainvoimainen. Siitä voi valittaa hovioikeuteen.

Lisää aiheesta:

Ihailun hakeminen kuuluu nuoren kasvuun – tytöt ja nuoret naiset eivät ole somessa tyrkyllä aikuisille ja siksi häirintään pitää puuttua

Yle selvitti: Lasten seksuaalinen hyväksikäyttö somessa on hälyttävän yleistä – mitä se tarkoittaa ja miten ongelmaa voidaan torjua?

Rikosuhritutkimukset: Lapset kokevat seksuaalista väkivaltaa vähemmän kuin ennen ja teot ovat lieventyneet

Suosittelemme sinulle