Hyppää sisältöön

Suurin osa itäsuomalaisista on vaihtanut talvikumit – keskiviikon lumisade säikytti renkaanvaihtajat liikkeelle

Vielä viikko aikaa vaihtaa talvirenkaat, mikäli autossasi ei vielä niitä ole. Tieliikennelain mukaan Suomessa on käytettävä talvirenkaita, jos sää sitä edellyttää.

Auto jäisellä tiellä
Moni itäsuomalainen toimi viisaasti ja vaihtoi renkaat jo viime viikolla. Tämä saattoi pelastaa monta onnettomuutta esimerkiksi maanantaiaamun liikenteessä. Kuva: Derrick Frilund / Yle
Jaana Kainulainen

Suurin osa itäsuomalaisista autoilijoista on todennäköisesti jo vaihtanut tai vaihdattanut talvirenkaat. Näin arvioivat alueen rengasalan yrittäjät.

Rengassesonki käynnistyi viime viikolla erittäin vilkkaasti talvisen sään vuoksi. Yöpakkasten lisäksi keskiviikkona satoi runsaasti lunta. Osa vaihtoi renkaansa myös pohjoiseen suuntautuneen syyslomamatkan vuoksi.

– Veikataan aika karkeasti, että 60-70 prosenttia renkaista on nyt vaihdettu. Uskoisin, että ensi viikon jälkeen alkaa olla suurimmalla osalla jonkinlaiset talvirenkaat alla, toteaa yrittäjä Mikael Nylund Rengaspari Oy:stä.

Nylund perustaa näkemyksensä kokemukseen, jonka mukaan hänen yrityksensä rengastallipalveluita käyttävien talviautoilijoiden käytös on yleistettävissä.

Renkaiden vaihto, pulttien kiinnitys.
Lapinlahdella suurin osa autoilijoista pelasi varman päälle ja vaihtoi talvi renkaat viime viikolla. Kuva: Outi Kuitunen / Yle

Poikkeuksellisen lyhyt ja kiivas sesonki

Rengasliikkeissä riittää edelleen töitä, mutta talvirengassesonki on loppusuoralla.

– Viime viikko oli ryysistä. Suurin kiire loppui lauantai-iltana. Talvi tuli ja kesti kuusi päivää. Poikkeuksellista, että kiivain sesonki on viikossa ohi, toteaa Isto Nousiainen Savon Renkaasta Lapinlahdelta.

Talvirengassesonki alkaa Itä-Suomessa keskimäärin lokakuun puolivälissä ja kestää noin 2–3 viikkoa.

– Kiirettä pitää ja työpäivät venyvät kymmentuntisiksi. Mutta perjantaille tällä viikolla on vielä muutamia vapaita aikoja, kertoo Harri Heikkinen Autohuolto Esko Heikkinen Oy:stä Nurmeksesta.

Poliisin mukaan Itä-Suomessa sattui lukuisia ulosajoja ja onnettomuuksia viime viikon keskiviikkona, jolloin lunta tuli runsaasti. Pohjois-Karjalaan annettiin tuolloin varoitus huonosta tai erittäin huonosta ajokelistä.

Sen sijaan eilen maanantaina alueen liikenteessä sattui vain hieman yli puolenkymmentä onnettomuutta, mikä on hyvin tavanomainen määrä myös kesäkelissä.

Tieliikennelain mukaan Suomessa on käytettävä talvirenkaita, jos sää tai keli sitä edellyttää, 1.11.–31.3. välisenä aikana. Nastarenkaita saa käyttää 1.11.–31.3. ja muulloinkin sään tai kelin niin vaatiessa.

Suosittelemme sinulle