Hyppää sisältöön

Cannonball MC:n jakamat ilmaiset joulukinkut hankki käskystä petoksia tehnyt päihdeongelmainen – joutuu vankilaan ja maksamaan yli 140 000 euron korvaukset

Cannonball MC:n joulun alla 2016 jakamat ilmaiset kinkut paljastuivat osaksi laajaa petosvyyhtiä, jossa useita yrityksiä huijattiin myymään tuotteita tekaistuille yritysten vastuuhenkilöille. Oikeus määräsi petosten uhreille yhteensä yli 140 000 euron korvaukset korkoineen.

Cannonball MC:n kerhotila Helsingissä 2019. Kuva: Polisinrättningen i Östra Nyland

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi tänään kaksi miestä ehdottomaan ja ehdolliseen vankeusrangaistukseen moottoripyöräkerho Cannonball MC:n joulukinkkutempaukseen liittyvästä petosrikosvyyhdistä.

Vuonna 1990 syntynyt mies sai yhden vuoden ja kahdeksan kuukauden ehdottoman vankeustuomion kolmesta rekisterimerkintärikoksesta, kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta, 12 petoksesta, kahdesta törkeästä petoksesta ja törkeästä petoksen yrityksestä.

Vuonna 1989 syntynyt mies tuomittiin neljän kuukauden ehdolliseen vankeuteen petoksesta ja avunannosta viiteen petokseen. Lisäksi päätekijä tuomittiin maksamaan petosten uhreille yli 140 000 euron korvaukset korkoineen. Korvaukset määrättiin tuomituille yhteisvastuullisiksi niissä teoissa, joissa rikoskumppani oli ollut mukana.

Cannonballin jouluna 2016 Myllypuron metroasemalla Helsingissä järjestämässä tapahtumassa jaettiin ilmaisia joulukinkkuja, joiden toimittaja ei koskaan saanut maksua tuotteistaan. Maksamaton lasku oli suuruudeltaan noin 16 000 euroa.

Myös toiselta elintarviketeollisuusyritykseltä oli yritetty tilata kinkkuja yli 18 000 eurolla. Niitä ei koskaan toimitettu, koska ennakkomaksua ei oltu maksettu.

Poliisin selvittäessä kinkkutempausta paljastui laaja rikosvyyhti, jossa lukuisilla rekisterimerkintärikoksilla ja niihin liittyvillä petoksilla aiheutettiin jopa 170 000 euron rikosvahingot useille eri yrittäjille vuosina 2016–2017.

Ostivat yli 100 000 eurolla tietotekniikkaa

Petokset oli tehty samalla kaavalla. Päätekijä oli ensin tehnyt rekisterimerkintärikoksen ilmoittamalla väärän henkilön yrityksen vastuuhenkilöksi ilman tämän suostumusta tai tietoa asiasta. Sen jälkeen tuomittu oli tilannut tavaraa yrityksen ja tekaistun vastuuhenkilön nimissä ilman aikomustakaan maksaa laskuja.

Yritysten vastuuhenkilöiksi ilmoitetut henkilöt olivat tuntemattomia tuomitulle. Päätekijä ehti tehtailla petoksia kaikkiaan neljän yrityksen ja tekaistun vastuuhenkilön nimissä. Yhden yrityksen kohdalla kyse oli vain toisen henkilön nimissä tehdyistä tilauspetoksista, eikä rekisterimerkintärikoksesta.

Tilauspetoksilla hankittiin muun muassa yli 100 000 euron arvosta osamaksulla maksettavia matkapuhelimia ja tietokoneita. Lisäksi petoksella oli hankittu auto ja renkaita. Rikoksilla saatu omaisuus jäi kateisiin.

Rikostoverina toiminut mies auttoi petoksissa muun muassa hakemalla tilattuja tavaroita.

Tuomitulle annettiin ohjeet rikoksiin ja maksettiin palkkio

Syyttäjä vaati aluksi päätekijälle kahden vuoden ja kuuden kuukauden vankeustuomiota ja rikoskumppanille kuukausien vankeusrangaistusta.

Molemmat tuomitut tunnustivat toimineensa syyttäjän kuvaamalla tavalla. Rikosten selvittämisessä auttaminen lievensi syyttäjän rangaistusvaatimuksia. Rikoksista on kulunut melkein viisi vuotta, mikä osaltaan lievensi tuomiota.

Pidemmän tuomion saanut mies kertoi oikeuteen toimitetussa kirjallisessa vastauksessaan, että hän oli toiminut muilta saamiensa ohjeiden mukaan. Mies ei ollut suunnitellut rikoksia itse.

Tuomion mukaan mies oli oikeudessa kertonut saaneensa ohjeita rikoksiin muun muassa Whatsapp-ryhmässä jaetuista kuvista. Miehen mukaan toiminnan taustalla oli ollut noin 10 henkilöä, mutta asioita oli pidetty tahallaan pimennossa.

Rikoshyöty petoksista oli päätynyt muille tahoille. Mies ei vastauksen mukaan tiennyt, miten ja kenen toimesta petosten rikoshyöty hoidettiin eteenpäin.

Miehelle oli luvattu 500 euron palkkio kustakin onnistuneesta petoksesta. Kaikista tapauksista mies ei saanut luvattua palkkiota. Tuomittu kertoi suostuneensa tekemään petoksia vaikean taloudellisen tilanteensa ja päihdeongelmansa vuoksi.

Tuomion mukaan mies oli saanut rikoksista yhteensä 3 000 euroa palkkiota. Tilatuista tuotteista hänelle itselleen jäivät vain auton renkaat.

Tapauksen syytteissä ei ollut enää yhteyttä Cannonball-liivijengiin, vaikka laittomasti hankitut joulukinkut jaettiin Cannonballin järjestämässä tapahtumassa.

Lisää aiheesta:

Poliisi: Cannonball jakoi joulukinkkuja vähäosaisille, mutta lasku jäi maksamatta

Moottoripyöräkerho Cannonballissa toimii aseistettu erikoisryhmä, joka hoitaa konfliktit – tällainen on lakkautettavaksi haettu liivijengi

Cannonballin ex-jengipomo Mika Ilmén vältteli vankilassa UB:n väkivaltaista kostoa: "Sun selliin painaa tarvittaessa vaikka viisi tyyppiä"

Katso kartasta, mitkä rikollisorganisaatiot kokoontuvat kotikulmillasi – KRP: jengitilanne voimakkaassa muutoksessa United Brotherhoodin väliaikaisen toimintakiellon vuoksi

Suosittelemme sinulle