Hyppää sisältöön

Isännöintiliitto myöntää, että alalla on ongelmia: "Luotettavuudessa on parannettavaa"

Isännöintiliitto ottaa kantaa Ylen MOT:n maanantaina paljastamiin epäselvyyksiin, joita ilmeni alan yritysten hankinnoissa ja palkkiomenettelyissä. Liiton mukaan alan eettistä ohjeistusta ja valvontajärjestelmiä uudistetaan.

Isännöintiliitto muistuttaa, että taloyhtiön pitää olla se taho, joka valitsee palveluntarjoajan kilpailutuksen jälkeen. Kuva: Tiina Jutila / Yle
Anna Näveri

Isännöintiliitto on ottanut kantaa Ylen MOT-toimituksen maanantaina julkaisemaan selvitykseen isännöintialalla ilmenneistä epäselvyyksistä.

Liitto julkaisi maanantaina tiedotteen (siirryt toiseen palveluun), jossa myöntää MOT:n selvityksen paljastavan alalta korruptioon viittaavia, epäselviä palkkiorakenteita. Liiton mukaan isännöinnin luotettavuudessa on parannettavaa ja lojaaliudesta taloyhtiölle ei saa tinkiä.

– Isännöintiliitto ei hyväksy lahjontaa tai korruptiota missään muodossa, liiton toimitusjohtaja Mia Koro-Kanerva sanoo tiedotteessa.

Ylen MOT-toimituksen laaja selvitys isännöintialan yritysten asiakirjoista paljasti muun muassa palkkiojärjestelyjä isännöitsijän ja palveluntarjoajan välisiä palkkiojärjestelyjä, jotka ohittivat taloyhtiön edun. Ilmi tuli myös hankintoja, jotka oli ilman kilpailutusta tilattu isännöitsijän lähipiiristä.

Isännöintiliitto tuomitsee tiedotteessaan jyrkästi taloyhtiön edun ohittamisen ja penää läpinäkyvyyttä alan toimijoilta.

Samalla Koro-Kanerva muistuttaa, että taloyhtiön pitää olla valitsijan roolissa kilpailutuksen jälkeen: eli päättää, valitaanko hankkeen toteuttajaksi isännöitsijän suosittelema palveluntarjoaja vai joku toinen vaihtoehto.

Liitto kertoo uudistavansa alan eettisiä ohjeita ja valvontajärjestelmää muiden järjestöjen kanssa. Uudistetuissa eettisissä ohjeissa käsitellään "isännöinnin luotettavuuden suurimpiin riskeihin ja heikkouksiin" liittyviä asioita, Koro-Kanerva sanoo tiedotteessa.

– Näitä ovat esimerkiksi hinnankorotuksista sopimiset, taloyhtiön taloushallinnon läpinäkyvyys, isännöinnin sidonnaisuudet ja reilun kilpailun pelisäännöt.

Lue MOT:n selvitys täältä: Näin isännöitsijät rahastavat taloyhtiöitä – osa sopimuksista lähentelee professorin mukaan jopa lahjontaa

Lue myös: Analyysi: Kun puolueeton isännöitsijä saa taloyhtiön palvelusta provision, se toimii kuin turistirantojen helppoheikit

Suosittelemme sinulle