Hyppää sisältöön

Ranskan ja Britannian kalastuskiista uhkaa yltyä kauppasodaksi – mistä riidassa oikein on kyse? Lue vastaukset viiteen kysymykseen

Ranska uhkaa kieltää brittiläisten kalastusalusten lastin purkamisen satamissaan ja kiristää rajatarkastuksia. Ranska syyttää Britanniaa ranskalaisalusten syrjimisestä kalastuslupien myöntämisessä.

Ranskan ja Britannian kiista kalastusoikeuksista kiihtyy. Trooolarin miehistö irroittaa kaloja verkosta Englannin kanaalin vesillä. Kuva: Vickie Flores / EPA

Ranskan ja Britannian kiista kalastusoikeuksista Britannian EU-eron jälkeen saa jälleen uusia kierroksia.

Ranska uhkaa hankaloittaa Britannian kauppaa, ellei sen kalastusaluksille anneta nykyistä enemmän kalastuslupia Britannian vesille.

Kiistan aikana Ranska on kiristänyt brittialusten valvontaa omilla vesillään.

Torstaina ranskalaiset viranomaiset ottivat haltuunsa brittiläisen troolarin Ranskan aluevesillä ja saattoivat sen Le Havren satamaan. Ranskan mukaan aluksella ei ollut lupaa kalastukseen.

1. Mitä Ranska uhkaa tehdä?

Ranska uhkaa ensi tiistaista alkaen estää Britannian kalastusaluksia purkamasta lastiaan useissa Ranskan satamissa.

Lisäksi Ranska aikoo lisätä rajatarkastuksia brittiläisille hyödykkeille, tiukentaa brittiläisten alusten turvallisuustarkastuksia ja lisätä tarkastuksia Britanniaan meneville ja sieltä tuleville kuorma-autoille.

Ranska myös väläyttää mahdollisia jatkotoimia, kuten Englannin kanaalissa sijaisevan Britanniaan kuuluvan Jerseyn saaren sähköntoimitusten leikkaamista.

2. Mitä toimista seuraa?

Ranskan toimet iskisivät Britannian vientiin.

Brittiläinen kalastusala vie suurimman osan tuotannostaan EU:hun, joten se on hyvin riippuvainen Ranskan satamista.

Tiukentuneet tulli- ja rajatarkastukset toisaalta hidastaisivat Britannian kauppaa.

Ranskalaisia kalastusaluksia Normandiassa, Port-en-Bessin-Huppainin satamassa heinäkuussa. Kuva: Artur Widak / NurPhoto / Shutterstock / AOP

3. Miten Britannia reagoi?

Britannian brexitistä vastaava ministeri David Frost kirjoitti Twitter-tilillään pitävänsä Ranskan uhkauksia suhteettomina. Hän sanoi, että toimet eivät ole Britannian ja EU:n kauppasopimuksen ja kansainvälisen oikeuden mukaisia.

Julkilausuman mukaan Britannia vastaa asiaankuuluvalla ja harkitulla tavalla.

Vaarana on, että kiistasta puhkeaa ensimmäinen kauppasota Britannian EU-eron jälkeen.

4. Mistä kiista puhkesi?

Kalastus hiersi suhteita jo ennen Britannian EU-eroa. Britannian aluevesien palauttaminen brittien omaan kontrolliin oli eroa ajaneen kampanjan keskeisiä lupauksia.

Brexit nosti kiistelyn uudelle tasolle.

Uusin riita puhkesi toimilupasäännöistä EU:n kalastusaluksille, jotka haluavat toimia Britannian ja Kanaalisaarten vesillä.

Britannia ja sen Kanaalissa sijaitsevat itsehallinnolliset saaret Jersey ja Guernsey eivät viime kuussa antaneet lupia kymmenille ranskalaisille kalastusaluksille. Ranska pitää sitä Britannian ja EU:n kauppasopimuksen vastaisena. Kalastajat ovat valittaneet hankalasta lupabyrokratiasta.

Britannian mukaan alukset eivät kyenneet todistamaan toimineensa aiemmin Britannian vesillä.

5. Mikä muu tulehduttaa suhteita?

Ranskaa ärsyttää, että Britannian hallitus yrittää muuttaa brexit-sopimusta Pohjois-Irlannin osalta.

Maiden välejä hiertävät myös Englannin kanaalin yli Britanniaan pyrkivät siirtolaiset.

Ranskaa vihastuttaa sekin, että Britannia teki Yhdysvaltain ja Australian kanssa AUKUS-turvallisuussopimuksen, jonka takia Ranska menetti valtavat sukellusvenekaupat Australiaan.

AUKUS-sopimuksessa Australia siirtyi hankkimaan yhdysvaltalaista ydinasesukellusveneteknologiaa.

Nämä ovat Brexitin juuret - näin Britannia pyristeli itsensä irti Euroopan Unionista
Miksi britit halusivat eroon EU:sta? Katso selitysvideo aiheesta.

Aiheesta aiemmin:

Englannin ja Ranskan kalastuskiista ylikierroksilla – Ranska uhkasi katkaista Jerseyn sähköt ja Britannia lähetti partioveneitä kalastajien laineille 6.5.2021

Suosittelemme sinulle