Hyppää sisältöön

Päivittäinen tupakointi väheni – nuuskaaminen yleistyi

THL:n Tupakkatilasto 2020:n mukaan noin 12 prosenttia aikuisista tupakoi päivittäin. Naisten tupakointi kääntyi nousuun. Nuuskan käyttö on yleisintä nuorilla miehillä.

Naisen käsi pitelee savuketta pöydällä, jossa myös tuhkakuppi ja savukeaski.
14–20-vuotiaiden päivittäinen tupakointi on jatkanut vähenemistään, mutta se johtuu pääsääntöisesti tyttöjen tupakoinnin laskusta. Kuva: Petteri Bülow / Yle
Pekka Pantsu
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomalaisten päivittäinen tupakointi on jatkanut vähenemistään, joskin väheneminen on epätasaista eri väestöryhmissä, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen aamulla julkaisemasta Tupakkatilasto 2020:stä.

Tilaston mukaan suomalaisista 20–64-vuotiaista noin 12 prosenttia tupakoi päivittäin vuonna 2020. Miehistä 14 prosenttia ja naisista 11 prosenttia tupakoi päivittäin. Miesten tupakointi on vähentynyt vuodesta 2019, naisten puolestaan hiukan noussut.

Pitkällä aikavälillä molempien sukupuolten tupakointi on vähentynyt reilusti, miehillä vielä naisia enemmän. Vielä vuosituhannen vaihteessa miehistä kärytti liki 30 prosenttia ja naisista noin 20 prosenttia.

Myös nuorten (14–20-vuotiaat) päivittäinen tupakointi on jatkanut vähenemistään, mutta se johtuu pääsääntöisesti tyttöjen tupakoinnin laskusta. Pojista seitsemän prosenttia ja tytöistä viisi prosenttia tupakoi päivittäin vuonna 2021.

Eläkeikäisistä (65–84-vuotiaat) seitsemän prosenttia tupakoi päivittäin, miehistä kahdeksan prosenttia ja naisista viisi prosenttia. Eläkeikäisten tupakoinnissa ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia viime vuosina.

Nuoret miehet nuuskaavat

Nuuskan käyttö on yleistynyt miehillä. Suomalaisista 20–64-vuotiaista miehistä noin seitsemän prosenttia nuuskasi päivittäin vuonna 2020, mikä on kaksi prosenttiyksikköä enemmän kuin vuonna 2019. Naisista vain prosentti nuuskasi päivittäin vuonna 2020.

Yleisintä nuuskaaminen oli 20–34-vuotiaiden miesten ikäryhmässä, joista 12 prosenttia nuuskasi päivittäin. Päivittäin tai satunnaisesti ilmoitti nuuskaavansa joka viides 20–34-vuotiaista miehistä.

Nuorten 14–20-vuotiaiden päivittäinen nuuskaaminen näyttää pääsääntöisesti vähenevän. Vuonna 2021 päivittäin nuuskaa käytti 14–20-vuotiaista viisi prosenttia, prosenttiyksikön vähemmän kuin vuonna 2019.

Ammattiin opiskelevilla pojilla nuuskan päivittäinen käyttö väheni eniten vuoteen 2019 verrattuna. Ammattiin opiskelevilla tytöillä sen sijaan päivittäinen nuuskan käyttö hieman lisääntyi. Lukioissa ja peruskouluissa nuuskaus oli harvinaisempaa kuin ammatillisissa oppilaitoksissa.

Sähkötupakoijia vähän

Tilastoraportin mukaan sähkösavukkeita käytti päivittäin prosentti 20–64-vuotiaista miehistä ja alle prosentti naisista vuonna 2020. Myös nuorilla sähkösavukkeiden säännöllinen käyttö on pääsääntöisesti vähäistä, lukuun ottamatta ammattiin opiskelevia poikia, joista neljä prosenttia käytti sähkösavukkeita.

Kympin haamuraja lähestyy

Ylen laskelmien mukaan päivittäin tupakoivia on Suomessa puolisen miljoonaa ja askeja kuluu normikäryttäjältä keskimäärin noin 400 vuodessa eli reilu aski päivässä. Lompakko kevenee vuodessa muutaman etelänmatkan verran, 3 500–4 000 euroa.

Savukeaski maksaa nyt keskimäärin yli yhdeksän euroa, ja kymmenen euron haamuraja rikkoutuu näillä näkymin reilun vuoden kuluttua veronkorotusten seurauksena. Valtiolle kertyy tupakkakaupasta tuloja noin 1,5 miljardia euroa tänä vuonna. Sillä katetaan reilu kolme prosenttia valtion tämän vuoden menoista.

Oletko sinä lopettanut tupakoinnin viime vuosien aikana? Haluaisitko lopettaa? Voit keskustella aiheesta 29.10. klo 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle