Hyppää sisältöön

Keski-Suomen Aster-päätösten ulkopuolinen selvittäjä on selvillä – sairaanhoitopiirin johtaja Juha Kinnusen asema arvioidaan keväällä

Keski-Suomessa lokakuun puolivälissä kariutuneesta potilastietojärjestelmähankinnasta tehdään ulkopuolinen selvitys.

Keski-Suomen kuntien luottamusta sairaanhoitopiirin johtoon ovat osaltaan horjuttaneet uuden sairaala Novan kohonneet kustannukset. Kuva: Jaana Polamo / Yle

Kansainvälinen tilintarkastuksiin, lakiasioihin ja konsultointiin erikoistunut Ernst & Young ryhtyy tekemään selvitystä Keski-Suomen sairaanhoitopiirin Aster-potilastietojärjestelmähankkeen kulusta, kertoo sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohtaja Tony Melville (sd.).

Ernst & Young ei ole ollut aiemmin mukana sairaanhoitopiirin prosseissa ja sen katsottiin olevan puolueeton taho tekemään selvitys.

Selvitys on rajattu koskemaan vain Keski-Suomen Aster-prosessin viimeisiä vaiheita vuoden 2019 jälkeen.

Ulkopuolisen selvityksen toivotaan oikovan potilastietojärjestelmähankintaan liittyviä vääriä käsityksiä.

Keski-Suomi ja kolme muuta aluetta aikoivat hankkia yhdessä uuden asiakas- ja potilastietojärjestelmän. Hankintaa valmisteltiin vuosia ja valmistelu maksoi Keski-Suomen osalta miljoonia euroja.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin valtuusto päätti lokakuun puolivälissä, ettei Aster-hankkeessa edetä toimitusvaiheeseen.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin omistajakunnat vaativat hankkeen keskeyttämistä muun muassa kohonneisiin kustannuksiin viitaten. Kunnat ilmaisivat myös, ettei sairaanhoitipiirin johto nauti niiden luottamusta.

Melvillen mukaan tärkeintä on nyt saada selville esimerkiksi miksi kuntien edustajat eivät pystyneet prosessoimaan sitä tietoa, mitä sairaanhoitopiiri tuotti.

– Miksi oli hämmennystä ja tapahtuiko todella ylityksiä ja hinnan korotuksia? Koko Cerner-projekti ja eri sairaanhoitopiirien osuudet ja niiden tilaamat optiot ovat sekoittaneet kuviota tehokkaasti. Viestintä oli jatkuvasti ainakin Keski-Suomessa ongelma. Meidän on selvitettävä miksi kävi niin kuin kävi, kuvailee Melville.

Selvityksen on määrä valmistua marraskuun loppuun mennessä. Sairaanhoitopiirin valtuuston on tarkoitus käsitellä selvitystä vielä tämän vuoden puolella.

Melville arvioi, että selvitys maksaa vähän yli 10 000 euroa.

Sairaanhoitopiirin johto aikoo esittää muitakin konkreettisia toimia kuntien luottamuksen palauttamiseksi sairaanhoitopiirin johtoon, toteaa Melville.

Hänen mukaansa sairaanhoitopiirin johtaja Juha Kinnusen asema arvioidaan kehityskeskustelun yhteydessä keväällä, todennäköisesti huhti-toukokuussa.

Kinnunen on todennut, ettei harkitse eroa tehtävästään, ellei sairaanhoitopiirin hallitus ja valtuusto sitä edellytä.

Lue myös:

Aster-potilastietojärjestelmän kariutuminen johtaa yt-neuvotteluihin Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä

Keski-Suomen Aster-päätökset syynää ehkä kansainvälinen konsulttifirma – selvityksen tekijästä ja yksityiskohdista päätetään pian

Satojen miljoonien Aster-hankinta kaatui – Keski-Suomen sairaanhoitopiirin valtuusto hautasi potilastietojärjestelmän

Mikä epäonnistui satojen miljoonien potilastietojärjestelmän hankinnassa? Aiotko erota? Kysyimme Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtajalta kuusi tiukkaa kysymystä

Lääkäri Päivi Pietilä-Effati vastusti kiisteltyä Aster-järjestelmää heikon käytettävyyden vuoksi – toivoo nyt, että seuraavan valinnassa keskiössä on potilas

"Kunnat valitsivat pysähtyneisyyden", sanoo pettynyt sairaanhoitopiirin johtaja – satojen miljoonien potilastietojärjestelmän hankinta näyttää kaatuvan

Suosittelemme sinulle