Hyppää sisältöön

Saimaan kanavan kiistaan ei tullut ratkaisua Haaviston ja Lavrovin tapaamisessa Tromssassa – "Hän ei selvästikään tuntenut kaikkia yksityiskohtia, joita asiaan liittyy"

Haavisto ja Lavrov tapasivat Norjassa Barentsin euroarktisen neuvoston kokouksen yhteydessä. Haaviston mukaan tapaamisessa puhuttiin kokouksen asioiden lisäksi muun muassa Afganistanin tilanteesta.

Ulkoministerit Pekka Haavisto ja Sergei Lavrov Norjan Tromssassa. Kuva: Venäjän Ulkoministeriö / AOP

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) tapasi Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin tänään Norjan Tromssassa.

Ulkoministerit tapasivat Barentsin euroarktisen neuvoston kokouksen yhteydessä.

Haaviston mukaan tapaamisessa puhuttiin kokouksen asioiden lisäksi muun muassa Afganistanin tilanteesta sekä Suomen ja Venäjän suhteista.

Ulkoministerit puhuivat myös Saimaan kanavan puukuljetuksista. Venäjä on aiemmin kertonut lopettavansa puunkuljetuksen kanavassa jo marraskuun alussa.

– Ulkoministeri Lavrov totesi, että asia on lähinnä heidän tulliviranomaistensa päätäntävallassa. Mutta hän ei selvästikään tuntenut kaikkia yksityiskohtia, joita asiaan liittyy. Hän otti nämä ylös ja seuraavissa tapaamisissa venäläisten kanssa asua nousee varmasti esille, Haavisto sanoi.

Suomi otti kokouksessa vastaan Barentsin euroarktisen neuvoston puheenjohtajuuden Norjalta.

Arktisella alueen politiikka on jännittyneessä tilassa, sillä arktista neuvostoa johtava Venäjä on arvostellut kovasanaisesti länsimaiden toimia alueella.

Lavrov on muun muassa sanonut arktisen alueen kuuluvat Venäjälle, ja arvostellut Nato-maa Norjan toimia alueella.

Haavisto kommentoi Tromssassa myös Naton ja Venäjän suhteita.

– Nythän edustustoja on suljettu ja väkeä vähennetty puolin ja toisin. Tilanne ei sikäli ole hyvä. Se lisää jännitystä ja väärinymmärrysten mahdollisuuksia. Meidän suosituksemme molemmille osapuolille on, että normaaleihin yhteyksiin ja tiedonvaihtoon palataan, Haavisto sanoi.

Barentsin euroarktisen neuvoston jäsenmaita ovat Pohjoismaat, Venäjä ja EU. Puheenjohtajuus kiertää neljän Barentsin alueen valtion eli Norjan, Ruotsin, Suomen ja Venäjän kesken.

Suomi on kertonut painottavansa oman puheenjohtajuuskautensa aikana alueen ympäristökysymyksiä.

Lisää aiheesta:

Haavisto tapaa Venäjän ulkoministerin Tromssassa – kohtaaminen lyö ensitahdit Suomen puheenjohtajuuskaudelle Barentsin euroarktisessa neuvostossa

Suosittelemme sinulle