Hyppää sisältöön

Työttömyys on helpottanut hieman Keski-Suomessa – näillä aloilla on nyt osaajista kovin pula

Keski-Suomessa oli tuoreen työllisyyskatsauksen mukaan syyskuussa uusia avoimia työpaikkoja huomattavasti enemmän kuin vuosi sitten.

Muun muassa ravintola-ala kärsii paikoin työvoimapulasta. Kuvituskuva. Kuva: Emilia Åberg / Yle

Työttömyys on helpottanut hieman Keski-Suomessa (siirryt toiseen palveluun) (temtyollisyyskatsaus.fi). Tuoreimpien lukujen valossa työttömyydessä ollaan palaamassa koronaepidemiaa edeltäneelle tasolle.

– Työllisyystilanne on nyt lähtenyt selvästi paranemaan. Näyttää siltä, että talouden- ja työmarkkinoiden elpyminen on varsin hyvässä vauhdissa, sanoo Keski-Suomen työ- ja elinkeinotoimiston johtaja Tuula Säynätmäki.

Työttömien työnhakijoiden määrä on vähentynyt syyskuussa noin kymmenen prosenttia viime vuoteen verrattuna.

Pitkäaikaistyöttömyys on kuitenkin jatkanut kasvuaan, mutta senkin osalta koronan seuraukset ovat alkaneet elokuusta alkaen sulaa, sanoo Säynätmäki.

– Pitkäaikaistyöttömyys on lähtenyt aika reippaasti alenemaan ja voimakkaammin nuoremmissa ikäryhmissä. Näyttää siltä, että korona-aikana syntynyt pitkäaikaistyöttömyys ei ole kovin rakenteellista, vaan paluu työmarkkinoille voi tapahtua hyvinkin nopeasti. Rakenteellinen pitkäaikaistyöttömyys on vaikeaa työttömyyttä, joka vähenee hitaasti. Kyllä pitkäaikaistyöttömyyden lasku kertoo siitä, että taustalla on paljon koronan vaikutusta eli työttömyys on pitkittynyt, vaikka henkilöillä on hyvät työllistymisedellytykset, kuvailee Säynätmäki.

Työttömien työnhakijoiden osuus Keski-Suomen työvoimasta on 11,7 prosenttia.

Uusia avoimia työpaikkoja oli Keski-Suomessa syyskuussa huomattavasti enemmän kuin vuosi sitten.

Säynätmäki toteaa, että moni ala ja yritys kärsii työvoimapulasta.

– Kaikista kovin työvoimapula on muun muassa sotesektorilla. Pulaa on lääkäreistä, sairaanhoitajista, terveydenhoitajista, lähihoitajista, kodinhoitajista ja niin edelleen. ICT-puolella pulaa on sovellussunnittelijoista, arkkitehdeistä, kehittäjistä ja ohjelmoijista.

Säynätmäen mukaan myös siivousalalla on paljon avoimia työpaikkoja. Työtä olisi lisäksi tarjolla runsaasti ravintola-alalla: pulaa on keittiö- ja ravintolatyöntekijöistä sekä tarjoilijoistakin.

Metalliteollisuuden työvoimapula jatkuu sekin ja esimerkiksi hitsaajapula vaivaa yrityksiä edelleen. Hyvin työllistyisivät tällä hetkellä myös pätevät sosiaalityöntekijät ja myyntiedustajat.

Säynätmäki toteaa, että viimeisimmän ammattibarometrin mukaan työmarkkinoilla on ylitarjontaa lähinnä yleissihteereistä, painoalalla sekä ja kulttuuri- ja taidealoilla.

Suosittelemme sinulle