Hyppää sisältöön

Puhemies Vehviläinen tapaa huomenna oikeusoppineita: Onko eduskunnan täysistunto oikea paikka ministerien ja kansanedustajien oikeudellisen aseman käsittelyyn?

Eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen (kesk.) järjestää huomenna pyöreän pöydän keskustelun oikeusoppineiden kanssa siitä, onko eduskunnan täysistunto oikea paikka käsitellä ministereihin ja kansanedustajiin liittyviä juridisia kysymyksiä. 

Pekka Haavisto eduskunnassa menossa perustulakivaliokunnan kuultavaksi.
Eduskunta on viimeksi käsitellyt ministerin oikeudellista asemaa joulukuussa 2020, kun ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sai vakavat moitteet virkamiehen lainvastaisesta kohtelusta al-Holin leirillä olevien suomalaisten kotiuttamisasiassa. Arkistokuvassa Haavisto saapuu perustuslakivaliokunnan kuultavaksi tammikuussa 2020. Kuva: Jari Kovalainen / Yle
Pekka Kinnunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen (kesk.) on kutsunut oikeus- ja valtiosääntöasiantuntijoita eduskuntaan keskustelemaan siitä, onko eduskunnan täysistunto oikea paikka käsitellä ministereihin ja kansanedustajiin liittyviä juridisia kysymyksiä.

Pyöreän pöydän keskustelu järjestetään huomenna, keskiviikkona 27. lokakuuta, ja siihen on kutsuttu oikeusoppineiden lisäksi kaikkien eduskuntaryhmien puheenjohtajat.

Aiheesta on pyydetty puheenvuorot emeritusprofessori Mikael Hidéniltä, eduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläiseltä, oikeuskansleri Tuomas Pöystiltä sekä valtiosääntöoikeuden professori Veli- Pekka Viljaselta, joiden jälkeen kommenttipuheenvuoron käyttää oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.).

Muina asiantuntijoina paikalle on kutsuttu valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen, Helsingin yliopiston rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio ja oikeusministeriön kansliapäällikkö Pekka Timonen.

Eduskunta on Vehviläisen puhemieskaudella käsitellyt kahdesti ministerin tai kansanedustajan oikeudellista asemaa. Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) ministerivastuukysymystä käsiteltiin viime joulukuussa, ja kesällä 2020 eduskunta äänesti edustaja Juha Mäenpään (ps.) syytesuojasta

Oikeusoppineista muun muassa entinen valtakunnansyyttäjä Matti Kuusimäki sekä entinen ja nykyinen oikeuskansleri ovat aiemmin julkisesti pohtineet eduskunnan täysistunnon roolia yksittäisiä henkilöitä koskevissa, puhtaasti oikeudellisissa kysymyksissä.

– Näiden puheenvuorojen ja omien pohdintojeni jälkeen haluan yhdessä asiantuntijoiden ja eduskuntaryhmien edustajien kanssa tarkastella nykytilanteen tarkoituksenmukaisuutta, Vehviläinen toteaa.

Lisää aiheesta:

Puhemies Vehviläinen: Perustuslakivaliokunnassa ei voi mennä sekaisin juridiikka ja politiikka – katso tallenne tiedotustilaisuudesta

Analyysi: Pekka Haavisto sai tahran takkiinsa – äänestäjät punnitsevat nuhteiden merkityksen

Suosittelemme sinulle