Hyppää sisältöön

Rengasralli käy nyt kuumimmillaan – Aati Junttila, 13, on vaihtanut renkaita kolmevuotiaasta ja näyttää, miten se käy vaihe vaiheelta

Uusi tieliikennelaki velvoittaa autoilijoita käyttämään talvirenkaita jo marraskuun alussa, jos keli sitä edellyttää. Renkaidenvaihdossa moni turvautuu rengasliikkeisiin, mutta vaihdon voi tehdä myös itse: lapsikin sen osaa, todistaa yläkouluikäinen Aati Junttila.

13-vuotias Aati Junttila vaihtaa autoon talvirenkaita Seinäjoella tallissa.
Moni vaihtaa autonrenkaat itse, mutta tarkkana pitää olla - 13-vuotias Aati Junttila on jo kokenut vaihtaja. Toimittajana ja kuvaajana Mirva Ekman.
Mirva Ekman,
Sebastian Björklund

Jokavuotinen renkaanvaihtorumba alkaa nykylainsäädännön mukaan noin kuukauden aikaisemmin kuin ennen.

Vuosi sitten voimaan tulleen tieliikennelain mukaan talvirenkaat on oltava alla jo marraskuussa, jos keli on talvinen. Ennen talvirengaspakko alkoi vasta joulukuussa.

Lue lisää: Kesä- vai talvirengaskeli? Tästä lähtien autoilija saa päättää – vältä kuitenkin nämä sudenkuopat, sillä valta tuo myös entistä suuremman vastuun

Kaikki eivät halua tai osaa vaihtaa renkaita itse – ja siksipä 13-vuotiaan Aati Junttilan työlle on ollut kysyntää koulun syyslomien aikaan.

Kauhajoella asuva koululainen vaihtaa renkaita ihan oikeille asiakkaille isänsä yrityksen kautta Seinäjoella.

– Se on mulle helppoa ja mä sen osaan. Ja se on kivaa, sanoo Junttila, joka on vaihtanut renkaita isänsä apuna 3-vuotiaasta lähtien.

Poika Aati (vas.) ja isä Kimmo Junttila vaihtamassa talvirenkaita Seinäjoella tallissa.
7.-luokkalainen Aati Junttila vaihtoi renkaita syyslomalla asiakkaille. Työtä valvoi isä Kimmo Junttila. Kuva: Mirva Ekman / Yle

Katso tämän jutun pääkuvana olevalta videolta Aati Junttilan opit onnistuneeseen renkaanvaihtoon. Voit katsoa videon myös Yle Areenasta tästä linkistä.

Opiskelijat vaihtavat renkaita Vaasassa

Renkaiden vaihtoja tekevät paitsi rengasliikkeet, myös yhdistykset ja vapaaehtoiset. Vaasan ammattiopisto Vamia järjestää tiistaina renkaanvaihtotempauksen, jossa tuotto menee hyväntekeväisyyteen.

20 eurolla autoon saa talvirenkaat alle tasapainoitettuna. Autoalan lehtori Teemu Mäenpään mukaan renkaita vaihtavat opiskelijat ovat lähes ammattilaisia.

– Autoalan opiskelijat hoitavat renkaiden vaihdon. Vaikka työ on tuttua ja sitä tehdään päivittäin, saavat opiskelijat näin kerättyä työnomaista rutiinia.

Henkilöautoissa kulutuspinnan pääurien syvyys on oltava vähintään 3,0 milliä. Mikäli on huolissaan talvi- tai kesärenkaidensa kunnosta, saa siihenkin apua opiskelijoilta.

Autoalan lehtori Teemu Mäenpää seisoo etualalla, taka-alalla renkaidenvaihtoa oppilaiden toimesta.
Autoalan lehtori Teemu Mäenpään mukaan jo ensimmäisen tunnin aikana vaihdettiin talvirenkaat lähes kahteenkymmeneen autoon. Kuva: Jarkko Heikkinen / YLE

– Samalla tarkistetaan perusasiat, eli pyörimissuunta ja nastojen kunto. Vanhat renkaat pestään ja nostetaan takaluukkuun. Tarvittaessa tehdään myöskin tasapainoitus, Mäenpää lupaa.

Renkaanvaihtotempauksesta saatava tuotto ohjataan kokonaisuudessaan yhteisvastuukeräykseen, jonka kohteena on tänä vuonna vähävaraiset vanhukset. Renkaidenvaihtoon voi tulla ilman ajanvarausta kello kymmenestä lähtien Sepänkyläntielle.

– Homma kestää aina kello 18 saakka, eli hyvin ehtii vielä työpäivän päätteksikin renkaat vaihtamaan, Mäenpää toteaa.

Lue seuraavaksi: Oulun rengasliikkeissä painetaan nyt pitkää päivää, ensimmäiset vapaat ajat renkaiden vaihtoon ensi viikon lopulla – "puhelin soi taukoamatta"

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun keskiviikkoon 27.10. kello 23 saakka.

Suosittelemme sinulle