Hyppää sisältöön

Luteet ovat yhä useamman riesa, ja siksi tuholaistorjujalla riittää keikkaa – tästä syystä verta imevät syöpäläiset viihtyvät juuri sängyssä

Ylen toimitus vieraili tuholaistorjujan kanssa kerrostaloasunnossa, jota riivaa ludeongelma. Pasi Pentilä kertoo, mistä tietää, piileksiikö kodissa kutsumattomia vieraita.

Pasi Pentilä tutkii pystyyn nostettua sängynrunkoa ja hänellä on kädessään taskulamppu
Tuholaistorjuja Pasi Pentilä tarkastaa, näkyykö runkopatjasängyn sälepohjassa luteita. Seinäluteet eli lutikat munivat veriaterian jälkeen useita munia. Kuva: Anne Elhaimer / Yle
Sarianne Tekoniemi

Verta ihmisistä imevien luteiden määrä on lisääntynyt koko maassa tasaisesti viimeisen vuosikymmenen aikana. Suurimpia syitä lutikkakantojen kasvuun ovat kyläily ja matkustelu.

Viime viikolla Yle kertoi kokkolalaisesta Carmen Pazista, joka joutui hävittämään kirpputorilta ostamansa sängyn ikkunan kautta, kun sängystä löytyi luteita. Luteet ehtivät nakertaa sekä Pazia että samassa sängyssä nukkunutta yksivuotiasta lasta.

Lue lisää: Carmen Paz osti SPR:n kirpputorilta sängyn, ja pian se lensi kerrostalon ikkunasta ulos – kuka on vastuussa, kun käytetty patja kuhisee luteita?

Seinäluteet ovat riesa, joita tuholaistorjujat hoitavat työkseen. Siksi Pasi Pentilällä riittää keikkaa. Hänen mukaansa on varsin yleistä, että ludeongelma kulkeutuu asuntoon nimenomaan kirpputorin kautta.

– Vuoteen 2018 kun vertaa, niin nousua [luteiden torjuntakeikoissa] on yli 70 prosenttia, Pentilä sanoo.

Yle vieraili Vaasassa sijaitsevassa kerrostaloasunnossa tuholaistorjujan kanssa. Asunnossa käydään nyt kolmatta kertaa., mikä on torjuntakertojen keskiarvo.

– Jos siellä on yksikin lutikka, sängyt käsitellään uudestaan.

Miksi luteet viihtyvät juuri ihmisten sängyissä? Mihin kannattaa kiinnittä huomiota, jotta kutisevat kiusantekijät jäävät kiikkiin? Kuuntele audiojuttu alta tai Yle Areenasta.

valkoista tuholaismyrkkyä sängynjalkaan liitetyssä astiassa
Pasi Pentilä on asentanut sängynjalkoihin ludeansat, joihin on ripoteltu talkkia. Luteet putoavat niihin ja kuivuvat. Kuva: Anne Elhaimer / Yle

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun keskiviikkoon 27.10. kello 23 saakka.

Suosittelemme sinulle