Hyppää sisältöön

Ohjaaja Samuel Harjanne iloitsee, jännittää ja pelkää Matildan lapsinäyttelijöiden puolesta – TTT:n syksyn suurtuotanto saa ensi-iltansa

Matildassa lasten täytyy paitsi osata laulaa ja tanssia, myös näytellä suvereenisti ja kannatella tarinaa. Puolentoista vuoden harjoitusrupeaman jälkeen ohjaaja sanoo, että lapset ovat valmiita eteen tuleviin haasteisiin.

Kohtaus Matilda-musikaalista
Matildassa on poikkeuksellisen paljon lapsirooleja. Osaamistaan pääsevät näyttämään myös kuvassa olevat Viola Käki, Emmi Keski-Kapee, Emmi Mäkelä, Väinö Muje, Alma Järvensivu, Jani Karvinen, Maija Kurra, Eino Salonen, Frida Ratinen ja Samuel Kärkkäinen. Kuva: Tampereen Työväen Teatteri
Heli Mansikka
Avaa Yle-sovelluksessa

Tampereen Työväen Teatterin uutuusmusikaali Matilda saa Suomen kantaesityksensä tänään keskiviikkona TTT:n suurella näyttämöllä. Musikaalissa on mukana kaikkiaan 20 lasta Pirkanmaalta ja ympäristökunnista. Nimiroolissa vuorottelevat Alma Järvensivu, Villa Murtagh ja Helinä Puusa.

Brittikirjailija Roald Dahlin lasten romaaniin perustuva Matilda on musikaali tytöstä, joka rakastaa lukemista ja oppimista, mutta on syntynyt perheeseen, joka ei häntä halua. Matilda nousee uhmaamaan aikuisten asettamia rajoja ja arvomaailmaa. Musikaali tehtiin vuonna 2010 ja siitä tuli välittömästi suuri menestys Lontoossa.

Tampereelle musikaalin ohjaa Samuel Harjanne. Hän on kulkenut Matildan lapsiesiintyjien kanssa kohti ensi-iltaa yli puolentoista vuoden ajan, ensin Matilda-koulussa keväästä 2020 alkaen ja sen jälkeen musikaalin harjoituksissa. Lasten täytyy osata laulaa, tanssia, näytellä suvereenisti ja kannatella tarinaa.

Matildaa näyttelevä Helinä puusa lukee kirjaa
Matilda on musikaali tytöstä, joka rakastaa lukemista ja oppimista, mutta joka on syntynyt perheeseen, joka ei häntä halua. Kuvassa Matildaa esittävä Helinä Puusa. Kuva: Tampereen Työväen Teatteri

Harjanne sanoo, että ohjausprosessi on ollut rakas mutta vaikea, sillä ohjaajana hän jännittää ja pelkää lasten puolesta.

– Välitän kaikista esiintyjistä aina paljon, mutta lapsista vielä erityisen paljon. Heillä ei lähtökohtaisesti ole työkaluja selvitäkseen kaikista haasteista, joita saattaa tulla esityksissä vastaan.

Viime päivien läpimenot ovat kuitenkin osoittaneet, että lapset selviävät myös silloin, kun jokin näyttämöllä menee pieleen. Niissä tilanteissa lapselta vaaditaan paljon, että hän pystyy kasaamaan itsensä ja kantamaan loppuesityksen.

– Olen yllättynyt siitä, miten paljon lapset ovat kehittyneet ja oppineet ja siitä, millaisia ajattelijoita heistä on tullut. Olen heistä iloinen ja ylpeä. Nyt on aika päästää lapset irti ja yleisön eteen, Harjanne sanoo.

Matildaa näyttelevä Villa Murtagh
Nimiroolissa vuorottelevat Alma Järvensivu, Helinä Puusa ja kuvassa oleva Villa Murtagh. Kuva: Tampereen Työväen Teatteri

Tytöt näyttävät miten maailmaa johdetaan

Samuel Harjanne on ohjannut aiemmin Tampereelle muun muassa musikaalin Billy Elliot. Se kertoi pojasta, joka halusi oppia balettia. Billly Elliotin jälkeen tekijöille oli selvää, että seuraavaksi on tyttöjen vuoro.

– Ajattelimme, että nyt on pienten tyttöjen vuoro näyttää, miten tätä maailmaa johdetaan, Harjanne sanoo.

Musikaalilla on sanoma. Tampereella nimiroolia näyttelevät Alma Järvensivu ja Villa Murtagh kertoivat omat näkemyksensä siitä Ylen haastattelussa viime vuonna.

– Kaikkeen löytyy aina ratkaisu. Sitä pitää vain hetken etsiä. Toinen on se, että muista ihmisistä pitää huolehtia, sanoi Alma Järvensivu.

– Matildan opetus on se, että elämä ei ole reilua. Jos joku kiusaa, asiat pitää muuttaa, kiteytti puolestaan Villa Murtagh.

Matildan ensi-ilta on Tampereen Työväen Teatterin suurella näyttämöllä keskiviikkona 27. lokakuuta kello 19.

Lue myös:

Alma, 9, ja Villa, 8, pistävät ilkeät aikuiset ojennukseen – tuleville musikaalitähdille vaikeinta oli pitää unelmarooli salassa

Osku Perkiö, 12, on puolitoista vuotta jännittänyt, iskeekö äänenmurros ja pilaa kaiken – pian hän nousee lavalle Billy Elliotin vaativassa roolissa

Entinen lapsitähti ei saanut roolia musikaalista, suivaantui, lähti Britteihin opiskelemaan ja ohjaa nyt syksyn suurimmat ensi-illat: "Onhan siinä ihan hirveät riskit, että tänne tulee tällainen rääpäle"

Suosittelemme sinulle