Hyppää sisältöön

Analyysi: Tesla nappasi Euroopan myydyimmän auton tittelin ja ylitti tuhannen miljardin dollarin rajan – sirupula kukistui koodaamalla

Perinteiset autovalmistajat kärvistelevät, mutta Tesla pelaa vahvuuksillaan ja lupaa kasvattaa tuotantomääriään. Autoteollisuuden nousukkaan etumatka on kestänyt yllättävän pitkään, kirjoittaa taloustoimittaja Juha-Matti Mäntylä.

Teslan myymälä Frankfurtissa.
Teslan myymälä Frankfurtissa. Kuva: Mauritz Antin / EPA
Juha-Matti Mäntylä

Sähköautoyhtiö Teslan markkina-arvo ylitti juuri tuhannen miljardin dollarin rajapyykin. Sen osakkeiden arvo on vuoden kuluessa reilusti yli kaksinkertaistunut ja yhtiö on arvokkaampi kuin yksikään autovalmistaja ennen sitä.

Tesla on markkina-arvoltaan yli nelinkertainen japanilaiseen Toyotaan verrattuna ja lähes seitsenkertainen verrattuna saksalaiseen Volkswagen-ryhmään. Teslan ystävät tosin laskevat Teslan olevan enemmän Applen kaltainen ohjelmisto- ja design-yhtiö kuin perinteinen autovalmistaja.

Sellainen Tesla ainakin markkina-arvon puolesta jo onkin.

Tesla on eilisellä kurssillaan maailman kuudenneksi arvokkain yhtiö Applen, Microsoftin, öljy-yhtiö Saudi Aramcon, Googlen ja Amazonin jälkeen. Kärkikymmenikkö on koostuu pääosin yhdysvaltalaisista yhtiöistä, jotka toimivat ohjelmistojen ja digitaalisen teknologian alalla.

Maailman arvokkaimmat yhtiöt

Yhtiö, kotimaamarkkina-arvo , ($)muutos (1v)
1. Apple (USA)2 460 mrd.+47 %
2. Microsoft (USA)2 310 mrd.+47 %
3. Saudi Aramco (Saudi-Arabia)1 990 mrd.+10 %
4. Google (USA)1 840 mrd.+74 %
5. Amazon (USA)1 680 mrd.+4 %
6. Tesla (USA)1 020 mrd.+144 %
7. Facebook (USA)930 mrd.+19 %
8. Berkshire Hathaway (USA)660 mrd.+40 %
9. Tencent (Kiina)630 mrd.-15 %
10. TSMC (Taiwan)590 mrd.+34 %
Suomen suurin:
Nordea51 mrd.+59 %

Viimeksi kuluneen vuoden aikana maailman arvokkaimmat yhtiöt ovat muuttuneet entistä arvokkaammiksi. Lähes 2,5-kertaistunut Tesla on ollut kasvajana ylivoimainen, seuraavana tulee 74 prosenttia vuodessa kasvanut Google.

Kärkiyhtiöistä ainut, jonka markkina-arvo on vuoden kuluessa laskenut, on kiinalainen digijätti Tencent. Viime kuukaudet sijoittajat ovat olleet huolissaan Kiinan talouden kehityksestä ja etenkin maan johdon halusta rajoittaa teknologiayhtiöiden toimintaa.

Mutta palataan Teslaan. Se nimittäin ylitti juuri toisenkin merkkipaalun.

Euroopan myydyin automalli

Teslan Model 3 oli syyskuussa Euroopan myydyin automalli, kertoo tutkimusyhtiö Jato (siirryt toiseen palveluun). Autoalan näkökulmasta suuri uutinen on, että ensimmäistä kertaa kärkipaikka meni sähköautolle.

Tesloja myytiin lähes 24 600 kappaletta, toisena tulee Renault Clio 18 200 myydyllä autolla.

Euroopan myydyimmät syyskuussa (26 maata)

AutomallilukumääräMuutos (vs 9/20)
1. Tesla Model 324 600+58 %
2. Renault Clio18 300-23 %
3. Dacia Sandero18 000-9 %
4. Volkswagen Golf17 500-39 %
5. Fiat 50016 300-3 %
6. Opel Corsa15 500-41
7. Peugeot 200814 900-16 %
8. Hyundai Tucson14 100+40 %
9. Peugeot 20813 900-31 %
10. Renault Captur13 700-36 %

Lähde: Jato

Muilla valmistajilla on toki paljon erilaisia automalleja. Kokonaisuutena Teslan markkinaosuus Euroopassa on yhä vain 2,6 prosenttia.

Tulevaisuus on kuitenkin sähkössä ja siellä Tesla on yhä kärjessä. Syyskuussa yhtiön Euroopan markkinaosuus oli täyssähköautoissa 24 prosenttia. Toisena tuli 22 prosentin osuudella Volkswagen-ryhmä, joka valmistaa myös esimerkiksi Audeja, Skodia ja Seateja.

Teslan asemaa kuvaa, että kaksi myydyintä täyssähköautoa olivat Teslan valmistamia.

Tutkimusyhtiö Canalysin mukaan (siirryt toiseen palveluun)Tesla oli vuoden ensimmäisellä puoliskolla täyssähköautojen markkinajohtaja myös globaalisti. Perinteiset autovalmistajat kirivät, mutta autoteollisuuden nousukkaan etumatka on kestänyt yllättävän pitkään.

Mutta onko Tesla tuhannen miljardin dollarin arvoinen? Tätä miettii nyt moni. Syyskuun lopulla päättyneen vuosineljänneksen aikana Tesla teki ennätysmyynnin ja -tuloksen. Yhtiön nykyisellä tulostasolla kestäisi kuitenkin satoja vuosia ennen kuin tuhannen miljardin dollarin hintalappu tulisi kuitattua.

Teslaan sijoittaneet eivät kuitenkaan usko nykyiseen tulostasoon, he uskovat hurjaan kasvuun.

Tesla kiersi sirupulan koodaamalla

Siru- ja logistiikkaongelmat ovat hidastaneet Teslan toimintaa, mutta moneen kilpailijaan verrattuna yhtiö näyttää pärjäävän hyvin. Siinä missä Opelin, Fordin ja Volkswagenin kaltaiset valmistajat sulkevat komponenttipulan vuoksi tehtaitaan (siirryt toiseen palveluun), Tesla jatkaa tuotantomäärien kasvattamista.

Yhtiö uhoaa lisäävänsä toimitusmääriä tulevina vuosina 50 prosentilla joka vuosi.

Ainakin vuokra-autoyhtiö Hertz tuntuu uskovan Teslan kykyyn toimittaa autoja. Hertz tilasi juuri 100 000 sähköautoa ensi vuoden loppuun mennessä (siirryt toiseen palveluun). Juuri tuo uutinen nosti Teslan osakekurssin ennätyslukemiin.

Viimeksi päättyneellä vuosineljänneksellä Tesla valmisti hieman yli 240 000 ajoneuvoa. Miksi komponenttipula ei ole Teslalle yhtä suuri ongelma kuin muille?

Yksi ilmiselvä syy on auton hinta. Kun auto maksaa halvimmillaankin noin 50 000 euroa, yhden komponentin hinnannousu ei tuhoa kannattavuuslaskelmia.

Toisaalta Teslan etuna on myös brändin haluttavuus. Jos auton hintaa on pakko nostaa (siirryt toiseen palveluun) ja asiakastoimituksia siirtää (siirryt toiseen palveluun), Teslan ystävät näyttävät olevan valmiita siihen.

Moni komponenttitoimittajakin haluaa pitää kiinni Tesla-sopimuksistaan. Tesla on sentään asiakas, joka kasvaa voimakkaasti ja tulee todennäköisesti jatkossakin ostamaan paljon kalliimman pään tuotteita. Siksi Tesla voi todennäköisesti etuilla sirujonossa.

Maailman arvokkain autovalmistaja on epäilemättä myös palkannut riveihinsä alan parhaita ostajia.

Viides syy menee Teslan ytimeen. Kuten artikkelin alussa todettiin, Tesla haluaa olla enemmän ohjelmistoyhtiö kuin perinteinen autovalmistaja. Globaalissa komponenttikriisissä tästä on etua.

Teslan perustaja Elon Musk kertoi sijoittajille (siirryt toiseen palveluun), että yhtiö otti komponenttipulan vuoksi käyttöön vaihtoehtoisia piisiruja – ja se edellytti laiteohjelmistojen uudelleenkoodausta. En tiedä, kuinka suuri työ se olisi Volkswagenille tai Toyotalle, mutta Tesla teki työn Muskin mukaan "viikoissa".

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 27.10. klo 23:een asti.

Suosittelemme sinulle