Hyppää sisältöön

Kansanedustajan puheet Tampereen valtuustossa koettiin rasistisiksi – useat valtuutetut vaativat Vallinin puheiden tarkastamista nauhalta

Veikko Vallin (ps.) piti useita puheenvuoroja kiintiöpakolaisten vastaanottamista koskevaan aloitteeseensa liittyen. Muun muassa vasemmistoliiton ryhmä sanoi poistuvansa kokouksesta, jos hän jatkaa.

Perussuomalaisten kansanedustaja Veikko Vallin eduskunnan istuntosalissa.
Veikko Vallin on perussuomalaisten tamperelainen kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu. Arkistokuva eduskunnasta. Kuva: Petteri Bülow / Yle
Elina Nieminen
Avaa Yle-sovelluksessa

Perussuomalaisten kansanedustaja Veikko Vallin piti maanantaina Tampereen kaupunginvaltuustossa useita puheenvuoroja, joita muiden valtuustoryhmien valtuutetut pitivät rasistisina ja loukkaavina.

Muun muassa Aila Dundar-Järvinen (sd.) ja Sirpa Pursiainen (kd.) vetosivat puheenjohtaja Ilmari Nurmiseen (sd.), että tämä keskeyttäisi Vallinin puheet.

– Lopeta, huusi kansanedustaja Jukka Gustafsson (sd.) Vallinin puhuessa.

Puheenjohtaja Nurminen vetosi valtuutetun puheoikeuteen, mutta muistutti Vallinia useaan otteeseen, että ihmisistä on puhuttava kunnioittavasti eikä muita saa loukata. Lopulta hän kysyi kaupungin lakimieheltä Jouko Aarniolta voiko Vallinin antaa jatkaa.

Aarnio pyysi Vallinia miettimään, voisiko hän tiivistää puheitaan, ettei tuntuisi siltä, että hän pitkittää kokousta tahallaan.

– Ollaanko nyt sellaisessa epäjärjestystilanteessa, että puheenjohtajan pitää keskeyttää kokous.

  • Olisiko Tampereen valtuuston kokous pitänyt keskeyttää? Ilmari Nurminen: "Puheenjohtajana nojaan toimintani lakiin"

Rikottiinko lakia?

Vallinin puheenvuorot liittyivät hänen tekemäänsä aloitteeseen kiintiöpakolaisten vastaanoton keskeyttämisestä. Toisiaan seuraavilla puheenvuoroilla hän perusteli, miksi aloite pitäisi palauttaa uudelleen käsittelyyn.

Vallin muun muassa vertasi Tampereen tilannetta Ruotsiin ja siteerasi ruotsalaisen poliisin sometekstiä vuodelta 2017. Teksti sisälsi useita ulkomaalaistaustaisia etunimiä ja rikosnimikkeitä. Hän sanoi pakolaisperheiden pääsevän Tampereella ohituskaistalle asuntojonoissa.

– En ole kuullut näin rasistisia puheita Tampereen kaupunginvaltuustossa koskaan. Jos vielä jatkatte tällaisia puheita, Vasemmistoliiton valtuustoryhmä poistuu, Noora Tapio (vas.) sanoi.

Tämän jälkeen Nurminen antoi Vallinille viimeisen puheenvuoro ja vaatii häntä pysymään vain aloitteeseen liittyvässä asiassa.

Vallinin esitys aloitteen palauttamisesta kaatui äänin 10 -57. Useat valtuutetut ilmaisivat järkytystään vielä äänestyksen jälkeen.

– Olen tavattoman järkyttynyt. Olette pilanneet kaupunginvaltuuston arvokkaan ja hienon kokouksen itsekkäiden tavoitteiden vuoksi, sanoi kansanedustaja Jukka Gustafsson (sd.) perussuomalaisten ryhmälle.

Useat valtuutetut sanoivat, että Vallinin puheet on käytävä läpi jälkikäteen ja tutkittava, ovatko ne lain vastaisia. Muun muassa Jaakko Mustakallio (vihr.) muistutti YK:n ihmisoikeuksien julistuksen periaatteiden koskevan myös Tampereen kaupunginvaltuuston työskentelyä.

Perussuomalaisten Joakim Vigelius totesi Valliniin kohdistuvien syytösten lain rikkomisesta olevan perusteettomia ja siksi asiattomia. Vigelius vaati valtuutetuilta perusteluja syytöksille.

– Toivon, että kun mahdollisesti tutkitaan valtuustosalissa käytyä keskustelua, tutkitaan samalla, kuinka toiset valtuutetut syyttävät yhtä valtuutettua vihanlietsonnasta, ihmisvihasta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Se jos mikä on asiatonta, jos se tapahtuu perusteetta.

Tänä syksynä Tampereen valtuuston puheenjohtajana aloittanut kansanedustaja Ilmari Nurminen totesi käsittelyn päätteeksi keskustelun opettaneen paljon ja herättäneen tunteita.

– Tulemme käymään tämän asian juurta jaksaen läpi ja jatkamme keskustelua eettisistä säännöistä.

Kaupunginvaltuuston kokouksen videotallenne on katsottavissa Tampereen kaupungin verkkosivuilla. Keskustelu alkaa kohdasta 3.30.

Korjattu juttua 26.10. klo 9.12.: Korjattu Joakim Vigeliuksen sanomaa. Vigelius ei syyttänyt valtuutettuja lain rikkomisesta vaan piti heidän puheitaan perusteettomina ja asiattomina.

Suosittelemme sinulle