Hyppää sisältöön

Turussa kysytään päivittäin kymmeniä paperisia koronatodistuksia – alaikäiselle tarjotaan suoraan paperinen vaihtoehto

Turun terveydenhuolto on osittain ruuhkaantunut pyyntöjen takia. Paperisen koronatodistuksen voi käydä tulostamassa vaikka kirjastossa, kehottaa ylilääkäri Suvi Vainiomäki.

Omakanta-palvelusta tulostettu koronatodistus rokotustietoineen.
Paperinen koronatodistus. Kuva: Silja Viitala / Yle
Tarja Hiltunen

Turun terveydenhuollosta pyydetään päivittäin kymmeniä paperisia koronatodistuksia.

Koronatodistuksen voi ladata itse Omakanta-palvelusta. Kaikilla se ei kuitenkaan onnistu.

Koronatodistusta pyydetään muun muassa siksi, ettei alaikäisellä lapsella ole verkkopankkitunnuksia, joilla kirjautua Omakantaan tai Omakantaa ei osata käyttää.

Yli kymmenvuotiailta alaikäisiltä on alettu Turussa kysyä automaattisesti rokotusten yhteydessä, haluavatko he koronatodistuksen.

– Paperisia koronatodistuksia saattavat tarvita myös he, joilla ei ole Omakantaan vaadittavaa suomalaista henkilötunnusta tai vahvan tunnistautumisen menetelmää, sanoo Turun hyvinvointitoimialalta ylilääkäri Suvi Vainiomäki.

Tulostuspyyntöjä tulee myös henkilöiltä, joilla ei ole omaa tulostinta tai rokotustodistuksessa on virheitä. Uusimpana ovat pyynnöt tapauksissa, kun toinen koronarokotus on saatu ulkomailla. Tällöin Suomessa tulee tehdä oikeudellinen arvio, että asiakkaan esittämä asiakirja rokotuksista on lainvoimainen ja rokotus kelpaa Suomessa.

– Toivomme, että ihmiset käyvät tulostamassa koronatodistuksen vaikka kirjastossa, koska terveydenhuolto on osittain ruuhkaantunut tulostuspyyntöjen takia, sanoo Vainiomäki.

Koronatodistuksia voi joutua Turussa odottamaan parikin viikkoa. Jos tarve on äkillinen vaikka matkan takia, todistuksen voi saada viikossa.

Lue lisää:

Paperisten koronatodistusten kysyntä yllätti terveyskeskukset – älä varaa äkkilähtöä, jos sinulla ei ole jo todistusta, varoittaa lääkäri

Suosittelemme sinulle