Hyppää sisältöön

Suomi saa käyttöön ensimmäisen osan EU:n elpymispaketista – EU-maat näyttävät vihreää valoa elpymissuunnitelmalle

Suomen, Viron ja Romanian elpymissuunnitelmat hyväksyttiin EU-maiden valtiovarainministerien kokouksessa. Suomi saa ensin käyttöönsä 13 prosenttia elpymisrahoista eli noin 271 miljoonaa euroa.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko kertoi Suomen elpymissuunnitelmasta tiedotustilaisuudessa Helsingissä torstaina. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

EU-maiden valtiovarainministerit ovat näyttäneet vihreää valoa Suomen elpymissuunnitelmalle. Suomi saa näin käyttöönsä ensimmäisen osuutensa EU:n elpymispaketista.

Valtiovarainministerit keskustelivat Suomen suunnitelmasta videoyhteyden välityksellä. Virallinen päätös suunnitelman hyväksymisestä tehdään kirjallisesti. Kaikkiaan 22 maata on saanut hyväksyvän päätöksen elpymissuunnitelmistaan.

Hyväksymisen jälkeen Suomi saa ensin käyttöönsä 13 prosenttia elpymisrahoistaan eli noin 271 miljoonaa euroa. Kaikkiaan Suomi on saamassa arviolta 2,1 miljardia euroa EU:n suuresta elpymispaketista. Lopullinen saanto ratkeaa vuoden 2022 kesällä.

Valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk.) mukaan Suomen suunnitelma sai kokouksessa kiittävät arviot.

– Erityistä kiitosta saimme siitä, että suunnitelma korostaa vihreän siirtymän toimenpiteiden osuutta, Saarikko sanoi valtiovarainministerien kokouksen jälkeen pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Suomi aikoo käyttää elpymispaketin rahoista vihreään siirtymään yli puolet. Vihreällä siirtymällä tarkoitetaan ilmastonmuutoksen vastaisia toimia. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi taloudellista tukea öljylämmitysjärjestelmien vaihtamiseen ja liikenteen sähköistämiseen latausinfrastruktuuriin panostamalla.

Vihreän siirtymän lisäksi rahoja osoitetaan digitalisaatioon, työllisyyteen ja osaamiseen sekä sosiaali- ja terveyspalveluihin.

Saarikko: Maksatus voi keskeytyä, mikäli suunnitelmat eivät pidä

Saarikko korostaa, että elpymispaketin rahojen maksatus voi myös vielä keskeytyä, mikäli jäsenmaat eivät noudata esittämäänsä suunnitelmaa.

– Tämä on erittäin tärkeä tieto veronmaksajan kannalta, sillä tähän pakettiin on liittynyt paljon kansallista huolta rahojen järkevästä käytöstä. Maksatukseen liittyy jatkova valvonta ja seuranta. Suunnitelmat on hyväksytty, mutta toimeenpano tulee olemaan hyvin ratkaisevaa, Saarikko sanoo.

Myös Suomella on velvollisuus seurata esimerkiksi vihreän siirtymän investointeja tekevien yritysten rahankäyttöä.

Suomen oman arvion mukaan elpymispaketin vaikutus bruttokansantuotteeseen olisi noin 0,1 tai 0,2 prosenttiyksikköä. Talouskasvu olisi siis sen verran parempaa elpymispaketin ansiosta.

Komissio arvioi vaikutukset elpymispaketin vaikutuksesta ovat selvästi korkeampia. Komissio arvioi paketin nostavan Suomen bruttokansantuotetta jopa 0,4-0,6 prosenttiyksiköllä.

Ero selittyy sillä, että EU:n luvuissa katsotaan mukaan koko EU-alueen toipuminen ja sen heijastevaikutukset Suomen talouteen. Suomen luvuissa arvioidaan vain suoria vaikutuksia Suomen osalta.

Suomi maksaa yhteiseen rahastoon enemmän kuin saa. Valtiovarainministeriön viimeisimmän arvion mukaan Suomen maksuosuus tulee olemaan 5,3 miljardia euroa vuoden 2018 hinnoilla. Suomi maksaa osuutensa vuosina 2028-2058.

Unkarin ja Puolan kanssa neuvotteluista odotetaan vaikeita

Muun muassa oikeusvaltioperiaatteen rajoja koettelevien Unkarin ja Puolan elpymissuunnitelmat ovat vielä hyväksymättä. Näiden maiden osalta Saarikko odottaa neuvotteluista poikkeuksellisen pitkiä ja vaikeita.

– Korruptioon, oikeusvaltioon ja oikeuslaitokseen liittyvät teemat ovat olleet vahvasti esillä, kun eri jäsenmaiden suunnitelmia on arvioitu, Saarikko sanoo.

EU-tuomioistuin määräsi keskiviikkona Puolan maksamaan miljoona euroa päivässä oikeusvaltiorikkomuksista.

EU-komission varapuheenjohtaja, latvialainen Valdis Dombrovskis kertoi Twitterissä, että Suomen lisäksi myös Viro ja Romania saivat hyväksyvän päätöksen elpymissuunnitelmistaan.

Hän totesi viestissään myös, että suunnitelmat on nyt pantava viipymättä käytäntöön.

Lisää aiheesta:

Komissio ja Suomi pääsivät sopuun elpymisohjelman sisällöstä – Ursula von der Leyen: Paketilla modernisoidaan EU:n talous

Suomelle ensimmäiset tuet EU:n pelastuspaketista lokakuussa – komission Ursula von der Leyen tulee Helsinkiin

Suosittelemme sinulle