Hyppää sisältöön

Karhu jäi kiinni pienpetorautoihin Kihniössä – poliisi antoi luvan lopettaa

Eläinsuojelulain mukaan sairasta, vahingoittunutta tai muutoin avuttomassa tilassa olevaa luonnonvaraista eläintä on pyrittävä auttamaan.

En brunbjörn ser sig omkring bland stenar och träd.
Karhu havaittiin riistakameroista torstaina. Kuvituskuva.
Clarissa Jäärni

Poliisi on tehnyt lopettamispäätöksen karhusta, jolla riistakameraan tallentuneiden kuvien perusteella oli pienpetoraudat kiinni tassussaan. Karhu lopetettiin viime perjantaina Kihniössä. Poliisi kertoo tehneensä lopettamispäätöksen eläinsuojelullisin perustein.

Eläinsuojelulain mukaan sairasta, vahingoittunutta tai muutoin avuttomassa tilassa olevaa luonnonvaraista eläintä on pyrittävä auttamaan. Jos eläin on kuitenkin sellaisessa tilassa, että sen hengissä pitäminen on ilmeistä julmuutta sitä kohtaan, eläin on lopetettava tai on huolehdittava siitä, että se lopetetaan.

Poliisin toimivaltuuden perustana lopettamispäätöstä tehdessä on poliisilain 2 luvun 16 §: ”Poliisimiehellä on oikeus ottaa kiinni ja viimesijaisena keinona lopettaa eläin, joka aiheuttaa vaaraa ihmisen hengelle ja terveydelle tai huomattavaa vahinkoa omaisuudelle taikka vakavasti vaarantaa liikennettä. Eläin saadaan lopettaa myös, jos sen hengissä pitäminen olisi ilmeistä julmuutta sitä kohtaan.

Karhu havaittiin torstaina 21. lokakuuta ja riistanhoitoyhdistyksen suurriistavirka-apuryhmä lopetti eläimen perjantaina.

Lue lisää:

Enon rautakarhu halutaan nyt elävänä kiinni ennen talviunia – suurpetoasiantuntija: "Tietyn karhuyksilön löytäminen luonnosta on vaikeaa"

Viisi peräkkäin marssivaa karhua tallentui rajavalvontakameraan Kainuussa – rajavartioaseman päällikkö: "Onhan näissä tuuriakin"

Suosittelemme sinulle