Hyppää sisältöön

Kuopion kaupunki sai määräyksen saattaa lasten ja nuorten mielenterveyspalvelut lainmukaisiksi – jonot pisimmillään 10 kuukautta

Itä-Suomen aluehallintovirasto velvoittaa kaupunkia saattamaan lasten ja nuorten mielenterveyspalvelut lainmukaisiksi ensi vuoden maaliskuun loppuun mennessä.

Oulun psykiatrian -, nuorisopsykiatrian poliklinikka ja musiikkiterapia kokoushuone varattu
Nuoret ovat joutuneet jonottamaan mielenterveyspalveluja Kuopion kaupungilta jopa kymmenen kuukautta. Kuva: Paulus Markkula / Yle
Anna Ronkainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Itä-Suomen aluehallintovirasto velvoittaa Kuopion kaupunkia saattamaan lasten ja nuorten mielenterveyspalvelut lainmukaiseksi ensi vuoden maaliskuun loppuun mennessä.

Aluehallintoviraston tekemän selvityksen mukaan kesäkuun lopussa lasten tiimissä jonossa oli 29 asiakasta ja odotusaika oli kuusi kuukautta.

Nuorten tiimissä jonossa oli 179 asiakasta ja odotusaika oli yhdeksän kuukautta. Elokuun lopussa lasten jono oli lyhentynyt viiteen kuukauteen, mutta nuorten jonotusaika oli lisääntynyt 10 kuukauteen. Terveydenhuoltolain mukaan hoito on järjestettävä kolmessa kuukaudessa hoidon tarpeen toteamisesta.

Kuopion kaupunki määrättiin toteuttamaan lasten ja nuorten mielenterveyspalveluihin hoitoon pääsy lain vaatimassa ajassa myös tulevaisuudessa.

Lasten ja nuorten mielenterveyspalvelujen tilanne Kuopiossa tuli avin tietoon viime joulukuussa, kun Kuopion kaupungin lasten ja nuorten mielenterveysyksikön työntekijät tekivät asiasta epäkohtailmoituksen.

Avi järjesti aiemmin syksyllä kaupungin ja sairaanhoitopiirin kanssa kokouksen yhteistyön ongelmien ratkaisemiseksi. Aluehallintoviraston mukaan kaupungin ja sairaanhoitopiirin yhteistyössa on ollut ongelmia.

Valvonta-aikana hoitoon pääsyn tilanne ei korjautunut, jonka vuoksi aluehallintovirasto antoi velvoittavan määräyksen Kuopion kaupungille.

Lisää Pohjois-Savon uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle