Hyppää sisältöön

Humalassa väärään suuntaan Kehä III:lla ajanut tuomittiin kahdesta törkeästä kuolemantuottamuksesta 4 vuodeksi vankilaan – oikeus ei pitänyt tekoa tahallisena

Keski-ikäinen mies aiheutti kahden ihmisen kuoleman törmättyään vastaan tulleeseen autoon Kehä III:lla lokakuussa 2020. Oikeuden mukaan mies ajoi kehätiellä väärään suuntaan humalatilan ja erehdyksen vuoksi.

Humalassa ajanut mies törmäsi vastaan tulleeseen autoon Kehä III:lla noin vuosi sitten. Vastaan tulleessa autossa olleet mies ja nainen kuolivat onnettomuudessa. Kuvituskuva. Kuva: Antti Eintola / Yle

Vuonna 1973 syntynyt mies tuomittiin tänään kahdesta törkeästä kuolemantuottamuksesta, törkeästä rattijuopumuksesta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa. Mies sai rangaistukseksi neljä vuotta ja kaksi kuukautta ehdotonta vankeutta.

Humalassa ajanut mies aiheutti kahden ihmisen kuoleman Espoossa Kehä III:lla törmättyään vastaan tulleeseen autoon. Onnettomuus tapahtui viime vuoden lokakuussa.

Nokkakolarissa kuolivat välittömästi 52-vuotias mies ja 46-vuotias nainen. Tuomittu loukkaantui törmäyksessä. Hänen veren alkoholipitoisuudekseen mitattiin 2,17 promillea.

Oikeuden mukaan mies oli rikkonut räikeästi auton kuljettajalta vaadittavaa huolellisuutta ryhtyessään ajamaan autoa vahvassa humalassa. Sillä perusteella kuolemantuottamus oli törkeä.

Tuomittu myönsi syyllistyneensä törkeään rattijuopumukseen ja törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen, mutta hän kiisti aiheuttaneensa kuolemat tahallisesti.

Oikeus puntaroi teon tahallisuutta

Syyttäjä vaati miehelle vähintään kymmenen vuoden vankeustuomiota kahdesta taposta ja muista törkeistä rikoksista. Taposta tuomitseminen olisi vaatinut sitä, että oikeus olisi pitänyt kolaria ja sen seurauksia tahallisesti aiheutettuina.

Oikeus arvioi, että mies ei ollut ajanut väärään suuntaan itsetuhoisuuden vuoksi, koska hän ei ollut yrittänyt törmätä esimerkiksi vastaan tulleeseen rekkaan. Tuomittu oli ajanut Kehä III:lla väärään suuntaan pitkän matkan tien oikeassa laidassa. Häntä vastaan oli tullut viereisellä kaistalla useita autoja, joista osa oli ollut raskaita ajoneuvoja.

Miehellä oli turvavyöt kiinni, mikä oikeuden mukaan todistaa, ettei hänellä ollut tavoitteena päästä hengestään. Tästä oikeus päätteli, ettei mies auheuttanut törmäystä tahallisesti.

Mies oltaisiin voitu tuomita taposta myös, jos olisi voitu osoittaa hänen tietoisesti ajaneen Kehä III:a väärään suuntaan. Silloin hänen olisi täytynyt ymmärtää, että ennemmin tai myöhemmin vastaan tulee toinen auto.

Oikeuden mukaan mies ei kuitenkaan ajanut tietoisesti vastaantulijoiden kaistalla, vaan hän oli päätynyt tilanteeseen vahvan humalatilan ja erehtymisen vuoksi. Oikeuden mukaan miestä ei voitu tuomita kahdesta taposta, koska hän saattoi luulla ajavansa tiellä oikeaan suuntaan.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Lisää aiheesta:

Humalassa väärään suuntaan Kehä III:lla ajanut mies aiheutti kuolonkolarin – syyttäjä vaatii kahdesta taposta 10 vuotta vankeutta

Väärään suuntaan Kehä III:lla ajanut mies aiheutti nokkakolarin, jossa kuoli kaksi – Poliisi: kuljettajan veren alkoholipitoisuus 2,11 promillea

Suosittelemme sinulle