Hyppää sisältöön

Kankaanpään seurakuntapastori sai huomautuksen – loukkaavat viittaukset translakiin ja homoseksuaalisuuteen sopimattomia

Turun arkkihiippakunnan tuomiokapituli katsoo, että seurakuntapastori Ilkka Kyllönen on toimittanut jumalanpalveluksen johdantosanojen ja saarnan osalta tavalla, joka on vastoin jumalanpalveluksen luonnetta ja papin toimintana sopimatonta.

Bibeln på ett bord
Saarnan on oltava kirkon tunnustuksen mukainen eikä se saa sisältää sopimatonta viittausta henkilöön tai kiihotusta. Kuvituskuva. Kuva: YLE/Monica Forssell
Tapio Pukkila

Turun arkkihiippakunnan tuomiokapituli on antanut Kankaanpään seurakunnan seurakuntapastori Iikka Kyllöselle huomautuksen sopimattomasta toiminnasta jumalanpalveluksessa.

Kyllöselle on annettu huomautus, jonka mukaan hänen pitää kiinnittää jatkossa huomiota jumalanpalveluksen tarkoitukseen ja siinä pidettävien puheiden sekä saarnojen sisältöön.

Kirkon lainsäädännön mukaan jumalanpalvelus ja saarna on toimitettava kirkkokäsikirjan ohjeiden mukaisesti. Saarnan on oltava kirkon tunnustuksen mukainen, eikä se saa sisältää sopimatonta viittausta henkilöön tai kiihotusta.

Kohusaarna kuultiin toukokuussa

Pastori Ilkka Kyllösestä tehtiin kantelu Kankaanpään seurakunnassa 2. toukokuuta pidetyn jumalanpalveluksen takia. Kyllönen käsitteli jumalanpalveluksen johdantosanoissa ja saarnassaan homoseksuaalisuutta sekä translakia.

Satakunnan Kansa kertoi kesäkuussa tuomiokapituliin tehdystä kantelusta (siirryt toiseen palveluun). Kantelun mukaan Kyllösen saarna herätti kysymyksen, ”pystyykö Kankaanpään seurakunta turvaamaan sen, että sen julistus- ja kasvatustyö ovat turvallisia paikkoja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville seurakuntalaisille ja heidän läheisilleen”.

Kantelun tekivät helsinkiläinen pappi Minna Mannert sekä lohjalainen pastori ja Yhteys-liikkeen johtokunnan jäsen Arja Majuri.

Viittaukset olivat sopimattomia

Tuomiokapituli toteaa Kyllösen viitanneen translakiin tavalla, joka on sopimatonta, ja jonka voidaan nähdä loukkaavan ihmisiä, joita translaki koskee.

Kyllönen käsitteli jumalanpalveluksen johdantosanoissa yleisestä käytännöstä poiketen kielteisesti yksittäiseen ihmiseen liittyviä asioita.

Tuomiokapituli sanoo, että papin ei sovi arvioida jumalanpalveluksessa toisten henkilöiden toimintaa nimeltä mainiten. Kyllösen viittaukset valtakunnansyyttäjään ja valtakunnan syyttäjän toiminnan arviointi ovat tuomiokapitulin päätöksen mukaan olleet tässä yhteydessä sopimattomia.

Suosittelemme sinulle