Hyppää sisältöön

Pertunmaa on pinteessä, ja kriisikunnan titteli uhkaa – ministeriön virkamies: "Isoilla toimenpiteillä on aika kiire"

Pertunmaa on ajautunut kriisikunnan arviointimenettelyyn ja nyt pitäisi kiireesti löytää säästökohteita tai lisätuloja. Muuten kuntaa uhkaa kriisikunnan leima.

Pertunmaan kunnan on keksittävä pikaisesti taloudellisia ratkaisuja. Arkistokuva. Kuva: Jouni Kirvesmies / Yle

Pertunmaan kunnan heikkoa taloustilannetta pohdittiin eilen valtiovarainministeriön virkamiehen avulla. Pertunmaa on päässyt kesäkuussa arviointimenettelyyn, jolloin valtiovarainministeriö tarjoaa apua kriisikuntaan.

Kunnan on tehtävä rajujakin toimenpiteitä, joilla kunnan taloutta saadaan korjattua pikaisesti, sanoo valtiovarainministeriön neuvotteleva virkamies Vesa Lappalainen. Lappalaisen mukaan sote-uudistus ei tule auttamaan Pertunmaata.

– Talouden korjaamisella ja isoilla toimenpiteillä on aika kiire. Pertunmaalla on sote-menojen osuus niin suuri, että kun ne vähennetään, jää määrätty osuus jäljelle, mutta vastaavasti tuloista lähtee osa. Se ei riitä kokonaisuuteen.

Lappalainen korostaa, että säästötoimia on löydettävä tai vaihtoehtoisesti on etsittävä uusia tulonlähteitä.

– Puhumme oikeastaan miljoonista euroista.

Pertunmaa joutuu maksamaan tämän vuoden sosiaali- ja terveysmenoista puoli miljoonaa euroa arvioitua enemmän, kertoo kunnanjohtaja Leena Ruotsalainen.

– Jos Mikkelissä vuoden 2023 alussa sote-kulujen kasvu on yhdeksän miljoonaa, Pertunmaalla on noin 800 000 euroa. Pitää miettiä, mistä saadaan kurottua. Essoten lopullinen talousarvio on hyväksymättä: sieltä puuttuu koronakustannuksia ja otetaan pois Asterin tietojärjestelmäkuluja, Ruotsalainen sanoo.

Suosittelemme sinulle