Hyppää sisältöön

Ruotsi käynnistää tutkinnan kansainvälisistä adoptioista – taustalla epäilyt vakavista väärinkäytöksistä

Tutkinta kohdistuu erityisesti Chilestä ja Kiinasta adoptoituihin lapsiin. Ruotsiin on adoptoitu viimeisen 70 vuoden aikana kaikkiaan arviolta 60 000 lasta.

Ruotsin sosiaaliministeri Lena Hallengren kertoi tutkinnan aloittamisesta tiedotustilaisuudessa. Kuva marraskuulta 2020. Kuva: Henrik Montgomery / EPA

Ruotsi käynnistää tutkinnan kansainvälisistä adoptioista väärinkäytösepäilyjen myötä. Sosiaaliministeri Lena Hallengren kertoi asiasta tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

Ruotsiin on adoptoitu lapsia 1950-luvulta asti. Tutkinta ulottuu siis tästä päivästä 70 vuoden taa.

Tutkinnan taustalla on epäilys siitä, että lapsia on varastettu vanhemmiltaan ja laitettu adoptoitavaksi ilman, että vanhemmat ovat olleet tästä tietoisia.

Tutkinta kohdistuu erityisesti adoptiotapauksiin Chilestä ja Kiinasta. Tutkintaa ei ole kuitenkaan rajattu vain näihin maihin, Hallengren kertoi.

Ruotsiin on adoptoitu lapsia yli sadasta maasta. Eniten lapsia on adoptoitu vuosien saatossa Etelä-Koreasta, Intiasta, Kolumbiasta ja Sri Lankasta.

Dagens Nyheterin artikkelisarja puski hallitusta toimiin

Adoptioväärinkäytöksiä tutkineen sanomalehti Dagens Nyheterin mukaan (siirryt toiseen palveluun) nyt alkavassa tutkinnassa paneudutaan myös niin hallinnon, valtion viranomaisten kuin yksityisten järjestöjen rooliin adoptioprosesseissa.

Tarkoituksena on selvittää toimijoiden vastuita ja rooleja prosesseissa.

Tutkinnassa ei kuitenkaan keskitytä yksittäisiin adoptioihin.

– Emme koe 60 000 yksittäisen tapauksen kartoittamista realistiseksi tehtäväksi, Hallengren kommentoi tutkintaa.

Dagens Nyheter julkaisi keväällä (siirryt toiseen palveluun) laajan tutkinnan Ruotsiin adoptoiduista lapsista. Lehti sai selville muun muassa, että lapsia on varastettu jopa äitiensä syleistä ja myyty Ruotsiin.

Lisäksi lehti kertoi, että Ruotsin hallitus sai raportin adoptioväärinkäytöksistä jo vuonna 1997. Raportissa kerrottiin muun muassa lapsikaupasta. Tutkintaa ei kuitenkaan koskaan aloitettu.

Tänä keväänä julkaistun artikkelisarjan jälkeen Ruotsin hallitus lupasi selvittää adoptioihin liittyviä väärinkäytöksiä.

Tutkinnan on määrä valmistua marraskuuhun 2023 mennessä, sosiaaliministeriö kertoo tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Lue myös:

Lapsia on varastettu äitiensä sylistä ja myyty adoptoitaviksi ulkomaille – Ruotsi pesee likapyykkiään, myös Suomeen on voinut päätyä lapsia laittomasti (25.4.)

Suosittelemme sinulle