Hyppää sisältöön

Saarijärven taajamiin suunnitellaan valokuituverkkoa – alimmillaan hinta voi olla alle tonnin, korkeimmillaan yli kaksi

Markkinaehtoisen valokuituverkon hintaan vaikuttaa tilaajien määrä. Rakentajayhtiö etsii ostajat talven aikana.

Kaivinkone kaivaa maahan reikää.
Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle
Sanna Savela
Avaa Yle-sovelluksessa

Saarijärven kaupunki on toivonut ja etsinyt valokuituverkolle rakentajaa siitä lähtien, kun ensimmäinen laajakaista vuonna 2013 päätyi operaattorisopimuksen purkamiseen.

Etsinnät päättyivät, kun Valokuitunen Oy otti yhteyttä Saarijärven kaupunkiin. Yhtiö suunnittelee rakentavansa valokuituverkkoa markkinaehtoisesti eli sinne, missä on maksavia asiakkaita. Kohteena ovat Saarijärven keskustaajama ja Pylkönmäki.

Valokuituinen on keskittynyt taajama-alueiden valokuituverkkojen rakentamiseen. Tähän mennessä yhtiö on rakentunut verkkoja lähes 30 kunnan alueella.

Vs. kaupunginjohtaja Satu Autiosalo sanoo, että taajama-alueet ovat jääneet väliinputoajiksi valokuituverkkojen rakentumisessa, koska niihin ei ole saatu yhteiskunnan tukea.

– Hankkeen toteutumisella on erittäin suuri merkitys Saarijärven yritystoiminnalle ja asukkaille. Se parantaa yritysten etätyömahdollisuuksia ja opiskelijoiden verkko-opintomahdollisuuksia. Myös uudistuvat sote-palvelut tarvitsevat nopeaa kaistaa, sanoo Autiosalo.

Kuntalaisten ja yritysten kiinnostusta valokuituun selvitetään talven aikana. Valokuitusen toimitusjohtaja** Heikki Kauniston** mukaan rakentamaan voitaisiin päästä ensi keväänä.

Toimitusjohtaja Heikki Kaunisto
Kuva: Pyry Pietiläinen / Valokuitunen Oy

– Mikäli alueen asukkaista vähintään neljäsosa ottaa liittymän, niin erittäin todennäköisesti investointipäätökset tehdään ja alueet rakennetaan. Mitä enemmän asiakkaita verkon piiriin saadaan, sitä halvemmaksi liittymämaksu tulee. Korkeilla asiakastiheyksillä voidaan päästä alle tuhanteen euroon, sanoo Kaunisto.

Kaunisto korostaa, että alle tonnin kustannus edellyttää, että puolet alueen potentiaalisista asiakkaista tilaisi liittymän. Kalleimmillaan liittymä voisi maksaa Kauniston arvion mukaan yli kaksi tuhatta euroa.

Rakennettavat liittymät ovat avoimia eli jokainen liittymän tilaaja voi valita operaattorin.

Suosittelemme sinulle