Hyppää sisältöön

Alkuperäinen Sorjonen oli kovempi ja ylimielisempi – näyttelijä Ville Virtanen kertoo, miten suosikkiroolihahmo muokkautui

Suomalaisesta rikosdraamasarjasta Sorjosesta on tehty nyt elokuva. Nordic noir -genreä edustavan elokuvan pääosassa on rikoskomisario Kari Sorjonen, jonka esikuvana on ollut salapoliisihahmo Sherlock Holmes.

Miltä näyttäisi Puoli seitsemän nordic noirina? Ville Virtanen: Katsoisin heti!
Linda Pukka
Avaa Yle-sovelluksessa

Nordic Noir on televisio- tai elokuvakerronnan tyylilaji, jonka monista edustajista on tullut hittejä. Pohjoismainen synkkyys, raa´at henkirikokset ja kompleksiset henkilöhahmot tuntuvat vetoavan katsojiin. Tästä esimerkiksi käy ruotsalais-tanskalainen Silta-sarja ja päähenkilö Saga Norén. Mutta löytyy menestyneitä nordic noirin edustajia Suomestakin.

Yksi ensimmäisistä suomalaisista nordic noir -genren edustajista oli televisiosarja Sorjonen. Nyt Kari Sorjonen nähdään myös valkokankaalla. Näin elokuvan ja sarjan pääosanäyttelijä Ville Virtanen kuvailee roolihahmoonsa asettumistaan.

– Varsinkin elokuvassa koen, että minun pitää olla se Sorjonen. Hahmon käsikirjoittaja Miikko Oikkonen on kirjoittanut hahmon tarkasti ja se toimii ikään kuin karttana minulle. Mutta se reitti, miten menen rooliin sisään, se tapahtuu käsittelemällä sitä, minkälainen ihminen olisin, jos olisin elänyt tuon ihmisen elämän, Virtanen kertoi Puoli seitsemän -ohjelmassa.

Samalla Virtanen hakee samaistumispintaa:

– Sorjosen yliherkkyyspuoli on sellainen, johon minun on helppo samaistua, koska koen itseni herkäksi ihmiseksi, jopa yliherkäksi. Eli ikään kuin päästin sitä enemmän pintaan.

Sherlock Holmes esikuvana

Virtanen kertoo, että Kari Sorjosen hahmo on kirjoitettu salapoliisihahmo Sherlock Holmesin päälle. Yhtymäkohtia löytyy myös arkkivihollisen puolelta. Holmesissa se on professori Moriarty, Sorjosessa Lasse Maasalo.

– Se, missä halusin viedä Sorjosen hahmoa vähän eri suuntaan, liittyy hahmon ylimielisyyteen. Sorjonen oli kirjoitettu alun perin vähän ylimieliseksi niin, että hän tietää olevansa älykkäämpi kuin muut.

Virtanen kertoi ehdottaneensa hahmon muuttamista suomalaisempaan muotoon.

– Keskustelin Oikkosen kanssa siitä, että voisiko hahmo toimia niin, että hän ei tiedä olevansa muita älykkäämpi. Se tekisi hänestä vieläkin haavoittuvaisemman ja yksinäisemmän.

Virtanen avaa asiaa esimerkin kautta:

– Kun Sorjosen ajatus hyppii ykkösestä kuudenteen, niin hän ihmettelee, miksi tuo toinen ihminen ei pysy mukana – että olenko minä tyhmä? Se on siis nöyrä versio Sherlockista, jonka halusin rooliin tuoda.

Käsikirjoittaja Oikkonen sai ideasta kiinni ja siihen suuntaan hahmoa lähdettiin heti sarjan ensimmäisellä kaudella viemään.

Katso koko lähetys Areenasta:

Suosittelemme