Hyppää sisältöön

Mussalosta lähtee tällä hetkellä konttijuna Aasiaan lähes viikoittain – kasvavan puutavarakysynnän arvioidaan lisäävän kuljetuksia ensi vuonna

Suurin osa Mussalosta lähtevästä tavarasta ajetaan Japaniin ja Kiinaan. Eniten viedään teräs- ja metalliteollisuuden tavaraa sekä elintarvikepakkauskartonkia sekä paperia.

Konttijunan peräpää ratapihalla
Konttijunia Aasiaan lähtee Kotkasta nyt useampi kuukaudessa. Arkistokuvassa Nurminen Logisticsin konttijuna Kotkasta Japaniin 4.6.2021 Kuva: Pyry Sarkiola / Yle
Antti-Jussi Korhonen

Säännöllinen konttijunaliikenne Kotkasta Mussalon satamasta Kiinaan ja Japaniin on käynnistynyt kuluneen syksyn aikana.

Nurminen Logisticsin myyntijohtaja Marjut Linnajärvi kertoo, että tällä hetkellä Mussalosta Aasiaan lähteen kolmesta neljään konttijunaa kuukaudessa.

Junissa on 30–32 vaunua, jotka ovat 80 jalkaa pitkiä. Junien vaunuissa kuljetaan 41–62 konttia.

Eniten viedään teräs- ja metalliteollisuuden tavaraa sekä elintarvikepakkauskartonkia sekä paperia.

Suurin osa Mussalosta lähtevästä tavarasta ajetaan Japaniin ja Kiinaan. Jonkin verran rahtia on mennyt myös Vietnamiin ja Singaporeen.

Raiteille tavoitellaa lisää kontteja Ruotsista

Nurminen Logisticsin myyntijohtaja Marjut Linnajärvi arvioi, että junaliikenteen määrä Kotkan ja Aasian välillä kasvaa tulevaisuudessa. Ensi vuoden alussa Kotkasta Aasiaan lähtevien junien määrä voisi Linnajärven mukaan nousta kuudesta kahdeksaan kuukaudessa.

– Puutavaraviennin kysyntä myös junalla on kasvamassa. Japanissa kysyntä on kova erityisesti kalliimman puutavaran osalta, Linnajärvi sanoo.

Linnajärvi näkee, että Kotkassa on potentiaalia raideliikenteen kasvattamiselle Mussalon ja Hietasen satamissa.

– Kotkassa on merkittävästi parhaat mahdollisuudet kasvattaa raideliikennettä myös Eurooppaan Kotkan valtti on rajanläheisyys ja sieltä löytyy kansainvälisen tason satamatoiminnot.

Tulevaisuuden suunnitelmista Linnajärvi kertoo, että kaavailussa on avata Kotkan ja Ruotsin Norrköpingin välille laivayhteys. Tällä tavoin myös Ruotsin lähtevää rahtia voitaisiin purkaa Kotkasta raiteita pitkin Aasiaan ja Eurooppaan.

Lue lisää: Nurminen Logistics suunnittelee säännöllisen junaliikenteen aloittamista Kotkasta Kiinaan ja Japaniin: "Haluamme kasvattaa konttiliikennettä"

Lue lisää: Joululahjat ja muut verkkotilaukset seisovat nyt Keski-Euroopan rautateillä – pian raideruuhkaa puretaan tuomalla konttijunia Suomen satamiin

Suosittelemme sinulle