Hyppää sisältöön

Puljujärvi häikäisee Edmontonissa, Laine on palannut parrasvaloihin – tässä ovat NHL:n syksyn suomalaisonnistujat ja -pettymykset

NHL-kauden ensimmäiset viikot ovat olleet täynnä suomalaisonnistumisia. Yle Urheilun NHL-toimittaja Tommi Seppälä listasi lentäen lentoon lähteneet sekä vielä telineissä olevat suomalaispelaajat ensimmäisten viikkojen osalta.

Jesse Puljujärvi tuulettaa maalivahdin kanssa.
Jesse Puljujärvi on syksyn ehdoton suomalaisnimi. Mitä leveämpi hymy, sitä paremmin Puljujärvellä yleensä peli kulkee. Kuva: Icon Sportswire
Tommi Seppälä
Avaa Yle-sovelluksessa

Kolmen ensimmäisen viikon ajan peräti kahdeksan suomalaista on yltänyt vähintään yhden pisteen ottelukeskiarvoon. Maalivahdeista parhaan startin on saanut vaikean edelliskauden jälkeen Edmontonin Mikko Koskinen.

Jesse Puljujärvi, Edmonton Oilers

5, 2+6=8, +3

Puljujärvi on syksyn ehdoton suomalaisnimi. Vahva luistelija ja kova työmyyrä on tehnyt supertähtien Connor McDavidin ja Leon Draisaitlin rinnalla kovaa jälkeä nousten ensimmäisten viikkojen tehokkaimmaksi suomalaispelaajaksi. Huomionarvoista on, että Oilers-laiturin kahdeksasta pisteestä seitsemän on syntynyt tasaviisikoin. Ainoastaan Washingtonin Aleksander Ovetshkin sekä Detroitin Tyler Bertuzzi ovat olleet NHL:ssä Puljujärveä tehokkaampia tältä osin. Puljujärvi on taas hieman nopeampi, vahvempi ja ennen muuta itsevarmempi ja siksi tekemässä lopullista läpimurtoaan. Biisoni-Jessellä kulkee!

Anton Lundell, Florida Panthers

5, 2+3=5, +4

Anton Lundell
Anton Lundellin alku NHL:ssä on ollut säkenöivä. Kuva: AFP / Lehtikuva

Helsinkiläistulokas sai kaudelle Floridassa sensaatiomaisen alun! Hän on pelannut piste per peli, mutta jopa vaikuttavampaa on ollut se, miten kypsää Lundellin pelaaminen NHL:ssä on alusta asti ollut. Eikä valmennusjohto ole antanut tulokkaalle siimaa, vaan peluuttanut häntä hyvin puolustusvoittoisesti osoittaen luottamusta muun muassa tärkeissä viime hetkien oman pään aloituksissa. Lundell on ottanut viidellä viittä vastaan neljä aloitusta viidestä omalta alueelta! Tällaiset numerot ovat sensaatiomaisia ja kertovat siitä, miten paljon valmennus jo nyt suomalaiseen luottaa – ja toisaalta, millaisen potentiaalin se Anton Lundellissa näkee. Se, että Lundell on kaiken tämän ohessa kirjannut tililleen pisteen ottelua kohden, on äärimmäisen kova suoritus. Lundell loukkaantui kauden viidennessä ottelussa.

Carolinan Tiku & Taku:

Sebastian Aho 5, 4+3=7 sekä Teuvo Teräväinen 5, 2+4=6

Carolina Hurricanesin Sebastian Aho ja Teuvo Teräväinen.
Sebastian Aho (vas.) ja Teuvo Teräväinen ovat olleet viime vuosina Carolina Hurricanesin kärkihyökkääjiä. Kuva: Gregg Forwerck / NHL / Getty Images

Vuodesta toiseen tehtaan takuulla! Tappioitta kauden aloittaneen Carolinan parhaimmistoa ovat vähemmän yllättäen ottelusta toiseen olleet taas joukkueen kaksi suomalaista tähtihyökkääjää: Sebastian Aho ja Teuvo Teräväinen. Kaiken keskiössä on molempien tapauksessa kahden suunnan luotettavuus, mutta myös kyky kantaa tärkeillä hetkillä vastuu tulosyksikön suoriutumisesta. Sijoitukset 2. ja 3. joukkueen sisäisessä pistepörssissä ei tule yllätyksenä kenellekään. Carolina on lisäksi kirjannut vaaralliset maalipaikat nimiinsä 5–5-pelissä yli 65-prosenttisesti Teräväisen ollessa jäällä. Tämä kaksikko rytmittää upealla tavalla hurrikaanilauman peliä illasta iltaan. Kuten todettu: tehtaan takuulla. Vuodesta toiseen.

Patrik Laine, Columbus Blue Jackets

6, 2+4=6, +1

Patrik Laine juhlii maalia.
Patrik Laineen alkukausi on ollut tehokas. Kuva: 2021 NHLI

Laineelle on annettava ensimmäisistä viikoista kiitettävä arvosana. Sysimustan viime kauden jälkeen pelaamisessa ja kaikessa kehonkielessä on erilainen ryhti. Samaan aikaan pisteitä on syntynyt yhden ottelukeskiarvolla ja maaleista molemmat ovat olleet ottelun ratkaisseita osumia. Ja mikä tärkeintä, Laine ei ole alkukaudesta vuotanut omiin. Kun Tappara-kasvatti on ollut jäällä, Columbus on vienyt vaaralliset maalipaikat nimiinsä viidellä viittä vastaan yli 61-prosenttisesti. Lukema on koko joukkueen paras. Menneellä kaudella samassa tilastossa Laineen lukema oli 40,5, mikä oli koko joukkueen heikoin noteeraus. Tärkeä kasvojenkohotusprosessi on saanut lupaavan alun.

Miro Heiskanen, Dallas Stars

6, 2+4=6

Miro Heiskanen med pucken i matchen mot Ottawa.
Miro Heiskanen (vas.) saa runsaasti vastuuta Dallas Starsin puolustuksessa. Kuva: AFP / Lehtikuva

Heiskanen on aloittanut kauden hyvin, vaikka Dallasin peli on edelleen hakemista. Hieman vaikeamman viime kauden jälkeen Heiskanen on saanut uuteen kauteen hyvän alun kentän molemmissa päissä. Blues-kasvatti pelaa hyvin puolustuspäässä ja loistaa kiekon kanssa kiekollisen pelin kapellimestarina tehokkaasti. Kuusi (2+4) pistettä kuuteen peliin riittää puolustajien pistepörssissä sijalle kuusi. Yli 26 minuutin jääaikakeskiarvo on koko NHL:n neljänneksi korkein. Joukkueelleen täysin korvaamaton pelaaja on alkukauden tehokkain Stars-pelaaja.

Vielä telineissä

Roope Hintz, Dallas Stars

6, 0+1=1

Roope Hintz glider bredbent med pucken.
Roope Hintz oli viime kaudella piste per peli -tahdissa. Kuva: Icon Sportswire

Dallas on kärsinyt maalinteko-ongelmista pitkään, joten juuri Roope Hintziltä se tarvitsee enemmän. Yksi piste kuudessa ottelussa on liian vähän erinomaisesti luistelevalta, isokokoiselta ja taitavalta tamperelaiselta. Toisaalta ketsuppipullon aukenemisen pitäisi tilastojen valossa olla lähinnä ajan kysymys, sillä Hintzille on kirjattu pelkästään viidellä viittä vastaan viisitoista maalipaikkaa sekä kuusi ykkössektorin maalipaikkaa. Hintzin oltua jäällä Stars on vienyt ykkössektorin maalipaikat nimiinsä viidellä viittä vastaan yli 69-prosenttisesti. Yhtä kaikki tulosta olisi pian alettava iskeä taululle.

Montrealin Suomi-veljet:

Joel Armia, 6, 0+1 ja Artturi Lehkonen 6, 0+0

Joel Armia
Joel Armia pettyi viime kaudella Stanley Cupin finaaleissa. Kuva: Getty Images

Heikosti aloittaneen Montrealin suomalaisosastolta täytyy voida odottaa parempaa. Etenkin ylivoimavastuutakin ajoittain nauttineen, kesällä nelivuotisen jatkosopimuksen tehneen Armian on pystyttävä tuottamaan myös numerotulosta. Lehkonen on profiloitunut jo pidempään pohjaketjun pelaajaksi, jonka vastuulla on enemmänkin oman maalin varjelu alivoimapeleineen kaikkineen, mutta sekään ei nyky-NHL:ssä vapauta täysin maalintekovastuista. Lehkonen on tehnyt 53 edellisessä runkosarjaottelussa 13 (7+6) tehopistettä. Tahtia on varaa kiristää. Mikäli paperilla kesällä heikentynyt joukkue haluaa nousta alkukauden suosta, se tarvitsee pitkään seuraa palvelleilta länsirannikon pojilta enemmän myös hyökkäyssuuntaan.

Arttu Ruotsalainen, Buffalo Sabres

5, 0+0=0

Buffalo Sabresin Arttu Ruotsalainen.
Arttu Ruotsalainen tehosarakkeessa on pyöreä nolla. Kuva: All Over Press

Lupaavan kevätkauden jälkeen Ruotsalaiselta oli syy odottaa kauteen lennokkaampaa lähtöä. Keväällä 17 pelissä syntyneet viisi osumaa antoivat lupauksen jostakin suuremmasta, mutta kuluva syksy on ollut toistaiseksi askel taaksepäin. Tulosta ei ole syntynyt ja esimerkiksi ykkössektorin maalipaikkatilastoissa viidellä viittä vastaan (8–11) Buffalo on ollut ottavana osapuolena Ruotsalaisen ollessa jäällä. Lukema on hyökkääjistä joukkueen heikoin. Toisaalta täyttä selkoa ei ole siitä, onko Ruotsalainen pelaaja, johon tuore päävalmentaja Don Granato luottaa. Peliaika on pudonnut viime kaudesta kahdella minuutilla eikä ylivoimavastuuta tule käytännössä lainkaan. Tämä tekee kiekosta elävän Ruotsalaisen elämästä vaikeampaa. Toisaalta tilanteeseen on vain yksi ratkaisu: oman tekemisen kautta tie olisi raivattava paremmille minuuteille ja ylivoimakoosteisiin. Helpommin sanottu kuin tehty.

Lue myös:

Sebastian Aho on rohmunnut pisteitä Carolinan kauden jokaisesta pelistä, nyt nähtiin jo neljäs maali – Ville Hussolle nollapeli

Anton Lundell sairastuvalle – kaksi suomalaiskollegaa lähellä pelikuntoa

Joonas Donskoi on saavuttanut täysin uudenlaisen aseman joukkueessaan – havaitsi, millaista erityishuomiota johtavat NHL-pelaajat saavat

Henrik Borgström osui ensimmäistä kertaa Chicagolle – Blackhawksin katastrofaalinen alkukausi sai jatkoa

Kristian Vesalaiselle NHL-uran avausmaali, myös Aho ja Rantanen onnistuivat maalinteossa – "Paljon painoa tippui pois hartioiltani"

Suosittelemme