Hyppää sisältöön

Tulli paljasti laajoja nuuskan salakuljetusrinkejä pääkaupunkiseudulla – nuuskaa takavarikoitu tuhansia kiloja ja rikoshyöty miljoonia euroja

Nuuskaa on tuotu kuormalavoittain Virosta Helsinkiin, ja Tulli epäilee, että tuotteita on varastoitu vuokrattuihin tiloihin ja kontteihin pääkaupunkiseudulla. Rikollisten epäillään välttäneen rikostensa ansiosta noin viiden miljoonan euron verot.

Nuuskapurkkeja
Tulli on selvittänyt pitkään rikoskokonaisuutta, jossa on salakuljetettu suuria määriä nuuskaa ja nikotiinivalmisteita. Kuva: Juuso Stoor / Yle
Tatu Kuukkanen

Tulli on selvittänyt viime ja tämän vuoden aikana useaa nuuskan salakuljetukseen ja levitykseen liittyvää rikoskokonaisuutta, joissa on tehty useita miljoonia euroja rikollista rahaa.

Esitutkintojen aikana nuuskaa on takavarikoitu useita tuhansia kiloja, pääasiassa pääkaupunkiseudulla. Rikollisten epäillään välttäneen rikostensa ansiosta noin viiden miljoonan euron verot.

Nuuskaa on tuotu kuormalavoittain Virosta Helsinkiin, ja Tulli epäilee, että tuotteita on varastoitu vuokrattuihin tiloihin ja kontteihin pääkaupunkiseudulla.

Rikoksesta epäillään yhteensä 53:a henkilöä, jotka ovat Suomen, Viron, Latvian ja Liettuan kansalaisia. Rikosnimikkeinä ovat salakuljetus, törkeä veropetos ja laiton tuontitavaraan ryhtyminen.

Suomen tulli on tehnyt esitutkinnassa yhteistyötä Viron tullin kanssa pysäyttäessään kuorma-autoja Helsingin ja Tallinnan satamissa.

− Esimerkiksi viime keväänä Viron Tulli pysäytti Tallinnan satamassa Suomeen lähdössä olleen kuorma-auton, josta takavarikoitiin lähes tuhat kiloa nuuskaa. Nuuskan epäillään olleen tarkoitetun Suomen laittomille markkinoille, kertoo tutkinnanjohtaja Pasi Lukkarinen Tullin tiedotteessa.

Tullin mukaan nuuskan salakuljetustoiminta on ollut suunnitelmallista ja sitä epäillään johdetuksi ulkomailta käsin, jonne myös nuuskan myynnistä saadun laittoman rahan oletetaan päätyneen. Maahantuotujen nuuskien epäillään olevan peräisin Ruotsista, josta ne ovat kuljetettu Keski-Euroopan kautta Baltiaan ja lopulta Suomeen.

Tapausten esitutkinnoissa on paljastunut myös muita vakavia rikoksia, kuten törkeä huumausainerikos, törkeä rahanpesu sekä ampuma-aserikos.

Nuuskatakavarikointien yhteydessä on takavarikoitu myös useita satoja kiloja nikotiiniannospusseja, jotka vahvan luokitellaan reseptilääkkeiksi. Toisin kuin nuuska, nikotiiniannospussit eivät sisällä tupakkaa.

Suosittelemme sinulle