Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Monet startupit ovat kukoistaneet koronan keskellä – Pandemia-ajan kokemuksista syntynyt mobiilisovellus tarjoaa kissanhoitoapua

Korona-aika on lisännyt tarvetta uusille digitaalisille ratkaisuille, joita juuri startup-yritykset usein tarjoavat.

Commu Appin perustaja Karoliina Kauhanen kertoo, miten apua voi saada ja antaa uudella sovelluksella. Toimittaja: Petra Ketonen, kuvaaja: Marko Melto
Petra Ketonen,
Kirsi Matson-Mäkelä
Avaa Yle-sovelluksessa

Business Tampereen selvityksen mukaan Tampereen seudun startup-yritykset ovat selviytyneet pandemia-ajasta lähes kuivin jaloin. Nuorten kasvuhakuisten yritysten määrä on jopa lisääntynyt edellisvuosia enemmän.

Koronapandemia on lisännyt tarvetta uusille digitaalisille ratkaisuille, joita startupit usein tarjoavat. Commu-mobiilisovellus sai ideansa korona-ajan aiheuttamasta yksinäisyydestä.

– Täällä voi pyytää tai tarjota apua. Täältä löytyy esimerkiksi kissanhoitoapua, kertoo Commu App -yrityksen perustaja Karoliina Kauhanen.

Kauhanen kuvailee, miten alkuvuonna perustetun yritys kasvoi omista kokemuksista.

– Siitä lähdettiin, että miten me pystyisimme digitaalisesti luomaan omia turvaverkostoja silloin, kun ei ole mahdollista tavata naapureita sattumalta pihalla.

Mobiilisovelluksella on käyttäjiä Tampereella, Hämeenlinnassa ja Helsingissä. Kauhasen mukaan käyttäjiä tulee lisää joka kuukausi ja myös rahoittajien kiinnostus on herännyt.

Mitä pienempi, sitä parempi?

Tampereen kaupunkiseudulla toimii runsaat 200 startup-yritystä. Pienestä alusta rajuun kasvuun on ponnistanut muiden muassa tamperelainen Eva Global, joka tarjoaa asiakaspalvelua ja teknistä tukea sähköautojen latausasemien käyttäjille.

– Tärkein motto on se, ettei koskaan sano ei, vaan aina kokeillaan ja aina yritetään, kuvailee Niina Suuriniemi Hopper perustamansa yrityksen notkeaa asennetta.

Startupit pyrkivät yleensä nopeaan kasvuun ja kansainvälisille markkinoille. Näin on käynyt myös tamperelaisyritykselle.

– Olemme mukavassa kasvuvaiheessa, Suuriniemi Hopper sanoo.

Seuraavaksi yritys suuntaa Aasian, Yhdysvaltain ja myös Etelä-Amerikan markkinoille.

Eva Global -yrityksen perustaja, toimitusjohtaja Niina Suurniemi Hopper istuu toimistossa.
"Meitä on jo yli 120 sähköautoilun asiantuntijaa ja autamme sähköautoilussa 31 maassa", kertoo Eva Global -yrityksen toimitusjohtaja, perustaja Niina Suuriniemi Hopper. Kuva: Marko Melto / Yle

Tampereen kaupungin tilaaman startup-selvityksen perusteella notkeimmat ja pienimmät startupit ovat selvinneet pandemia-ajasta parhaiten.

Tampereen kaupunkiseudulla liikevaihdon ja henkilöstön voimakkain kehitys painottuu yrityksiin, joiden liikevaihto on 250 000–1 000 000 euroa. Myös rohkeimmat kasvuennusteet esitetään tämän kokoluokan yrityksissä.

– Tampereen seudun startupeilla menee itse asiassa todella lujaa. Totta kai siellä on ollut haasteita tavoittaa asiakkaita ja monet pääomasijoituskeskustelut ovat hidastuneet, kertoo Business Tampereen startup-yhteisövastaava Tommi Uitti.

Business Tampereen startup-yhteisövastaava Tommi Uitti.
Lähes puolet startup-selvitykseen osallistuneista yrityksistä ilmoitti hakevansa tänä vuonna yksityistä riskirahoitusta kasvunsa takaamiseksi, kertoo Business Tampereen Tommi Uitti. Kuva: Marko Melto / Yle

Tampereen seudun startupeissa on eniten ohjelmistoalan yrityksiä. Muita kasvavia aloja ovat terveysteknologia, valmistava teollisuus, teknologia-ala, kiertotalous ja peliala.

Suosittelemme