Hyppää sisältöön

Uros-yhtiö sai potkut Tampereen areenalta, toimitusjohtaja: "Meidän yhteinen tarinamme on nyt ohi"

Areenayhtiö perustelee päätöstään Uros oy:n heikolla taloudellisella tilanteella sekä yrityksen saamalla negatiivisella julkisuudella. Yhtiö etsii uutta nimikumppania.

Hymyilevä mies seisoo Tampereella korkea tornitalo taustalla.
Tampereen areenan toimitusjohtaja Marko Hurme kertoo, että sponsorisopimus Uroksen kanssa syntyi tarkistettujen tietojen ja lupausten pohjalta. Toimittaja: Juha Kokkala, video: Marjut Suomi
Mari Jäntti,
Clarissa Jäärni

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Tampereen monitoimiareenan hallitus on irtisanonut nimisopimuksen Uros oy:n kanssa. Päätöksen myötä areena jatkaa toimintaansa aiemmalla nimellään Tampereen Kannen areena.

Yritys perustelee päätöstään Uros-yhtiön heikolla taloudellisella tilanteella sekä yrityksen saamalla negatiivisella julkisuudella.

Areenayhtiön toimitusjohtaja Marko Hurme kertoo, että Uros oy:n saama julkisuus on liitetty vahvasti ja negatiivisesti myös areenaan. Lisäksi nimikumppanin taloudellisesta asemasta julki tulleet tiedot ovat aiheuttaneet vakavan epäilyn siitä, onko yhtiöllä kykyä vastata nimisopimuksen mukaisista velvoitteistaan jatkossa.

– Näiden syiden vuoksi areenayhtiö ei näe mahdollisuuksia yhteistyön jatkamiselle, joten tässä tilanteessa päätös on nähdäksemme ainoa oikea, Hurme kertoo.

Hän huomauttaa, että areenayhtiön näkökulmasta Uroksen irtisanomisprosessi lähti liikkeelle kuusi viikkoa sitten, kun keskustelu yhtiön taloudellisesta tilasta mediassa käynnistyi.

– Huolestuimme, sillä meille päin ei silloin vielä ollut indikaatiota yrityksen ongelmista.

Hän kertoo, että selvitystyötä Uros oy:n kanssa on tehty viikosta toiseen.

– Pyysimme lisäselvityksiä, mutta emme niitä saaneet. Lopulta teimme päätöksen sopimuksen irtisanomisesta.

Hurme kertoo, ettei areenayhtiöllä ole enää saatavia Uros oy:ltä.

– Meidän yhteinen tarinamme on nyt ohi.

Uros-yhtiön toimitusjohtaja Rauno Jokelainen ei antanut torstaina haastattelua, mutta vastasi kysymykseen hyväksyykö Uros oy areenayhtiön päätöksen vai riitauttaako asian.

– Tämä on areenan yksipuolinen sopimuksen irtisanominen. Katsomme tietysti vielä perustelut huolellisesti läpi ja päätämme sitten mahdollisista jatkotoimenpiteistä, Jokelainen kirjoittaa tekstiviestillä.

400 000 myytyä lippua

Hurme kertoo Ylelle, että tilanne on nimisopimuksen purkamisesta huolimatta hallinnassa.

– Meillä ei ole minkäänlaista pakottavaa tarvetta korvata tätä välittömästi.

Hän ei ota kantaa siihen, millä aikataululla uusi nimisopimus voisi tulla. Hurme sanoo, että he haluaisivat päästä nyt keskittymään varsinaiseen työhön eli areenan viimeistelyvaiheeseen. Tulevan nimikumppanin valinnassa painaa taloudellisen vakauden lisäksi kuluttajille koituva lisäarvo.

– Haluaisimme päästä eroon tästä keskustelusta, joka ei suoranaisesti areenayhtiöön kuulu. Nimisopimus on hieno mahdollisuus tehdä yhteistyötä, mutta katsotaan, mikä sen tulevaisuus on. Nyt otetaan rauhassa ja keskitytään avaamiseen.

Hän muistuttaa, että areenan avaus pysyy aikataulussa, ensimmäiset jääkiekkopelit pelataan joulukuun alussa ja virallisia avajaisia juhlitaan joulukuun puolessa välissä.

– Areenalle on jo myyty noin 400 000 lippua. Ei ole väliä, mikä nimi lipussa on, Hurme täsmentää.

Kaupunki tyytyväinen päätökseen

Tampereen kaupunki on areenayhtiön osakas. Kaupungin konsernijohtaja Juha Yli-Rajala valittelee tilannetta, mutta sanoo, että kaupunki on tyytyväinen tehtyyn päätökseen.

Tampereen kannen areena.
Tampereen kaupunki on areenayhtiön osakas. Kaupungin konsernijohtaja Juha Yli-Rajala harmittelee tilannetta, mutta sanoo, että kaupunki on tyytyväinen tehtyyn päätökseen. Mainehaitalta areena ei kuitenkaan säästynyt. Toimittaja: Juha Kokkala, kuvaaja Marjut Suomi

– Me olemme olleet informoituja asiasta ja olemme harmissamme, että tilanteeseen on tultu, mutta ymmärrämme tilanteen hyvin. Kaupunkina olemme erittäin tyytyväisiä siihen, että areenan rakentaminen ja valmistelu jatkuvat nyt hyvällä vauhdilla ja nimiasia saataisiin pois päiväjärjestyksestä.

Siihen minkälaista mainehaittaa Uroksen toimet ovat areenalle aiheuttaneet, ei Yli-Rajala osaa kommentoida

– Tässä maailmanluokan areena on syntymässä. Harmi, että keskustelu on pyörinyt vain nimen ympärillä, Yli-Rajala kiteyttää.

Kaupungin konsernijohtaja Juha Yli-Rajala. Kuva: Marjut Suomi / Yle

Hänen mukaansa kaupunki ei painostanut areenayhtiötä päätöksessä Uros oy:n kanssa.

– Se oli areenayhtiön hallituksen asia. Olemme areenan osaomistajia, areenayhtiö vastaa sopimuksista. Jatkoa ajatellen Tampereen kaupungin näkökulmasta Tampereen kannen areena olisi ihan hyvä nimi, mutta ymmärrän yhtiön taloudelliset intressit.

Hän uskoo areenayhtiön olevan vastaisuudessa tarkka uuden kumppanin valinnassa.

– Silloin kun sopimukset Uros oy:n kanssa tehtiin, tilanne oli täysin toisenlainen. Matkalla asiat muuttuivat.

Yli-Rajala sanoo ettei areenayhtiössä ole tulossa henkilöstömuutoksia yhteistyökumppanin vaihtumisen takia.

– Toivon, että uusi yhteistyökumppani saadaan pian valittua.

Yhtiö kertoo saaneensa yhteydenottoja yrityksiltä, jotka ovat tarjoutuneet yhteistyöhön väistyvän Uros oy:n tilalle. Uutta yhteistyökumppania ei kuitenkaan ole vielä valittu. Huolimatta viimeaikaisista selkkauksista Tampereen Kannen areena kertoo avausvalmistelujen sujuvan aikataulussa.

Samaa vakuuttaa myös areenayhtiön toimitusjohtaja Marko Hurme.

– Eilen uusia ehdokkaita oli ilmoittautunut viisi kappaletta ja tänään niitä tuli kaksi lisää. Areena on viimeistelyvaiheessa ja se on valmistumassa ajallaan, Hurme summaa.

Teknologiayhtiö Uros on jättänyt maksamatta jopa pieniä laskuja. Urokselta vaaditaan myös yli 15 miljoonan euron velkasaatavia käräjäoikeudessa. Teknologiayhtiö Urosta uhkaa myös selvitystila tai poisto kaupparekisteristä.

Uros on oululaistaustainen yhtiö, joka kertoo bisneksensä rakentuvan esineiden internetin ympärille. Yksinkertaistettuna yhtiö lisää asiakaskumppaniyritystensä laitteisiin pääsyn nettiin.

Katso alla olevilta videoilta Marko Hurmeen ja Juha Yli-Rajalan haastattelut kokonaisuudessaan.

Tampereen kannen areena.
Tampereen Kannen Areenan toimitusjohtaja Marko Hurme vastaa kysymyksiin Uroksen sopimuksen irtisanomisesta
Tampereen areenan rakennustyömaa.
Haastattelussa Tampereen kaupungin konsernijohtaja Juha Yli-Rajala.

28.10. kello 14.01: Juttua täydennetty Jokelaisen kommentilla. Lisäksi areenan avaus korjattu marraskuulta joulukuulle.

Voit keskustella aiheesta 29.10.2021 kello 23:een asti.

Lue aiheesta lisää:

Tampereen areena rasitti rakennusyhtiö SRV:n tulosta: aikataulun kiinni kiriminen aiheutti lisäkustannuksia

Tampereen areena käsittelee sponsorinsa epäselvyydet kerralla ja "mahdollisimman pian" – Uros-yhtiöllä pieniäkin laskuja maksamatta

200 työpaikkaa ja kansainvälistä mainetta: Nämä neljä komeaa asiaa teknologiayhtiö Uros lupasi Tampereelle – selvitimme, miten kävi

Uros sai suomalaisen ministerin, jääkiekkoseuran, yliopiston ja kaupungin sen puhemiehiksi – selvitimme, millaisia kauppoja se teki

Tampereen entinen pormestari pettynyt Uroksen ongelmiin, mainehaittaan ja lupauksiin: 200 työntekijää luvattiin, 1–2 tuli

Teknologiayhtiö Urokselta vaaditaan yli 15 miljoonan euron velkasaatavia käräjäoikeudessa – muun muassa Business Finlandin miljoonalainat maksamatta

Tampereen areenayhtiö: Uutinen Uros Oy:n talousvaikeuksista ei vaikuta joulukuussa avattavan areenan toimintaan

Suosittelemme sinulle