Hyppää sisältöön

Nuorten urheilijoiden ja urheilupäättäjien väliin on syntymässä kuilu – 15-vuotiaan Kasper Heikkisen mielestä huippu-urheilijaksi nousu vaatii tuuria

Ikä- ja kulttuurierot synnyttävät ristiriitoja nuorten urheilijoiden sekä valmentajien ja urheilupäättäjien välille. Suomen Urheilumanagerit ry:n puheenjohtaja Hannu Koivusalo arvioi, että nuori polvi vaatii erilaista valmentamista ja johtamista.

Sukupolvien erot mietityttävät urheiluvalmennuksessa.
Sukupolvien erot mietityttävät urheiluvalmennuksessa.
Tanja Heikkonen,
Sanna Kähkönen

Sukupolvenvaihdos urheilussa on noussut isoksi keskustelunaiheeksi.

Nousevan urheilijasukupolven ja kokeneiden urheilupäättäjien välinen kuilu on nostanut esiin kysymyksen, ymmärretäänkö valmennus- ja päättäjäpuolella, millaisessa maailmassa nykypolvi elää.

Jos yhteinen kieli löytyy, se auttaisi tukemaan nuorta myös uran kuoppaisilla hetkillä.

Ristijärven Pyryä edustava 15-vuotias Kasper Heikkinen myöntää, että hänellä ja valmentajilla syntyy näkemyseroja.

– Kun tulevaisuudesta aletaan puhua, niin mä oon välillä hieman eri mieltä asioista. Myös aikataulujen ja vapaa-ajan kanssa on hieman ristiriitaisia ajatuksia.

Heikkinen tuntee tulevansa ymmärretyksi, vaikka päätösten lopputulos ei aina häntä miellytäkään. Hiihtovalmentajan täytyy hänen mielestään olla ymmärtäväinen urheilijan omaa näkemykstä kohtaan, mutta myös terävä valmennuspäätöksissään.

– Hiihto on leipälajina hyvin rankka ja vaativa. Mielestäni pitää olla tuuria ja onnea, jotta voi olla tulevaisuudessa ammattiurheilija. Vaikka se ei mahdotonta olekaan, sanoo Heikkinen.

Kasper Heikkisen valmentajana toimii suomussalmelainen Viljo Juntunen. Hän kertoo, että kaksikon valmennusuhde on tolkku, mutta joustava.

Nuorella urheilijalla on esimerkiksi koululiikuntaa paljon, joten kokonaiskuormitus vaatii soveltamista.

– Olen aina sanonut, että päiviä voi muokata, ja menoista pitää ilmoittaa etukäteen. Tiedän, että hän on välillä tiukilla, kertoo Juntunen.

Viljo Juntunen sanoo, että Heikkinen on lahjakas hiihtäjä, joka aloitti lajin vasta noin vuosi sitten. Valmennettava on kehittynyt jopa paremmin kuin valmentaja oletti.

– Olen kysynyt Kasperilta, että jaksatko, ja aina hän on vastannut, että jaksaa. Välillä on sanonut, että ei jaksa. Olen tsempannut, että kohta on helpompi viikko, kun jaksat tämän viikon, sanoo Juntunen.

Urheilupäättäjien ja valmennettavan ikäero on Suomen Urheilumanagerit ry:n puheenjohtaja Hannu Koivusalon mukaan yksi seikka, josta tulee keskustelua.

– Tässä ollaan murroksen kynnyksellä suomalaisen urheiluelämän ympärillä, ja jotenkin tuntuu, että nuorempi sukupolvi mahdollisesti vaatii vähän erilaista johtamista.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle