Hyppää sisältöön

Googlen emoyhtiö ja Microsoft tekivät kovat tulokset, Twitter miinusta

Teknologiajätti Googlen emoyhtiö Alphabet ja ohjelmistoyhtiö Microsoft tekivät vuoden kolmannella neljänneksellä rutkasti voittoa. Teknologiayhtiöistä tappiota teki sosiaalisen median yhtiö Twitter.

Älypuhelin, jonka näytöllä on Google-hakukone. Googlen emoyhtiö Alphabet teki 18.9 miljardia dollaria voittoa vuoden kolmannella neljänneksellä. Kuva: Silja Viitala / Yle

Teknologiajätti Googlen emoyhtiö Alphabet kertoo tehneensä heinä-syyskuussa 18,9 miljardin dollarin tuloksen. Lukema ylittää ennakko-odotukset ja on lähes 69 prosenttia suurempi kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan.

Alphabetin liikevaihto oli reilut 65 miljardia dollaria, mikä on 41 prosenttia enemmän kuin vastaavana ajankohtana viime vuonna.

Yhtiön mukaan kasvun takana ovat erityisesti Googlen hakukoneen ja Youtube-videopalvelun lisääntyneet mainostulot sekä pilvipalvelujen menestys. Esimerkiksi Youtube-mainosten liikevaihto oli yli 7 miljardia dollaria.

Kasvua on siivittänyt pandemia, joka on lisännyt internetin merkitystä esimerkiksi opiskelussa, työnteossa, ostosten tekemisessä ja viihteen kuluttamisessa.

Myös Microsoftin tulos paisui yli odotusten

Ohjelmistojätti Microsoft kertoo takoneensa heinä-syyskuussa odotuksia kovemman tuloksen.

Kasvua ovat siivittäneet yhtiön pilvipalveluiden ja Windows-tietokoneiden niin ikään kasvanut kysyntä. Microsoft kertoi tuloksensa olleen 20,5 miljardin luokkaa vastikään päättyneellä neljänneksellä.

Yhtiön liikevaihto kasvoi viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna 22 prosenttia ollen nyt 45,3 miljardia dollaria.

Microsoftin talousjohtaja Amy Hood kertoo tiedotteessa, että yhtiön pilvipalveluyksikön liikevaihto oli 20,7 miljardia, mikä on 36 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavana ajanjaksona.

Twitterin mainostuotot kasvoivat, mutta kallis oikeuskanne vei yhtiön tuloksen miinukselle

Sosiaalisen median yhtiö Twitterin mainostuotot kasvoivat ja liikevaihto nousi heinä–syyskuussa 37 prosentilla 1,3 miljardiin dollariin viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

Tästä huolimatta yhtiö ilmoitti tehneensä lähes 540 miljoonan nettotappiot laitettuaan yli 800 miljoonaa oikeuskanteen sovitteluun. Vuonna 2016 jätetyn kanteen mukaan sijoittajia oli johdettu harhaan käyttäjämäärien kasvun hidastumisesta.

Syytettyjen väitetään antaneen puuttellisen kuvan yhtiön tilanteesta myydessään henkilökohtaisia osakkeitaan. Osakkeenomistajien mukaan yhtiön hallituksen jäsenet myivät osakkeita "keinotekoisesti paisutelluin" hinnoin. Syytettyjen joukossa oli muun muassa Twitterin entinen toimitusjohtaja Dick Costolo.

Twitterin operatiiviset tappiot olivat 743 miljoonan dollarin luokkaa.

Suosittelemme sinulle